Tarih: 20.07.2019 11:19

Çocuklarda Disleksi Nasıl Takip Edilir?

Facebook Twitter Linked-in

Yeterli eğitim alıyor olmasına karşın bazı çocukların okumada, yazmada ve matematiksel işlemleri kavramada, zaman ile mekânda yönelmede ve/veya düşünmede zorluk çektiği gözlemlenebilir. Zekâsında herhangi bir sorun olmadığı hâlde ortaya çıkan bu durum, “disleksi” (dyslexia) olarak adlandırılmaktadır. Yapılan araştırmalar, tıp literatüründe “öğrenme bozukluğu” anlamında kullanılan disleksinin neden ortaya çıktığını kesin olarak ortaya koyamamakla birlikte, genetik faktörlerin, düşük kilolu doğumların, bazı beyin hasarlarının ve kimi alerji türlerinin bu duruma sebep olabileceği öne sürülmektedir.

Disleksi, okuma güçlüğü, aritmetik bozukluk, yazılı anlatımda bozukluk ve adlandırılamayan öğrenme bozuklukları olarak 4 bölümde incelenmektedir. Disleksi, bir hastalık değildir!

Disleksinin Belirtileri

/resimler/2017-12/27/1252418212173.jpg

 

 

Disleksi, çocukta herhangi bir zekâ gerili olmadığı hâlde aşağıdaki durumların ortaya çıkmasıyla varlığını belli etmektedir:

Okul Öncesi Dönemde Olan Çocuklarda Görülen Belirtiler:

Çocuklar,

Okul Döneminde Olan Çocuklarda Görülen Belirtiler:

Çocuklar,

Disleksinin Tedavisi

 

Bir hastalık olmadığı için öğrenme bozukluğu, ilaçla değil, eğitimle iyileştirilmektedir. Çocukta belirtilerden birden fazlası gözlemlenmişse bir uzman tarafından tanı konmalı, tanıdan sonra çocuk, özel eğitim programına tabi tutulmalıdır. Olgu çok iyi bir şekilde değerlendirilmişse tedavi başarısı artacaktır.

 

Ebeveynler Dikkat!

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —