Haberi Sesli Oku

Buzdolabı Temizliği Hakkında Faydalı Bilgiler

Buzdolabı Temizliği Hakkında Faydalı Bilgiler

Ne Sıklıkla Temizlik Yapılmalı?

 

 

 

 

Buzdolabı Temizliği Hakkında Faydalı Bilgiler

 

/resimler/2017-12/14/1734077181380.jpg

Marketlerden aldığımız, saklama koşulları hakkında fikrimizin olmadığı ürünlerin yarattığı kirin ve yaydığı mikrobun yanı sıra bakteri üreten ellerimizi sürekli temas ettirmemiz nedeniyle buzdolapları, gözle görülmeyen yüzlerce zararlı organizmaya ev sahipliği yapmaktadır. Bu nedenle buzdolaplarının sık aralıklarla rutin olarak temizlenerek kirden, bakteriden ve mikroptan arındırılması sağlığımızla doğrudan ilintili olduğu için son derece önemlidir.

Ne Sıklıkla Temizlik Yapılmalı?

Mikrop/bakteri barınmaması ve istenmeyen kokuların oluşmaması adına buzdolaplarının 2 haftada bir detaylı şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Ayrıca bu 2 haftalık süreçte aldığınız yeni ürünleri dolaba yerleştirmeden önce nemli bir bezle ilgili alanı ve görünen diğer yerleri temizlemeniz de faydalı olacaktır.

Buzdolabını Temizlemek için En Doğru Zaman

Derin dondurucu da dâhil olmak üzere tüm bölümler boşken detaylı bir temizlik yapılabileceği için ürünlerin dışarıda kaldığı süre boyunca bozulmaması adına buzdolaplarının soğuk havalarda temizlenmesi önerilmektedir. Sıcaklığın yüksek olduğu mevsimlerde akşam geç vakitte ya da sabah çok erken vakitte temizlik yapabilirsiniz. Ayrıca buzdolabı temizliğini alışveriş yapmadan önceki güne denk getirmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.

Buzdolabında Hijyen Nasıl Sağlanır?

Mutfakların demirbaşı buzdolapları gıdaları sakladıkları için temizliğin, deterjan ve sabun dâhil keskin kokulu ve gıdayla teması hâlinde sağlığa zarar verecek ürünlerle yapılmaması gerekmektedir. Ayrıca ileride bakterilerin yuvası olması ihtimaline karşı, dolap iç yüzeylerini çizecek araçlarla da temizlik yapılmamalıdır.

Dolapların içinde hijyen sağlamak için bol köpüğe gerek yoktur. Gerekli hijyeni, yarım litre suya karıştıracağınız bir çay kaşığı karbonat ile elde ettiğiniz karşımla dolabınızı silerek elde edebilirsiniz. Karbonat yerine elma sirkesi tercih ederek de buzdolabınızı mikroplardan kolayca arındırabilirsiniz.

Temizlik Aşamaları

/resimler/2017-12/14/1734538588559.jpg 

Derin dondurucu bölmesindekiler dâhil buzdolabınızdaki tüm ürünleri tezgâha çıkarmalı, daha sonrasında emniyetiniz için dolabın fişini çekerek temizliğe başlamalısınız.

Buzdolabının çekmecelerini ve raf gibi çıkarılabilen tüm parçalarını çıkarıp dolap iç yüzeyini temizlemeniz çok daha pratik olacaktır. Çıkardığınız parçaları dilerseniz duru suda yıkayabilir ya da karbonatlı/sirkeli su ile silebilirsiniz. Üzerinde leke kalmaması adına parçaları havlu peçete ile kurulamanızı öneririz.

Buzdolabınızı temizlemeye içinden başlamalısınız. Yukarıdan aşağıya doğru, kahvaltılık bölümünden sebzeliğe kadar gerekirse iki kez silmenizi öneririz. Birçok buzdolabının içinde bir filtre bulunmaktadır. Temizlik esnasında, zarar vermeyecek şekilde bu filtreyi de temizlemeniz hijyen sağlamak adına önemlidir. Nemli bezle temizlediğiniz alanları kurulamanız faydalı olacaktır. İç yüzeyler bittikten sonra derin dondurucuyu temizlemeye başlayabilirsiniz. İç temizlik bittikten sonra daha öncesinde temizlemiş olduğunuz rafları yerlerine yerleştirip dış yüzeyi temizlemeye başlayabilirsiniz.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Güvenliğiniz açısından fişi çekmeden ya da güç düğmesini kapatmadan temizlik yapmamalısınız.

Temizliği mutlaka yumuşak bir sünger veya bezle yapmalısınız.

Gıda ürünlerini, bakteri oluşumunu engellemek adına, buzdolabına geri yerleştirirken altlarının kuru olmasına özen gösteriniz.

Meyve ve sebzeleri buzdolabı poşetiyle, yumurtaları ise mutlaka kendi kaplarıyla saklamaya özen gösterin.

İleride satın aldığınız ürünlerin özellikle dolapla temas edecek noktalarını silerek dolaba yerleştirmeniz bakteri oluşumunu engellenmesi ve temizliğin daha uzun süre korunması adına faydalı olacaktır.

 

 



1

İlişkilerde Empati Geliştirme: Anlayışın ve Bağların Güçlenmesi

2

Halıdaki Lekeleri Giderirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

3

Saç Dökülmesinin Ana Nedenleri Nelerdir

4

Ek Gelir Sağlamanın Yolları: Finansal Özgürlüğe Giden Adımlar

5

Yaz Aylarında Dışarıda Oluşan Lekeler

6

El Yapımı Hediye Fikirleri

7

Petunya Bakımı ve yetiştirme önerileri

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.