Çam Kozalağıyla Yoğurt Mayalama

Evet doğru duydunuz, çam kozalağı dedik!

Çam Kozalağıyla Yoğurt Mayalama

Yaz aylarında aşırı sıcaklığın etkisiyle pek çok besin hızla bozulabiliyor, özenle mayaladığınız yoğurtlar da bu sıcaklıktan etkilenip ekşiyebiliyor. Peki, yoğurdunuzun uzun süre dayanması için farklı bir şekilde mayalamayı düşündünüz mü hiç? Mesela çam kozalağıyla mayalamayı? Evet doğru duydunuz, çam kozalağı dedik! Çam kozalağı ile yoğurt mayalamayı sizler için anlattık, buyurun yazımıza.

Çam kozalağı ile yoğurt mayalamanın faydaları

‘´Birkaç kaşık yoğurtla yeni bir yoğurt mayalayabilecekken neden çam kozalağıyla mayalayayım ki?´´ diyorsanız, size hemen çam kozalağıyla yoğurt mayalamanın yararlarından bahsedelim.

  • Çam kozalağıyla mayalanan yoğurt daha uzun süre dayanır ve böylece yoğurdunuzu ziyan olmaktan kurtarırsınız. Çam kozalağıyla yapılan yoğurt -doğru koşullarda saklanırsa- 15 güne kadar tüketilebilir.

 

  • Evdeki tüm yoğurtlarınız tükendiğinde, yeni bir yoğurt yapmak için kullanmanız gereken birkaç kaşık yoğurdu da bulamayıp, sırf bu yüzden hazır yoğurt almak durumunda kalmışsınızdır. Ama kozalakla yoğurt mayalama yöntemi sayesinde hazır yoğurt almanıza gerek kalmaz.

 

  • Çam kozalağı ile mayalanan yoğurdun farklı ve çok güzel bir aroması olduğu, özellikle yaz aylarında ferahlattığı söylenir. Bu yoğurttan yapılan ayranın da seveni çokmuş; bu teknikle yoğurt mayalarsanız, ayran da yapın deriz!

 /resimler/2018-3/2/1158301803534.jpg

Kozalakla yoğurt mayalama tarifi

 

Kozalak ile yoğurt mayalamanın, klasik yoğurt mayalamaktan pek bir farkı yok.

 

Malzemeler

 

2 litre süt

1-2 orta boy yeşil çam kozalağı. Dikkat! Eğer yoğurttan yeterli verimi almak istiyorsanız, kurumaya yüz tutmuş kozalaklar yerine yeşil, kurumamış kozalakları tercih edin.

 

Nasıl yapılır?

 

Sütü çelik tencereye dökün ve orta ateşte kaynamaya bırakın. Süt kaynama noktasına geldiği zaman ocağın altını kısın ve o şekilde 10-15 dakika daha pişmesini sağlayın. Ardından sütü yoğurt mayalayacağınız kabın (cam, seramik veya toprak kap) içine dökün ve mayalama ısısına gelene kadar soğumaya bırakın. Mayalama ısısına geldiğini nasıl mı anlayacaksınız? Hemen söylüyoruz. Serçe parmağınızın ucunu süte batırın ve 10´a kadar sayın; eğer parmağınız bu ısıya dayanıyorsa, sütünüz mayalama ısısına gelmiş demektir.

 

Sonrasında güzelce temizlenmiş çam kozalaklarını mayalanmaya hazır sütün içine yerleştirin ve normalde yoğurt mayalarken sütünüzü nasıl mayalanmaya bırakıyorsanız, o biçimde mayalanmaya bırakın. Bizim tavsiyemizi sorarsanız, üzerini ve çevresini örtülerle kapatıp o şekilde 10-12 saat bekleterek mayalayabileceğinizi söyleyebiliriz.

 

Son işlem olarak yoğurdu buzdolabına koyun ve en az 2 saat beklettikten sonra içinde bulunan kozalakları çıkarın. Sonrasında yeniden buzdolabına koyun ve biraz dinlendirdikten sonra istediğiniz zaman tüketin. İşte bu kadar!

 

Eskişehir´in Seyitgazi ilçesinde onlarca yıldır yapılan bu lezzeti sizlerle de paylaşmak istedik, şimdiden afiyet olsun!

 /resimler/2018-3/2/1159587586549.jpg

Not: Çam kozalağı ile mayalanan yoğurt, yapısal olarak bildiğimiz yoğurttan daha farklıdır çünkü yoğurt, sütün ‘´yoğurt kültürü´´ olarak da adlandırılan yararlı bakterilerle mayalanması sonucunda oluşur ve bu yöntemde süt, çam kozalağı ile  yalnızca aroma ve kıvam alır. Yani bu tarif, kimyasal olarak yoğurttan faklıdır. Eğer yoğurdun faydalarından yararlanmak isterseniz, bildiğiniz yöntemlerle yoğurt mayalamaya devam etmelisiniz.


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler