Çocuğumla Kaliteli Zamanlar - Masa Oyunları

Çocuğumuzla Kaliteli Zaman Geçirmek Açısından Masa Oyunlarının Önemi

Çocuğumla Kaliteli Zamanlar - Masa Oyunları

          Çocuğumla nasıl kaliteli vakit geçirebilirim sorusu ebeveynler tarafından en çok sorulan sorulardan biridir. Çünkü her çocuk her gün düzenli olarak anne ve babasıyla kaliteli vakit geçirmelidir. Peki kaliteli zaman derken ne kast ediyoruz ve bunu nasıl tanımlamalıyız? Örneğin çocuğumuzla beraber televizyon izlemek ya da biz bir işle meşgulken yanımızda çocuğumuzu bulundurmak kaliteli vakit geçirmek değildir. Kaliteli vakit geçirebilmemiz için çocuğumuzla karşılıklı iletişimimiz ve etkileşimimizin olması gerekir. Aynı zamanda bu etkileşimin eğitici öğretici bir aktivite olması ve çocuğumuzun bu sürede keyif alması da başka önemli hususlardır.

            Dolayısıyla çocuğumuzla kaliteli vakit geçirebilmenin en kolay yollarından biri onunla oyun oynamaktır. Günümüz dünyasında okulda ya da trafikte çok fazla zaman harcayan çocuklar bu sebeple streslerini atmaya ve eğlenmeye çok aç olurlar ve hem birlikte eğlenmenin hem de çocuğumuzla iletişim kurmanın en verimli yollarından biri oyun oynamaktır.

            Bu yazımızda size çocuğunuzla oynayabileceğiniz masa oyunlarından ve bunların faydalı yönlerinden bahsedeceğiz.

 

/resimler/2017-5/10/0906072422466.jpg

 

Masa oyunlarının faydaları nelerdir?

  1. Masa oyunlarının faydalarından ilki oyunun hazır olması ve ebeveynlerin oyunu sıfırdan yaratmak zorunda olmamalarıdır. Oyunun kuralları oyunla birlikte gelir ve direkt olarak çocukla oynama sürecine geçilebilir.
  2. Oyunun belirli kuralları olması çocuğa kurallara uymayı öğreten bir faktördür.
  3. Oyunun kuralları dahilinde kazanmak için oynamak strateji ve zekâ geliştirmeyi sağlar.
  4. Kutu oyunları oynamak çocukların dikkat ve konsantre olabilme becerilerini geliştirir.
  5. Kazanma ve kaybetme duygularının yaşanmasına ve öğrenilmesine yardımcı olur.
  6. Ailece keyifli zaman geçirilmesini sağlar ve aile bireyleri arasındaki bağı güçlendirir.

Anne babalar oyun esnasında nelere dikkat etmeli?

  1. Çocuğunuza liderlik hissini yaşatın ve lider olmasını sağlayın.

Dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biri çocuğunuza bir fikri ya da kuralı empoze etmeye çalışmak yerine onun davranışlarını takip etmektir. Komut vermek ve yönlendirmek yerine onun hareketlerini takip edin ve onun tarafından yönlendirilin. Bu sayede hem onun hayal gücünü geliştirir hem de lider biri gibi hissetmesini sağlarsınız. Bu da çocuğunuzun özgüvenine büyük katkıda bulunur. Kendi hayal ve düşüncelerinin dikkate alındığını hissettiğinde oyuna karşı olan ilgisi ve oyundan aldığı zevk de artacaktır.

 

2. Oyun esnasında ona ayak uydurun ve oyunun hızını o belirlesin.

/resimler/2017-5/10/0856252469168.jpg

 

Yeni bir şeyler öğrenirken tekrar daima olan bir şeydir ve çocuklar öğrenirken aynı hareketi tekrar tekrar yapabilirler. Bir şeyi başarabilmek için tekrara ihtiyaç duyabilirler. Hazır olmadan bir şeyi yapması için yönlendirirseniz hem kafalarını karıştırıp hem de kendisini yetersiz hissetmesine sebep olabilirsiniz. Hayal kırıklığına uğrayabilirler. Bu yüzden oyun oynarken hızı ve tempoyu onun kontrolüne bırakın ve ona ayak uydurun.


3.Davranışlarını gözlemleyin ve istediği şeyi anlamaya çalışın.

Çocuğunuzla oynarken davranışlarını gözlemleyerek doğru sonuçları çıkarmaya çalışın. Oyundan sıkılmış olabilir, oyunu beğenmemiş olabilir. Eğer sıkıldıysa ve daha fazla ilgisini çekmiyorsa oyun oynama sürecini bitirebilir eğer oyunu beğenmediğini hissediyorsanız ona başka alternatifler sunabilirsiniz.

4. Kazanmasına yardımcı olun ve rekabet etmekten kaçının.

Bazı ebeveynler hayatın kurallarını öğrenme, oyunu kurallarına göre oynama ya da zorluklarla baş etme gibi sebepler dolayısıyla çocuklarını kaybetmeye hazırlamak ister. Bunun için de kendileri tarafında oyunu en iyi şekilde oynarlar ve çocuğa kaybetmeyi öğretmek isterler. Bu çocuğun kendine güvenini zedeler ve hatadır. Oyun esnasında kontrolü çocuğa vermek ve kazanma duygusunu geliştirmesini ve hissetmesini sağlamak çocuk için hem çok sağlıklı hem de gelişimi için çok güvenlidir. Bu yüzden oyun esnasında rekabetten kaçının ve çocuğun kontrolü elinde tutmasına izin verin.

5. Bol bol övün.

Çocuğunuzu oyun esnasında yargılamaktan, davranışlarını değiştirmekten ya da ona bir şeyleri dikte etmekten kaçının. Oyunun ana amacı yaratıcılığı geliştirmektir ve bu doğrultuda yapmış olduğu hareketlere karşı beğeninizi göstererek onu daha cesaretli biri olmaya sevk edebilirsiniz. Kendini ifade etme, odalanabilme, çözüm bulabilme, özgüven gibi özelliklerini de övebilir ve çocuğunuzun karakterini bu doğrultuda şekillendirmesine yardımcı olabilirsiniz.

 

/resimler/2017-5/10/0857212421259.jpg

 

Günde ne kadar oyun oynamalıyız?

            Bu soru için verilebilecek kesin bir cevap yoktur çünkü ne kadar süre oyun oynanacağı çocuğun yaşına ve oyunla ilgisine göre değişiklik gösterebilir. Bu yüzden ailelerin oyun oynanırken çocuğu gözlemlemesi ve sıkıldığı zaman oyunu sonlandırması doğru olacaktır. Ancak yine de bir öneri yapmak gerekirse:

  • 4-6 yaş arası çocuklar ile 25 - 30 dakika,
  • 7-10 yaş arası çocuklar ile 45 - 60 dakika,

oyun oynanması uzmanlarca tavsiye edilmektedir.

 

 


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler