Brokoli Nasıl Yetiştirilir?
Tüm lahana türleri gibi serin iklimlerde yetişen brokoli, Brassica oleracea familyasının bir üyesidir. En sağlıklı şekilde, sonbahar-ilkbahar arasında yetişir. Eğer sıcak havalarda yetiştirilirse, yapısı gevşek olur. C vitamini açısından çok zengindir. Bunun yanında, E vitamini A vitamini ve askorbik asit barındırır. Brokoli bağışıklık sisteminin daha sağlam hale gelmesini sağlar. Prostattaki enfeksiyonlara karşı sonderece etkilidir ve bazı kanserlere yakalanma ihtimalini aza indirir. Bunların yanında, oldukça iyi bir antioksidandır.
Brokoli Yetiştirmenin Püf Noktaları
Tohumları, ekim yapmadan 24 saat önce, nemlendirilmiş bir tülbent içine koyup nemlenmelerini sağlayın.
Bu işe uygun bir kasaya ya da kaba, 10 cm kalınlığında torf koyun.
Tohumları serpip, üzerlerini bir cm kalınlığında torf ile kaplayın.
El fısfısı kullanarak sulayın.
Kabın üstünü şeffaf bir naylonla kapatın.
Serin, gölge bir alanda koruyun ve toprağın nemlilik oranını gün aşırı kontrol edin. Rutubetini kaybetmemesini sağlayın.
Tohumlarınız 8-10 gün içinde çimlenecektir. Çimlenme başladığında örtüyü tohumların üzerinden kaldırın ve doğrudan güneş ışığına çıkarın.
Genç fideler 5-6 yapraklı hale geldiğinde dikim alanına, metrekareye üç yüz gram gübre gelecek şekilde organik gübre ekleyin. Daha sonra çabalama yaparak düzeltin.
Toprağın 15 derece ısıda olması gerekir.
Fidelerinizi, yetişecekleri yere dikin.
Fideleriniz dikilince, belli dönemlerde organik gübre ve genel amaçlı gübre ile besleyin.
Düzenli şekilde, bol bol sulama yapın.
120 gün geçtiğinde, brokolileriniz toplanmaya hazırdır.
Hastalık ve zararlılarla mücadele
Özellikler, evlerin bahçelerinde yapılan brokoli üretiminde, mantar ve zararlı böceklerle mücadele etmeniz gerekecektir. Bu amaçla, sık sık koruyucu ilaçlama yapmalısınız. Hangi ilacı ne şekilde ve ne zaman uygulayacağınız konusunda satıcılardan bilgi alın.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.