Evimizde ya da ofisimizde baktığımız bitkileri yaşatabilmek için onlara nemli bir ortam sağlamak hayati önem taşır.Evlerde yetiştirilen süs bitkilerinden birçoğu tropikal yağmur ormanı kökenlidir. Geçirdikleri evrim sonucu nemli havalarda yaşamaya adapte olmuş, kuru havada zarar görebilecek özellikte olurlar. Bundan dolayı bulundukları odalarda, ofislerde ya da bitkinin tutulduğu çevrelerde havayı nemli hale getirmemiz gerekir.Böylece bu çiçekler sağlıklı gelişim gösterebilirler.
Bilinmesi gereken başka bir konu da bitkiler için esintinin önemidir. Seralar gibi yoğun nemli ortamlarda yetiştirilen bitkiler buradan alınıp evlere ya da ofislere götürüldüğünde yeni ortamlarına adapte olmakta zorlanarak bozulurlar. Bunun sebebi nemsiz havadan ziyade, esintisizliktir.
Bu süs bitkilerinin yeni ortamlarına kolay adapte olabilmeleri için ilkbahar ortasında ya da sonbahar başında alınmaları gerekir. Alındıktan sonra bir ay boyunca esintili bir ortam sağlandığı takdirde ılık esintiler sayesinde yeni yerlerine kolayca adapte olarak yaşayabilirler.
Hangi Şartlarda Havayı Nemlendirmek İçin Bir Şeyler Yapmamız Gerekir?
Esasında Türkiye´deki birçok şehirde hava nemliliği yeterlidir. Özellikle deniz etrafındaki şehirlerimizde bu konuda bir problem yoktur. Genel olarak muzun kolayca yetişebildiği yerlerde hava nemliliği de süs bitkileri için yeterlidir denilebilir. Ancak özellikle iç Anadolu şehirlerimizde görülen karasal iklimin hüküm sürdüğü bölgelerde ortamı nemlendirmek için ekstra çözümlere gidilmelidir.
Eğer siz de bu tarz kuru iklimli bir bölgede yaşayıp nem seven bir süs bitkisi yetiştiriyorsanız işte hem evinizi nemlendirmek hem de bitkinize aradığı şartları sağlayabilmek için yapmanız gerekenlerden bazıları.
1) Esintiye Sağlamaya Özen Gösterin
Esinti de nemlilik kadar önemlidir. Kışın hava soğuk olsa bile, gün içinde pencereleri kısa süreler bile olsa açarak ev havalandırılmalıdır. Yaz aylarında da günde en az 20 dakika vantilatör kullanılarak esinti sağlanabilir.
2) Dekoratif Su Fıskiyeleri Kullanın
Eğer uygun büyüklükte bir eviniz varsa dekoratif su fıskiyeleri en iyi yöntemdir. Boyu bir metre kadar olan fıskiye evde yeterli nemliliği sağlar. Fıskiyenin yanına orkide, aşk merdiveni, antoryum, guzmanya, aşk merdiveni gibi çiçekler koyabilirsiniz. Ancak bu yöntem hem yer hem de bütçe isteyen bir çözümdür.
3) Fıskiyenizi Kendiniz Oluşturun
Eğer dekoratif su fıskiyesi için paranız ya da alanınız yoksa kendiniz yapabilirsiniz. Bir akvaryum hava motoru, ince bir hortum, ince bir boru ve kaba ihtiyacınız olacak. Nasıl yapılacağıyla ilgili internette videolar mevcut. Bunlardan yararlanabilirsiniz.
4) En Ucuz Yöntem
Büyük servis tabağı genişliğinde kaplardan üç dört tanesini (saksı adedi kadar kap) çakıl taşlarıyla doldurun, içine taşları örtmeyecek şekilde su koyun. Taşlar havanın sıcaklığına göre daha fazla suyu buharlaştırarak nemlendirici vazifesi görür. Bu servis tabakları saksıların altına konulmalıdır. Fakat saksı dipleri su ile temas etmemelidir. Böylece çiçekler için nem sağlanmış olur.
Bu yöntemleri aracılığıyla evinizi çiçekler için uygun nem oranına getirebilirsiniz.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.