Çocuğunuza Kitap Okumayı Sevdirmenin Yolları

Çocuklarımızın hayal gücünü geliştirmesine yardım edin.

Çocuğunuza Kitap Okumayı Sevdirmenin Yolları
Haberi Sesli Oku

Çocuğunuza Kitap Okumayı Sevdirmenin Yolları

Çocuklarımızın göz sağlığına, diş sağlığına, kalp sağlığına dikkat ediyor, sağlıklarına sağlık katacak besinleri pişirip onlara yedirmeye gayret ediyoruz. Peki ya beyinleri? Beynin gelişebilmesi için besinlere olduğu kadar farklı girdilere ihtiyacı olduğu da bilinen bir gerçek. Nöronlar arası kurulan bağların artması, bu sayede düşünce yapılarının zenginleşmesi, beynin gelişmesi, daha sağlıklı olması demektir.
Her şeyi deneyimlememiz mümkün olmadığından beynimizin farklı girdilere maruz kalmasının tek yolu, kitap okumaktan geçmektedir. Üstelik hayal gücünün devreye girmesiyle beynin sağ ve sol yarı kürelerinin koordineli bir biçimde çalışması, hafızanın güçlenmesinden eleştirel düşünebilme kabiliyetinin kazanılmasına kadar pek çok alanda fayda sağlamaktadır.

Ebeveynlerin Yapması Gerekenler

Çocuğunuzun hayatının sınırlarını çizemeyebilirsiniz. Duygularına da hükmedemeyebilirsiniz. Üniversitede hangi bölümü seçeceğine bile müdahale edemeyebilirsiniz. Ancak, çocuğunuzu, düşünen, eleştiren, araştıran ve kendini net bir dille ifade edebilen bir birey hâline kolayca dönüştürebilirsiniz.

 

/resimler/2017-12/27/1235375848373.jpg

 

Çocuklar, başta ebeveynlerinin olmak üzere vakit geçirdikleri bireylerin aynaları olma görevini üstlenmiş, hamurları akışkan bireylerdir. Siz neyseniz onlar da o şekli alacaklardır. Bu nedenle çocuğunuza “Kitap oku!” demenin bir faydası olmayacağını, bunun yerine sizi bebekliğinden itibaren “kitap okuyan” bir anne, bir baba olarak tanımlamasını sağlayabilirsiniz. Bebekliğinden itibaren onunla geçirdiğiniz vakitlerin bir kısmını ona kitap okumaya ayırır, okumayı söktüğünde de günlük “kitap okuma saati” belirleyip karşılıklı kitap okursanız, bu durum su içmek kadar olağan olacaktır çocuğunuz için. Ağacın yaşken eğildiği gerçeği, çocuğunuzun kitap okuma alışkanlığı edinmesi için de geçerlidir. Şayet bu kültürle büyümemiş bir çocuğa ileriki dönemlerde kitap okumasını dayatırsanız sonuç alamayacağınızı bilmeniz gerekmektedir. 

Rol model olmak dışında çocuklarınıza kitap okumayı sevdirebilmeniz için onların kitaba aşina bireyler olarak büyümelerini sağlayabilirsiniz. Evde bir kütüphane olması, belirli yerlerde kitap görmeleri de çocukların kitaba dair bakışını olumlu anlamda etkileyecektir.

Kitap Okuyan Ebeveyni Olduğu Hâlde Alışkanlık Edinemeyen Çocuklar

Çocuğunuz siz rol modeli olarak kitap okuduğunuz hâlde kitap okuma alışkanlığı kazanamıyorsa bunun temelinde birkaç sorun yatıyor olabilir. Bunlardan ilki, çocuğunuzun yaş grubuna ve ilgi alanına yönelik kitaplar seçmemiş olmanızdır. Kitap okuma alışkanlığı kemikleşene kadar, çocuğunuza onun keyif alabileceği tarzda kitaplar almanızı öneririz. İkinci olarak biten her kitabı bir tiyatro oyununa dönüştürebilir, aktiviteyle kitap okumayı birleştirebilirsiniz. Çocuklarınız böylece kitabı bitirmek için can atacaktır. Benzer bir şekilde çocuğunuza kendisini okuyacağı karakter yerine koymasını tavsiye edebilirsiniz. Kendini kitap kahramanı gibi göreceğinden kitaba olan ilgisi artacaktır. Daha sonrasında kitabı bitirdiği zaman hisleri hakkında tartışabilirsiniz.
Çocuklarınıza kitap okuma alışkanlığı kazandırmaya çalışırken kitap okuma dışında hiçbir aktiviteye katılmalarına izin vermeme yanlışına düşmeyin. Kitap okumak çocuklar için elzem bir ihtiyaç olmalı ama hiçbir zaman emir kipiyle kurulmuş bir cümlenin ardından yapılacak bir eylem olmamalı!


Uyku ve Ruh Sağlığı İlişkisi

Uyku ve Ruh Sağlığı İlişkisi

Uyku ve Ruh Sağlığı İlişkisi

Uyku ve Ruh Sağlığı İlişkisi

Uyku ve Ruh Sağlığı İlişkisi

Uyku ve Ruh Sağlığı İlişkisi

Uyku ve Ruh Sağlığı İlişkisi

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.