Çocuğumla Kaliteli Zamanlar: Aile Ziyareti
Çocuğumla Kaliteli Zamanlar: Aile Ziyareti
Çocuğumla kaliteli zamanlar serisine çocuklara aile ziyaretlerinin önemini gösterme, saygı ve sevgi bağının aile için önemini vurgulamak ile devam ettiriyoruz. Çocuklarımız yarının temsilcileri olarak maddi manevi iyi yetiştirmeli, toplumun normlarına uyan, temel duyguları kavramış bir birey haline getirmeliyiz. Temel duyguların aşında elbette saygı yer alıyor. Her ebeveyn çocukları için “Ne kadar saygılı” ifadesini duymak ister, duyduğunda hoşnut olur. Çocuklara büyüklerine saygı duyması gerektiğini göstermek, öğretmek en önemlisi bunu kişisel özellik olarak benimsemesini sağlamak sandığımızdan daha kolay! Nasıl mı? Elbette özel günler ve aile ziyaretleri ile…
Anne – babalar günü, bayramlar, doğum günleri ve benzeri günlerde çocuklarınızla birlikte hareket etmeniz çocuğunuza birçok şeyin temelini atmanızı sağlar. Bu tip günlerde çocuklar; özel günlerde yaşıtlarını, arkadaşlarını ve büyüklerini kutlaması gerektiğini, özel bir çaba göstermesi gerektiğini, saygısını ve sevgisini sunması gerektiğini yaşayarak benimseyerek öğrenir. Uzmanlar aile ile iç içe büyüyen, aile büyüklerini sık gören çocukların gelecekte daha sağlıklı bireyler olduğunu vurguluyor. Çocuk, merhamet, sevgi, şefkat, saygı gibi temel duygu alışverişini aile büyükleriyle yaptığı için yetişkin bir birey olduğunda topluma karşı daha duyarlı, bilinçli oluyor; sosyal yönü güçlü kişiler haline geliyor.
Aile Ziyaretinin Çocuklara Faydaları
Aile ziyaretleri yapmak çocuğun büyüme sürecinde zihinsel gelişimini olumlu yönde etkiler. Büyükanne, büyükbaba, amca, hala, teyze, dayı ve kuzenleriyle düzenli olarak görüşen, iletişim kuran çocuklar şüphesiz iletişimi güçlü kişiler oluyor. Uzman psikologlar, iletişim yönünden zayıf çocukların daha sosyal olması için kalabalık aile ortamlarını öneriyor. Kalabalığa, akrabalarına alışan çocuk aile olmanın hazzını yaşarken aynı zamanda bunun önemini kavrıyor, ne kadar sevildiğini görüyor ve özgüven depoluyor.
Çocuklarda görülen başaramama korkusu, yeni bir ortama girememe durumu veya kendisinden büyük kişilerle iletişim kurma zorluğu gibi çeşitli çekinceler aile ziyareti ile çözüme kavuşturabileceğimiz basit sorunlardır. Zira zamana, yaşama yayılan bu ziyaretler durumun normal oluşunu çocuklara gösterir. Özellikle bayramlarda çocuklarımızın büyüklerin ellerini öpüp bayramını kutlaması gerektiği doğal bir süreçle öğretilmelidir. Git ellerini öp gibi emir kipi içeren cümleler, zorlayıcı ifadeler yerine motive edici birliktelik içeren ‘Hadi büyüklerimizin ellerini öpelim sırayla´ gibi ifadeler kurup günün anlamını benimsemesini sağlamak çok daha idealdir.
Akraba ziyaretlerinin en bariz faydalarından biri çocuklardaki özgüven sorununu ortadan kaldırmasıdır. Çocuk, çekirdek aile kavramının dışına çıkıp kendisi için önemli olan, birey olarak kabul görüp sevgi ve şefkati sonuna kadar tadabildiği bir ortamda korkularından ve endişelerinden sıyrılır.
Bir sevgiyi paylaşmanın ne kadar güzel olabileceğini ancak aile içerisinde açıkça görmek mümkündür. Büyükanne – büyükbaba sevgisi özellikle çocukların kişisel gelişiminde etkin bir şekilde yer alıyor. Araştırmalar geniş bir ailede büyüyen çocukların daha dışa dönük, sosyal ve topluma karşı duyarlı kişiler olduğunu gösteriyor. Çocuklarınızda sosyal bir fobi varsa, yaşıtlarına karşı çekingen ve kaynaşma problemi yaşıyor ise önce kendi akrabalarınızdan başlayarak sosyalleşme sürecine girebilir akabinde yaşıtlarıyla eğlenebilecekleri ortamlar, etkinlikler hazırlayarak fobisini yenmesine yardımcı olabilirsiniz.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.