Çiftli Cam Nasıl Temizlenmeli?

yaşadığınız yerlerde bu camlardan kullanıyor ve temizliğini kolayca yapmak istiyorsanız, bu yazımız tam size göre

Çiftli Cam Nasıl Temizlenmeli?
Haberi Sesli Oku

Sıcağı ve soğuğu eve geçirmeyen, ısı yalıtımında avantaj sağlayan çiftli camlar, hem evlerde hem de iş yerlerinde sıkça tercih ediliyor. Siz de yaşadığınız yerlerde bu camlardan kullanıyor ve temizliğini kolayca yapmak istiyorsanız, bu yazımız tam size göre!

Çiftli cam özellikleri nelerdir?

Kolay kırılabilen bir yapıya sahiptirler, saydam ya da yarı saydam olabilirler. Silis potas isimli kumun yüksek ısıya maruz bırakılıp şekillendirilmesiyle oluşurlar; cam sıvı haldeyken kademeli olarak soğur ve bu sebeple kolayca şekillenebilir. Silisyum dioksit, camın saydam olan yapısını korur.

Cam bileşenleri yaklaşık 1500 derece ısıda eritilir, karışım akışkan hale geldikten sonra sıcaklığı 1200 dereceye düşürülür ve şekil verilir; kalıplama, üfleme, çekme, yüzdürme, presleme, lif haline getirme yöntemlerinden biri, camın türüne göre uygulanır. Cam birden soğutulmaz, oluşabilecek çatlakları önlemek için ısısı yavaşça azaltılır. İç gerilmeyi önlemek amacıyla cama tavlama yapılır.

/resimler/2018-3/2/1227053087065.jpg

Camların hepsi aynı mıdır? Değildir.

Camların bileşenlerinin yoğunluklarına göre çeşitleri de farklılık göstermektedir. Binalarda kullanılan normal camların bileşen yoğunluğu 2,5 g/cm3´ tür. Camların saydam yapıda olması ise ışığın %80-90 oranında yansıtılabilmesinden kaynaklanmaktadır. Evde kullanılan camların bileşenine, suyun aşındırmasına dayanaklı olmasını sağlamak amacıyla kireç eklenir.

Camlar basınca karşı dayanıklı bir yapıya sahiptirler ancak sert bir cismin darbesiyle kırılabilirler, bunun sebebi de camın katılaşması esnasında silikatların düzenli bir şekilde birleşmemesidir. Camlar, kullanılma şekillerine levha camlar (pencere, kristal, mat güneş kontrol camları), güvelik gerektiren temperlenmiş camlar, cam kiremitler, duvar tuğlalar, cam köpüğü, mozaik camlar isimlerini alırlar. Yani, tüm camlar aynı değildir.

Çift camın avantajları nelerdir?

  • Tekli cam ile çiftli camın ışığı geçirme oranı aynıdır ama çiftli cam, ışığın rahatsız edici keskinliğini azaltır.
  • Çiftli cam, tekli cama göre yaklaşık %60 oranında ısı koruması sağlar; tekli camda ısı geçirme 6 kcal/m2, 12 mm´lik çiftli camda ısı geçirme seviyesi 2,3 kcal/m2 kadardır. Yani çiftli cam, içeriyle dışarının havasını dengede tutar. Bu özelliği sayesinde kış aylarında yakıttan tasarruf etmiş olursunuz.
  • Çiftli cam, dışarıdan gelen sesleri azaltır; böylece sizi rahatsız edebilecek sesleri mümkün olduğunca az duyarsınız. Bu özelliği ile yaşam alanınızın kalitesini arttırır.

 /resimler/2018-3/2/1225114491084.jpg

Çiftli cam temizliği nasıl yapılmalı?

 

Çiftli camın özelliklerini anlattığımıza göre, şimdi nasıl temizlenmesi gerektiğini de anlatabiliriz.

 

  • Eğer yüksek katlı bir binada oturuyorsanız, camları temizlerken hayatınızı tehlikeye atacak davranışlardan kaçının. Temizlik işlemi sırasında aşağıya sarkmayın ve eğer mümkünse belinize emniyet halatı bağlayın.

 

Camı temizlerken mıknatıslı bezlerden faydalanabilirsiniz. Bezin birini iç tarafa, diğerini de dış tarafa koyduktan sonra camı içeriden silmeye başlayabilirsiniz; siz camı içeriden silerken, dışarı camdaki bez de aynı şekilde hareket edecektir.

 

Mıknatıslı bez yerine saplı fırça da kullanabilirsiniz. Önce camı sirkeli suyla silin, ardından saplı fırçaya bez geçirip camı güzelce temizleyin. Saplı fırça sayesinde kolunuzun ulaşamadığı yerlere de ulaşıp etkili bir cam temizliği sağlamış olursunuz.

 

  • Camınızı deterjan ve türevleri kimyasallarla silmekten kaçının; ılık su, sirkeli su, cam sil gibi ürünlerle temizleyin. Bunlar, camın yapısını bozmaz.

 

  • Gazete, camı çok iyi temizler ve parlamasını sağlar ancak gazete çok sık kullanıldığında, camınızın çizilmesine ve lekeli gözükmesine yol açar. Bu yüzden, gazete yerine cam temizliği için özel üretilmiş pamuklanmayan bezlerden kullanmanızı tavsiye ediyoruz. 

Aşırı Su Yüksek (Alocasia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Aşırı Su Yüksek (Alocasia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Aşırı Su Yüksek (Alocasia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Aşırı Su Yüksek (Alocasia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Aşırı Su Yüksek (Alocasia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Aşırı Su Yüksek (Alocasia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Aşırı Su Yüksek (Alocasia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.