Tarih: 02.11.2024 06:24

Çocuğumla Kaliteli Zamanlar: Çocukla Çocuk Olun

Facebook Twitter Linked-in

Çocuğumla Kaliteli Zamanlar: Çocukla Çocuk Olun

Çocuklar, çiftler için aile olmanın temel unsurlarından. Çocuk ile birlikte çiftler artık karı – koca olmakla birlikte birer anne – baba olur, sorumlulukları genişler. Çocuk büyütmek büyük bir özveri ve sorumluluk istediğinden yeme – içme haricinde zihinsel gelişim önemlidir. Çocuk ve ergen psikolojisi üzerine çalışmalar yapan uzmanlar, çocukların zihinsel gelişimleri için oyun oynamanın etkili olduğunu söylüyor. Çocuklar için oyun oynamak günün geçmesini sağlayan meşguliyet değil, tıpkı yemek gibi elzem bir ihtiyaçtır. Çocuğun ruhunu doyurmak, zihinsel gelişimini desteklemek için oyunlar etkili bir yol. Elbette çocuklar oyun saatlerini tek başlarına değil anne ve babalarının katılımıyla da geçirmelidir. Birlikte oyun oynamak aile bağından duyusal gelişime kadar birçok faydası bulunuyor.

Çocuklarla Eğlenmekten Kaçınılmamalı

Oyunlar, çocukların duygu ve düşüncelerini ifade etmesine yardımcı olur. Aileler, içekapanık veya sosyal fobiye sahip çocuklarını oyun oynarken gözlemleyerek sorunlarını tespit edebilir yine oyun oynayarak bu fobilerin yenilmesini sağlayabilirler. Çocuğun yanlış bir davranışını kurmaca bir oyunla gösterebilir, doğrusuna yöneltebilmek mümkündür. Uzmanlar, ailelere çocuklarıyla birlikte az da olsa vakit geçirmeleri gerektiğini birlikte oyunlar oynayıp, gülüp eğlenmelerini tavsiye ediyor. Çocuğun anne ve babasına olan sevgi bağını güçlendirmek, özgüvenini sağlamak ve en önemlisi sevgi paylaşımını öğrenmesi için oyun saatleri gereklidir. Aileler, çocuklarının iletişim gücünü artırmak, sosyal yönünü geliştirmek, el ve konuşma becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak veya ince – kaba motor becerilerinin gelişimini desteklemek adına çocuklarının seviyelerine inerek diğer bir tabirle çocukla çocuk olarak zaman geçirmelidir.

Özgüvenli Bireylerin Temeli Çocuklukta Atılıyor

Anne veya babasıyla vakit geçiren çocuklar sadece o an değil sonrasında da yaşadığı keyif dolu anların mutluluğunu sürdürüyor. Çocuklar, anne ve babanın kendisine gösterdiği koşulsuz sevgiyi derinden hissediyor. Bu his çocuğun duygu ve düşüncelerine dair farkındalık yarattığı gibi özgüven depolamasını sağlıyor. Öyle ki gelecekte ruhsal anlamda sağlıklı bireyler çocukluktan itibaren mutlu, özgüvenli, temel duyguları kavrayabilmiş çocuklardan geçiyor. Uzmanlar bu duruma dikkat çekerek ailelerin çocuklarına kısa bir zaman dilimi de olsa vakit ayırmaları gerektiğini belirtiyor. Aileden sevgi ve ilgi görmeyen çocuklar mutsuz ve sorunlu bireyler olarak yetişmeye açık oluyor.

Çocuklarla günde 30 dakika bile oyun oynamak, onlarla birlikte halı üzerinde yuvarlanıp, minderlerden ev yapıp altında oynamak veya top oynayıp koşturmak gibi çocukların sevdiği şeyleri birlikte yapmak yeterlidir. Kaç yaşında olunursa olunsun çocukla karşı karşıya gelindiğinde onun seviyesine inip onun bakış açısıyla hayata bakıp, birlikte vakit geçirmek sanıldığından daha önemli ve etkilidir.

Çocuklarla Kaliteli Vakit Geçirme

Ebeveynler yoğun iş temposunda veya ev – eş – çocuk sorumluluğu altında çocukla nasıl oyun oynayabilirim sorunu yaşayabiliyor. Elbette haklı bir sorun olsa da psikologlar bu durumu yenmenin basit olduğunu belirtiyor. Çocukla saatlerce aynı ortamda kalıp oyun oynamak veya çizgi film seyretmek önemli değil. Ebeveynler tam bu noktada genellikle yanılıyor ve yapamayacağını düşünüp hepten boş veriyor. Oysaki uzmanlar kaliteli vakit konusunda bilinçlendirme çalışmaları yaparak anne ve babaları çocuklarıyla saatlerce, gün boyunca değil, çocukların kendilerine, sevgilerine ihtiyaç duyduğu anlarda çocuklarıyla birlikte vakit geçirmelerini öneriyor. Haftada bir gün parka gitmek, birlikte mutfakta bir şeyler yapmak, çizgi film izlemek, yap-boz yapmak, voleybol-futbol-yüzme gibi branşlarda birlikte hareket etmek, saklambaç oynayıp gıdıklama gibi eğlenceli eylemlerde çocuklara eşlik etmek “kaliteli vakit” kavramını açıklıyor.

Çocuklarınızla gülmekten, koşmaktan, hayal kurmaktan, geleceğe dair planlar yapmaktan, şakalaşmaktan kısacası “çocuklaşmaktan” korkmayın; onlara uyum sağlayın, yeter. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —