Tarih: 08.10.2018 09:23

Çocuk Odası Nasıl Düzenli Tutulur?

Facebook Twitter Linked-in

Evin önemli yerlerinden biri çocuk ve de bebek odalarıdır. Bu odalar hazırlanırken ve düzeni sağlanırken en iyi şekillerde düzenlenmesine dikkat edilmelidir. Çocuk yaşayacağı odada güvende olmalı ve en rahat şekilde hareket edebilmelidir. Ayrıca çocuk odası çocuğun fiziksel gelişimine de katkı sağlayacak şekilde düzenlenmelidir. Odaya koyulan oyuncaklar, odadaki eşyaların düzeni çocuğun gelişimini olumlu yönde etkileyecek şekilde olmalıdır ve bu konuya dikkat edilmelidir.

Evdeki odalardan çocuk odasını seçerken en çok dikkat edilmesi gereken nokta odanın cephesidir. Evin en çok güneş alan cephesinde bulunan oda çocuk odası olarak seçilmeli ve ona göre düzenlenmelidir. Fakat ev güneş almayan bir yerdeyse ve çocuk odasının bol güneş ışığı alması sağlanamıyorsa düzenleme ve dekorasyonda en açık renkler tercih edilmelidir. Bu sayede oda daha aydınlık görünecektir. Fakat renk seçiminde bulunulurken aşırı parlak ve göz yoran renklerden uzak durulmalıdır. Bu tarz renkler çocuğun huzurunu kaçıracak ve de oda içerisinde uyumasını zorlaştıracaktır. Oda ışığını tavandan almalıdır. Yan cephelerden alınan bir ışık pek sağlıklı bir ışık olmayacaktır. Ayrıca oda ışığı loş olmak yerine kuvvetli bir ışık olmalıdır. Unutulmamalıdır ki odanın olabildiğince aydınlık olması için çabalanmaktadır.

 

/resimler/2017-5/22/0842176944900.jpg

 

Çocuk odası ebeveyn odasından uzakta bulunmamalıdır. Herhangi bir tehlikede ebeveynlerin duyabileceği bir yakınlıkta bulunmalıdır. Çabuk ulaşılabilir olmalıdır. Ayrıca odada bulunan yer yapı malzemeleri de mümkün olduğunca kolay temizlenebilir malzemeden olmalıdır. Çocuk odası olduğu için sık kirlenecektir ve yapıların kir tutması, kolay temizlenmemesi çocuk açısından da evdeki diğer insanlar açısından da sağlıksız olacaktır.

Çocuk odası düzeni

Çocuk odalarında gereksiz kalabalıktan uzak durulmalıdır. Gereksiz bir kalabalık hem çocuğun hareket alanını kısıtlayacaktır hem de kaza risklerinin sayısını arttıracaktır. Bu sebeple çocuk odası gereksiz eşyalarla doldurulmak yerine az ve öz eşyalar kullanılmalıdır. Böylece hem çocuğa hem de ebeveynlere rahat hareket alanı bırakılmalıdır.

Çocuk odasında mobilyaların hepsi mutlaka korunaklı şekilde olmalıdır. Yataklar anti bakteriyel, orta sertlikte ve de yarı ortopedik olmalıdır. Mobilyalar kazadan uzak durmak için olabildiğince köşesiz şekillerde seçilmeli, çok büyük olan mobilyalar ise mutlaka duvara monte edilmelidir.

Çocuk Odası Dekorasyonu

Çocuklar ilk olarak ebeveynlerini model almaktadır. Bu yüzden ebeveynler çocuklarından düzenli olmalarını istemeden önce kendi odalarını düzenli tutmalı ve de çocuklarına örnek olmalıdır. Çocuğun odasında çocuk için özgür bir alan bırakılmalıdır. Bu alanı çocuk kendi dilediği gibi ve de örnek aldığı gibi düzenlemeyi deneyecektir.

Çocuk için bazı kurallar koyulmalıdır. Bunlar sabah kalkıldığında yatakların toplanması, odada etrafa dağılmış eşyaların toplanması gibi kurallar olabilmektedir. Oda toplanması konusunda çocuk teşvik edilmeli ve de pekiştireçler kullanılmalıdır. Eşyalar çocuğun ulaşabileceği yüksekliğe koyulmalıdır. Bunun için sepetler, oyuncak kutuları gibi eşyalar kullanılabilmektedir.

 /resimler/2017-5/22/0842309913959.jpg

Çocuk odalarının düzeni diğer odalardan ayrı tutulmalıdır. Bu oda her an oynamaya hazır bir oda olduğundan aynı zamanda her an dağılmaya da hazır bir haldedir. Eğer çabuk toplanması isteniyorsa da mümkün olduğunca az eşya bulundurulması iki tarafın da yararına olacaktır.

Çocuk odası düzeni

Çocuğa kendi eşyalarını nasıl yerleştireceği ve de gruplayacağı öğretilmelidir. Kitaplar için ayrı oyuncaklar için ayrı yerler belirlenmelidir. Çocuk bu sayede eşyalarını nerede bulabileceğini bilecektir. Çünkü eşyalarını bulamadığında odayı dağıtacaktır. Bu nedene eşyaların yerini bilmesi hem kolayca bulması açısından hem de dağılmaması açısından yararlı olacaktır.

Çocuğun odası çocuğun kendi fiziksel özelliklerine göre düzenlenmelidir. Çocuğun boyuna göre eşyalar yerleştirilmelidir. Yüksek yerlere eşya koyulmamalıdır. Kolayca alabilmesi sağlanmalıdır. Bu sayede hem tehlikeden uzak durulmuş olunur hem de çocuğa bireysel bir ortam yaratılır.

Odada çocuğun kendi eserlerini sergileyebileceği bir ortam oluşturulmalıdır. Bu çocuğun odasını daha çok sevmesine sebep olacaktır.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —