Çocuklarda Zehirlenme
Çeşitli yollarla vücuda giren bir zararlı maddenin vücutta bazı belirtilere sebep olmasına zehirlenme adı verilir. Küçük çocuklar, en meraklı oldukları dönemlerde her bulduklarını ağızlarına atmaları sonucu zehirlenmeler fazlasıyla görülmektedir. Bilhassa da bu türden zehirlenmeler 2-5 yaş aralığındaki çocuklarda görülmektedir. Bu yaşlardaki zehirlenmeler çocuğun değil ebeveynin suçu olmaktadır. Çocukların zehirlenmeleri çoğunlukla yaz ve ilkbahar aylarında gözlenmektedir. Bunun sebebi de çocukların bu mevsimlerde zamanlarının çoğunu dışarıda geçirmeleri ve dışarıdan mikrop ve zehir alma olasılıklarının yüksekliğidir.
Zehirlenmeler birden başlayabildikleri gibi yavaş yavaş da başlayabilirler. Zehirler vücuda deri yoluyla, solunum yoluyla ya da sindirim yoluyla vücuda girip zehirlenmeyi başlatabilirler. Zehirlenmelere sebebiyet verecek şeyleri sıralarsak, son tüketim tarihi geçmiş ürünleri kullanmak, ilaçları bozulmuş gıdalar, temizlik malzemeleri zehirlenmeye sebep olan ürünlerdir. Diğer yandan, sobadan çıkan duman, böcek ısırmaları, karbonmonoksit dumanı ve petrol de çocukları zehirleyebilmektedir.
Zehirlenmiş Olan Çocuğa İlk Yardım
Zehirlenmiş olan çocuk solunum sıkıntısı yaşıyorsa mutlaka hava yolu açılmalıdır. Çocuğun ağzında zararlı bir cisim var ise çıkarılmalı, burun ve ağız bölgeleri temizlenmelidir. Bunu sağlayabilmek için çocuğu baş aşağı tutarak ki kürek kemiğinin arasına vurmak gerekecektir. Nefes alamamaya devam ederse eğer, kalp masajı ve suni solunum yapılmalıdır. Zehirlenmiş olan çocuk ava yoluyla bu zehri kapmış ise o ortamdan hemen uzaklaştırılmalı hemen açık havaya çıkarılmalıdır.
Çocuk eğer zehri ağız yoluyla tüketmiş ise vakit kaybetmeden, eğer çocuğun bilinci yerinde ise, kusturulmalıdır. Böylece zehrin bir kısmı dışarı atılış olacaktır. Fakat eğer çocuğun bilinç yerinde değil ise bu takdirde kusturmak iyi bir çözüm olmayacaktır. Kusmuk eğer akciğerlere kaçar ise çocuğun boğulmasına neden olabilir. Çocuk yan yatırılmalı ve dilini ısırmasına engel olunmalıdır. Zehirlenme eğer ki temizlik malzemeleri ile olmuş ise o zaman çocuk yine kusturulmamalıdır. Çünkü kusma esnasında temizlik malzemeleri yemek borusunda tahribata ve midede yanmaya yol açar. Çoğunlukla halk arasında zehirlenen kişiye süt, su, yoğurt verilir fakat bu çok yanlış bir durumdur. Çünkü bu verilen maddeler zehrin kana karışımını hızlandırmaktan başka işe yaramaz. Zehir eğer ki göze bulaşmış ise göz bol su ile yıkanmalıdır. Tüm bu zehirlenmelerde unutulmaması gereken tek bir şey vardır. İlk yardım uygulanırken diğer taraftan 112 acil servisi aranmalı veya en yakın sağlık birimine zehirlenen kişi götürülmelidir.