Ceviz Ağacı Nasıl Yetiştirilir? --

Ceviz Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

Ceviz Ağacı Nasıl Yetiştirilir? --
Haberi Sesli Oku


Ceviz ağacı, kökeni Asya, Çin, Himalayalar veya Kafkasya´ya dayanan bir ağaçtır. Çok çok eski zamanlarda, büyük ihtimalle Pers istilalarından sonra Yunanistan´da görülmeye başlanmıştır. Roma imparatorluğu döneminde, mobilya yapmak amacıyla ahşabı kullanılmıştır. Dünyada bulunan en büyük ceviz bahçeleri, ABD-Kaliforniya´da bulunmaktadır. Baharın sonlarına doğru yetişmeye başlayan bitki, don olayı çok şiddetli boyutlarda görülmedikçe, kış şartlarına da dayanıklıdır. Gençlik döneminde ince olan gövde kabukları, ağacın yaşı arttıkça kalın ve çatlak bir görünüme kavuşur. Çiçekleri tek eşeyli olan ceviz ağacının, meyvelerinin içinde ise kalın kabuklu tohumlar bulunur. Ağaç olgunluğa kavuştuğunda boyu 25-30 metreye, çapı ise iki metreye kadar ulaşır. Ortalama ömrü, 150-200 sene civarındadır. Yazların sıcak ve kurak olduğu bölgelerde, büyüme aşamasındayken bol bol suya ihtiyaç duyar. Ceviz ağacı dikmek için en uygun mevsim ise sonbahardır. Ağacın iyi gelişmesi için mutlaka güneş gören bir alana dikilmesi gerekir.

Ağacın dikildiği toprağın geçirgen olmasına mutlaka dikkat edilmelidir. Ağacın iyi gelişmesi için mutlaka güneş gören bir ortama yerleştirilmesi gerekir. Ağacın düzgün ve sağlıklı şekilde gelişmesi için, dikildiği alanın mutlaka güneş görmesi gerekir. Derin ve kireç ve kil karışımı olarak toprak, ceviz ağacı için en uygun topraktır. Çok eski zamanlarda, ceviz yaprağında bulunan ve acı bir tada sahip, boyar bir madde olan juglon, çeşitli cilt hastalıklarının, romatizmal rahatsızlıkların tedavisinde en çok başvurulan maddedir reçli ve kil, kireç karışımı derin toprak ceviz için idealdir. Eski çağlarda, ceviz yaprağında bulunan uçucu bir yağ olan tanin ve tadı acı, boyar bir madde olan juglon, cilt hastalıklarında, kireçlenme ve romatizmal rahatsızlıklarda kullanılırdı. Sağlık alanında cevizden yararlanmak, günümüzde de son derece geçerlidir. Ceviz ağacının tek fayda sağlayan yanı yemişi değildir. Ahşabından da çok eski zamanlardan beri Ceviz ağacının sadece yemişinden yararlanılmaz. Ahşabı da eski çağlardan bu yana mobilya yapımında kullanılmıştır.

 


Ceviz Ağacı Nasıl Yetiştirilir? 

Bahçenizin toprağı ceviz ağacı yetiştirmeye uygunsa birkaç adet cevizi suda bir hafta kadar dinlendirin.
Sonrasında, ufak saksılara kum ve torf harmanı koyun. Farklı saksılara ekin ve dinlendirin. Bir süre sonra küçük bir filiz merhaba diyecek.
İlk yıl ufak bir saksıda, bir sonraki yıl daha büyük bir saksıda bekletin.
Sonbahar geldiğinde, bahçenizdeki en uygun yere koyun.
Yaz geldiğinde bol bol su verin.

Ağaç 30 yaşlarına geldiğinde, 25-30 kg ceviz vermeye başlayacak. Bu sayı, ağacınız 60 yaşına vardığında iki katına çıkacak.
Bu ağacı çocuklarınızla birlikte de dikebilirsiniz. Çocuklarınızın, kendi yetiştirdikleri bir ağaç ile birlikte büyümelerini izleyebilmek büyük keyif olacaktır.
Aşı yöntemi: Tohum yöntemiyle ceviz ağacı dikmek genel anlamda başarılı sonuçlar verir fakat oldukça iyi bir ceviz ağacınız olsun istiyorsanız, daha profesyonel yöntemlere başvurmalısınız. Mart ve Mayıs aylarının arasında, iyi bir cinsten olduğu bilinen bir ceviz ağacından bir dal alıp, aşılama yapın. Aşılama işlemi yapılırken, aşılama konusunda uzman bir kişinin yardımına mutlaka başvurun.
Hastalıklar: Birçok bakteri, ağacın meyvesine zarar verdiği için ciddi şekilde bir tehdit oluşturur. Bakır eksikliği nedeniyle ortaya çıkan bazı bakteriyel hastalıklardan korunmak için, ağaç yapraklarını döktüğünde bakır tedavisine başvurmak gerekir. Bahçe işleri konusunda amatör olanlar, ağaçta daha önce karşılaşmadıkları bir durumla karşılaştıklarında, mutlaka profesyonellere başvurmalıdırlar.

 


Cevizin Yararları

Sabahları aç karna birkaç ceviz atıştırmak, kötü kolesterolü azaltır.
Yağı besin değerleri açısından oldukça iyidir. Özellikle büyüme dönemindeki çocuklara ve yaşlılara fayda eder. Tok tutar.
Demir barındırır ve demir de kansızlığa iyi gelir.
Yapraklarını kullanarak yapacağınız çay, iştahı yükseltir.
Kemik ve dişleri sağlamlaştırır.
Barındırdığı magnezyum sayesinde kasları gevşetir.


Aşırı Su Yüksek (Alocasia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Aşırı Su Yüksek (Alocasia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Aşırı Su Yüksek (Alocasia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Aşırı Su Yüksek (Alocasia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Aşırı Su Yüksek (Alocasia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Aşırı Su Yüksek (Alocasia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Aşırı Su Yüksek (Alocasia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.