Tarih: 01.11.2024 15:24

Çamaşır Yıkarken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Facebook Twitter Linked-in

Çamaşır Yıkarken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Çamaşır yıkarken dikkat edilmesi gereken bazı ufak ama önemli detaylar vardır. Bunlara dikkat edilmediği takdirde çamaşırlar kısa sürede sünebilir, renkleri atabilir, yıpranabilir. Bunun için çamaşır yıkarken renklileri ve beyazları ayırarak yıkamak, yıkadığınız çamaşırın cinsine göre çamaşır makinesinde tür seçimi yapmak, bunlara uygun deterjanlar kullanmak göz önünde bulunması gereken detaylardandır.
“İnsan kıyafetiyle karşılanır, düşünceleriyle uğurlanır.” Şeklinde bir söz vardır ve doğruluğu da şüphesizdir. Bilinmediğiniz bir ortama girdiğinizde kişilerin sizinle ilgili ilk izlenimlerini oluşturmalarında kıyafetleriniz büyük öncelik taşır. Bunun farkında olan kişiler genellikle giyim kuşamlarına oldukça dikkat ederler ve bunu dikkate alarak kıyafet alışverişi yaparlar. Bu aldıkları kıyafetleri de şüphesiz ki uzun vadede giymek isterler.
Kıyafetler giyilirken ne kadar dikkat ediliyor özen gösteriliyor ise, aynı oranda kıyafetler yıkanırken de dikkat edilmeli ve özen gösterilmelidir. Aksi takdirde kıyafetler çok kısa sürede giyilemeyecek durumlara geleceklerdir. Bunun için kıyafetler yıkanırken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Bunlar:


1) Renkli ve beyaz kıyafetler her zaman farklı zamanlarda yıkanmalıdır. Kullanılacak olan deterjan her zaman için renkliler için ayrı, beyazlar için ayrı olmalıdır. Bu durum renklilerin renklerini korumasını, beyazların da parlamasını sağlayacaktır. Hatta renkli yıkayacak çamaşırlarınız çok ise bunları da iki seferde yıkayabilirsiniz.
2) Son zamanlarda çıkan çamaşır makineleri genellikle 10 kg´a kadar ürün alabilmektedir. Ancak bu verilen ağırlığın kıyafetlerin ıslak ve ağır halleri baz alınarak belirlendiğini unutmayın. Örneğin 150 gr lık bir kıyafet ıslandığında 400 gr´a kadar çıkabilmektedir. Bundan dolayı makinenizin daha uzun ömürlü olmasını istiyor iseniz makinenizi ağzına kadar doldurmamalısınız. Böylelikle kıyafetlerin makinenin içerisinde daha rahat hareket etmelerini sağlamış olursunuz.
3) “Ne kadar çok deterjan atarsam, o kadar temiz olur.” Düşüncesi kesinlikle yanlış bir düşüncedir. Son zamanlarda çıkmakta olan deterjanlar çoğunlukla konsantre özelliğini içerisinde barındırdığından, bir ölçü sizin istediğiniz temizlikten daha da fazlasını size verecektir. Çok fazla deterjan kullanılan kıyafetler durulanma aşamasında zorluk çekecek, durulaması tam olarak gerçekleşmemiş kıyafetler de güneş ışınlarını görünce renk atacak ve yıpranacaktır. Bundan dolayı deterjanın normal ölçüsü ne ise her zaman o kullanılmalıdır.
4) Gerektiğinden fazla kullanılan yumuşatıcı ürünler, kıyafetlerde renk solmalarına sebep olmaktadır. Yumuşatıcı kullanıcılarının birçoğu yumuşatıcı kokusunu çok sevdiklerinden, kıyafetleri yıkarken çamaşır makinesine çok fazla yumuşatıcı koyarlar ve bu durum çamaşırların çok güzel kokmasını sağlasa da bir yandan kıyafetlere zarar vererek ömürlerini kısaltmaktadır.
5) Kirli sepetlerinize attığınız çamaşırlar birbirlerinden ayrı olmalıdır yani çamaşırlarınız için kullandığınız kirli sepeti ile kıyafetleriniz için kullandığınız kirli sepeti her zaman için birbirinden ayrı olmalıdır. Bunun sebebi ise, siz farkında olmasanız dahi lekeler aynı yerde bulunduklarında birbirlerine bulaşmaktadırlar.
6) Çamaşır makineleri birçok özelliğine göre tür tür ayrılmaktadırlar. Sahip olduğunuz makine 100 deviri destekliyor olsa dahi, birçok kıyafet hızlı kurutma aşamasında çok fazla kırışabilmektedir. Kırışmanın da ötesine giderek ipek ve yün tarzı kıyafetler yüksek hızda kurutma yapıldığında kıyafetlerde kalıcı bozulmalar meydana gelmektedir. Bundan dolayı yorgan, yastık gibi kuruması zaman alan eşyaların dışında, makinenizi 600 devirde kullanmanızı öneririz.
7) Pek çok kişinin en merak ettiği nokta ise çamaşırların kaç derecede yıkanması gerektiğidir. Esasen hemen hemen her kıyafetin içerisinde hangi kıyafetin kaç derecede yıkanacağı yazmaktadır. Ancak illaki bir bilgi gerekiyor ise; renkliler her zaman için 40 derecede, beyazlar ise 60 derecede yıkanmalıdır.
8) Eğer ki çok sayıda kirli kıyafet birikti ise o halde kıyafetlerinizi kumaş ve renklerine göre sınıflandırma yapmanız gerekmektedir. İpek ve yünlü olan kıyafetleri 30 derecede ve düşük devirde yıkamaya özen gösterin. Lekeli ve beyaz olan kıyafetleri ise 60 derecede yıkamanızı öneririz. Kot pantolonlar için 40 derecede bir yıkama ideal olacaktır.
9) Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise kıyafetleri yıkamadan önce ters çevirmeniz gerektiğidir. Bilhassa koy pantolonlarda kırışık görüntü ve deterjan izini engellemek istiyor iseniz bunu yapmanızı şiddetle öneririz.
10) Makinelerin kaç dakikada bir yıkamayı gerçekleştirdiği genellikle kullanım kılavuzlarında yazmaktadır. Size tavsiyemiz uzun zaman alan programları gece çalıştırmanızdan yana olacaktır. Bunun sebebi ise geceleri elektrik tarifelerinin daha az ücretlendirilmesidir. Böylece elektrikten de tasarruf sağlamış olursunuz. Ayrıyeten makinenin biteceği saati iyi ayarlamalı ve çamaşırları makinede uzun süre bekletmemelisiniz. Eğer mümkün ise makine bitiği gibi çamaşırları asmalısınız.
11) Çamaşırları makineden aldıktan sonra, asmadan önce elinizde bir kez çırparak hem kırışıklıkları azaltmış hem de ütü yaparken zaman tasarrufu sağlamış olursunuz. Çamaşırları hava alan ve çok fazla güneş ışınına maruz kalmayan alanlarda asmanızı öneririz.
12) Ayakkabılarınızı yıkamak istediğiniz zaman, herhangi bir çift ayakkabınızı makineye atmak hem ayakkabılarınızı deforme edecek hem de çamaşır makinenize zarar verecektir. Bundan dolayı ayakkabılarınızı öncelikle elinizde yıkayarak kaba olan tozunu alın. Ardından renkli çamaşırlarınız ile birlikte ayakkabılarınızı da makineye atın.
13) Kıyafetleri çok sık olarak yıkamak eşyalarınızın ömrünü azaltacaktır. Bir kıyafet ne kadar kaliteli olursa olsun çamaşır makinesine girdiğinde deterjanın deforme edici etkisi üzerine sinecektir. Kullandığınız malzeme ne kadar kaliteli ve kullanışlı olursa olsun sonunda çamaşırlarınız yıpranacaktır. Bundan dolayı kıyafetlerinizi kirlenmiş olmadan, yıkamaya gerek yok ise yıkamamanızı öneririz. Bilhassa yaz aylarında ince ince kıyafetlerinizi terlemeniz sebebi ile yıkıyor iseniz çamaşırları 30 derecede ve kısa programda yıkamanızı öneririz.
14) Çamaşırları yıkamanız sırasında makinenizin ön yıkama ve yumuşatıcı alanına sirke ya da karbonat eklemek çamaşırlarınızın daha temiz olmasını sağlayacaktır.
Yukarıda sıralanan maddelere dikkat eden bir kişi, kıyafetlerini uzun süre kullanabilecek ve tasarruflu, mis kokulu bir yıkama işlemi gerçekleştirecektir. Bu bilgiler içerisinde unutulan bazı noktalar olabilir. Bunları yorumlarınızda belirtirseniz, çamaşır yıkamanın püf noktalarını daha çok kişi öğrenmiş olur.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —