Çocuklar İçin Uygun Kitaplar Nasıl Seçilmelidir?

Kitap okumak genellikle çocuklar gözünden yapılması hiç istenmeyen ödevlerdir.

Çocuklar İçin Uygun Kitaplar Nasıl Seçilmelidir?

Çocuklar İçin Uygun Kitaplar Nasıl Seçilmelidir?
Kitap okumak genellikle çocuklar gözünden yapılması hiç istenmeyen ödevlerdir. Bundan dolayı birçok çocuk kitap okumak istememekte ve hatta kitap okumaya hiç ilgisi olmamaktadır.
Kitap okumak çocuklara kesinlikle ceza şeklinde gösterilmemeli ve hatta aksine kitap okumak çocuklara bir zevk bir ödül şeklinde öğretilmeye çalışılmalıdır. Bu durumda görevler hem ailelere hem de öğretmenlere eşit olarak düşmektedir. Çocuklar için uygun kitap seçimleri de kitap okumayı sevdiren, alışkanlık haline gelmesini sağlayan ince bir detaydır. Eğer ki çocuğun ilgisi olan bir noktaya karşı o yönde kitaplar alınır ise kitap okuma alışkanlığı konusunda çocuklara büyük oranda kapı açılmış olunur.
Çocuklara uygun kitap seçimi yaparken bir diğer önemli nokta ise kitapta kullanılan dildir. Kitapların dili çocuklar için önemli olmakla birlikte yetişkinler için de önemli bir kıstastır. Tabii ki çocuklar için seçilen kitapların dili sade ve anlaşılabilir olmalıdır. Bilhassa süslü ve çokça sanata başvurulmuş olan kitaplar çocuklar için uygun olmamaktadır. Bunun esas amacı çocukların okuduklarını anlayabilmelerini sağlamak ve okudukları metni anlamakla kalmayarak başkalarına da özetleyebilecek durumda oluyor olmalılardır. Bir kitabın dilini ilk sayfasını okuyarak kolaylıkla anlayabilirsiniz. Bunun dışında o kitabı daha önceden okumuş kişilerin yorumları da kitap seçiminde önemli ölçüde bir yol gösterici olacaktır. Bilhassa internetten alınacak olan kitaplar için kitap yorumları büyük nem taşımaktadır.
Kitap seçimi konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise kitabın çocukları eğlendirme yetisidir. Burada demek istiyoruz ki bir kitap salt yazıdan oluşmamalı, anlatılanlar her zaman için resimlerle de desteklenmelidir. Böylece çocuğun ilgisi daha çok çekilmiş olacaktır. Kitabın renkliliği de dikkat edilmesi gereken bir detaydır. Tabi ki bu aşamada da aynı kitapta olduğu gibi resimlerin sade ve anlaşılır olmasına dikkat edilmelidir. Aksi halde karışık resimlerden oluşan kitaplar çocuğun okuduğunu anlamasını da engelleyecektir.
Kitapta dikkat edilmesi gereken bir diğer durum ise kitabın yazılarının boyutlarıdır. Çocuk kitaplarına bakıldığında genellikle yazılan puntolar büyük olmaktadır. Bunun sebebi ise çocukların küçük yazıları okumakta sıkıntı çekmeleridir. Önlerine küçük harflerle yazılmış bir kitap sunulduğunda bu kitabı terk etme olasılıkları yüksek olacaktır.
Çocuklar için uygun kitap seçerken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da kitabın konusu olacaktır. Çocuklar için alınacak kitapların romantik değil fantastik olmasına özen gösterilmelidir. Bunun sebebi ise fantastik kitapların çocukların ilgisini daha çok çekmesidir.


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler