Çelik Tencereler Nasıl Temizlenmelidir?

Çelik Tencereler Nasıl Temizlenmelidir?

Çelik Tencereler Nasıl Temizlenmelidir?

 

  Evlerde düzenli olarak hemen her gün yemekler pişer. Bu yemekleri yapmak için de genelde çelik tencereler kullanılır. Yemekler yendikten sonra sıra bulaşığa geldiğinde tencereleri yıkamak ölüm gibi gelir. Fakat aslında çelik tencereleri yıkamak sanıldığı kadar da zor bir işlem değildir.

  Yemek yapma işlemi sonrasında kullanılmış olan çelik tencere sıvı bulaşık deterjanı ve yumuşak yapılı bir sünger yardımıyla kolayca temizlenebilir. Sizin tercihinize bağlı olarak biraz amonyaklı temizleyici kullanılarak da bu işlem yapılabilir.

  Eğer ki çelik tencerede yanık lekesi var ise, tencere yanık lekesini biraz geçecek kadar su ile doldurulur. Tablet şeklinde bulaşık deterjanı kullanılacaksa 1 adet, toz deterjan kullanılacaksa 2 yemek kaşığı kadar bu suyun içerisine atılarak 10 dakika kadar kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra altı kapanır ve bu şekilde birkaç saat ya da bir gece kadar bekletilir. Beklemenin ardından tahta spatula kullanılarak yanık lekesi kolay bir şekilde çıkarılabilecektir.

  Deterjan kullanılmak istenmiyorsa onun yerine tencerenin dibindeki yanık artıkları alındıktan sonra tencerenin içerisine bol miktarda karbonat dökülür. Yanık kısmın üzerini bir miktar geçecek şekilde tencereye su doldurulur. Tencerenin kapağı kapalı olmak kaydı ile 3-5 saat kadar bekletilir. Son olarak yanık kısım tahta spatula yardımı ile kazınır ve yumuşak bir sünger yardımıyla yıkanıp temizlenir.

  Bu işlemlerin ardından çelik tencere parlatılmak istenir ise sirkeli suda bekletilmiş bir bez ile silinebilir veya limon kabuğu yardımı ile iyice ovalayarak kolay bir şekilde tencere parlatılabilir. Çelik tencerelerin parlaması için en etkili yöntemlerden biri de tencerenin elma kabukları ile yıkanmasıdır. Tencere yıkandıktan sonra elma kabukları ile kaynatılabilir. Tencere kurutulduğunda parlak bir görünüme kavuşacaktır.

Çelik Tencerelerin Parlatılması İçin Neler Yapılmalıdır?

  Ovma telleri çelik ürünlerden her zaman için uzak tutulmalıdır. Çelik tencereniz en yüksek kalitede olsa dahi ovma teli tencerede ciddi deformasyonlara sebep olacaktır.

  Sirkeli suyun içerisine batırılmış olan temizlik bezi çelik ürünlerinizin parlamasında gözle görülür derecede iyileşmeler sağlayacaktır.

  Çaydanlık ve tencereler için amonyaklı krem temizleyiciler işe yarayacaktır. Haftada bir defa olmak kaydı ile bulaşık süngerinin fiberli kısmı yardımı ile bu malzemelerin ovulması üzerlerindeki matlığı ortadan kaldıracaktır.

  Yoğun ateşin üzerinde yanmış olan çelik tencereleri eski parlaklıklarına kavuşturmak için 1 tatlı kaşığı kadar karbonat ve 1 çay kaşığı kadar sirke tencerenin içerisinde bir süre kaynamaya bırakılmalıdır. Bu işlemin ardından durulanan tencere pırıl pırıl bir hal alacaktır.

Kaşık, bıçak ve çatallarda oluşmuş olan kararmalar zeytinyağı ile ovalanarak veya limon kabuğu sürülerek çıkartılması sağlanabilir.

Çelik tencereleri parlatma işleminde elma kabukları da oldukça etkidirler. Yıkanmış olan çaydanlık ya da tencerenin içerisine biraz su ve elma kabuğu koyularak kaynamaya bırakılır. 5-10 dakika kadar bu şekilde kaynatılmasının ardından malzemeler durulanır.

Ayrıyeten haftada 1 sefer olmak kaydı ile bulaşık makinesinin deterjan bölmesine koyulacak 1 çorba kaşığı elma sirkesi çelik eşyalar da dâhil olmak üzere diğer tüm mutfak malzemelerine parlaklık kazandıracaktır.

Çelik demliğin içerisinde oluşmuş olan kireci yok edebilmek için ise demliğin içerisine atılacak birkaç limon tuzu parçasının su ile 5 dakika kadar kaynatılması kireci söküp atacaktır.

Sararmış vaziyette olan çelik evyeye ise karbonatla veya amonyaklı temizlik ürünleri yardımı ile parlaklık kazandırılabilir.


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler