Bozuk Kıyma ve Marketlerin Et Üzerindeki Satış Hileleri

Et ürünlerindeki satış hileleri

Bozuk Kıyma ve Marketlerin Et Üzerindeki Satış Hileleri

Yemeklerde kullandığımız kıymalar çabuk bozulan yiyecekler arasında yer almaktadır. Peki,  kıymanın bozuk olduğunu nasıl anlarız. Almış olduğumuz kıymanın son kullanma tarihi geçmemiş olmasına rağmen kıymanın bozukluk olduğuna dair şüpheleriniz varsa bu şüpheleri nasıl yok edebilirsiniz. Bozuk kıymanın nasıl anlaşıldığı, saklama koşullarının nasıl olduğunu ve buzdolabında kaç gün saklanabileceği sorularına cevap bulmak için bu soruları sizin için cevapladık.

Kıymanın bozuk olduğu nasıl anlaşılır

Kıymanın rengi canlı görünüyor fakat yine de içinizde bir şüphe varsa bu şüpheyi gidermek için ilk önce ellerimizi yıkadıktan sonra kıymaya dokunarak bozulup bozulmadığını anlayabiliriz. Kıymadan bir parça alıp hafifçe bastırarak parmaklarınızı birbirinden ayırın. Elinizde cıvık bir sıvı kalıntısı kalıyorsa kıymanız büyük bir ihtimalle bozulmuş olabilir. Bozulmamış kıyma elinizde yapışkan bir sıvı bırakmaz tam aksine parça parça olur. İçerisinde sıvının oluşması kıymanın bozuk olduğu anlamına gelmektedir.

Kıymanın Kokusu

Almış olduğunuz kıyma sizde şüpheler uyandırıyorsa taze olup olmadığını kokusuyla anlayabilirsiniz. Kıymadan ekşi bir koku geliyorsa almış olduğunuz kıyma her ne kadar canlı bir görüntü sunsa da ekşi koku kıymanın bozuk olduğuna dair bir işarettir.

Kıymanın saklama koşulları nasıl olmalıdır

Kıymayı uzun süre boyunca bozulmadan saklamak istiyorsanız mutlaka paketinin açılmamış olmasına veya paket üzerinde delik olmamasına özen gösterin. Hava almış bir pakette bulunan kıyma çok hızlı bir şekilde bozulacaktır.  Marketten almış olduğunuz kıymayı oda sıcaklığında bekletmekten kaçının oda sıcaklığında bekleyecek olan kıyma maksimum 1 saat bekleyebilir. Daha uzun sürelerde bozulmaya yüz tutabilir. Kıymayı buzdolabında maksimum 2 gün süre ile bekletin kısa sürede tüketebileceğiniz kıymaları 2 günden fazla buzdolabında saklamak zamanla bozulmasına sebep olacaktır.

Kıymanızı buzdolabında bekletmek istiyorsunuz ama kaç derece bekletilmesini bilmiyorsanız bu sıcaklık için 3 veya 4 derece uygundur. Marketten almış olduğunuz kıymayı hemen tüketmeyecekseniz buzdolabında saklamak yerine buzlukta saklamaya özen gösterin. Eğer derin dondurucunuz varsa derin dondurucunda bekletmek daha uygun olacaktır. Kıymanın taze olup olmadığı konusunda bilgi edinmek istediğimizde kıymanın tazeliğinin ilk belirtisi parlak ve kırmızı renkli olmasıdır. Kıyma bozulmaya başladığında rengi canlılığını kaybeder ve grileşir. Grileşen kıyma daha sonra siyah noktalar ve yeşil noktalar haline gelebilmektedir. Yapacağın ilk şey bu belirtileri gördüğünüz anda kıymanızı çöpe atmak olacaktır. Bu tür ürünleri kullanmak ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilmektedir.

Kıyma yıkanır mı? 

Kıyma pişirilmeden önce yıkanması gereken bir besin değildir. Kıymanızı yıkamanız durumunda içerisindeki bakteriler çoğalacak ve sağlık sorunları oluşturacaktır. Uzmanların genel görüşüne göre kıyma ve benzeri ürünler yıkanmadan pişirilmelidir. Kıymanın içerisindeki kanı bir süzgeç aracılığıyla süzebilirsiniz.

Et ve tavuk ürünlerindeki satış hileleri

Önemli Bilgi: Her ne kadar uzmanlar kıyma ve etin yıkanmadan pişirilmesi konusunda vurgu yapsa da şahit olduğumuz bilgileri sizinle paylaşmak isteriz. Birçok alışveriş merkezinde açık olarak sunulan beyaz et ve kırmızı et ürünleri satılmaktadır. Özellikle beyaz et konusunda birçok hile marketler tarafından uygulanabilmektedir. Şarküteri reyonlarına gittiğinizde birbirinden renkli kırmızı et ve tavuk ürünleri görebiliyoruz. Aktaracağımız hile özellikle tavuk ürünlerinde uygulanmaktadır. Şarküteri personeli mağaza yönetimin baskısı üzerine almış oldukları tavukların kullanım tarihi geçmesine rağmen ürünlerin üzerinde birkaç hile uygulayarak taze bir ürünmüş gibi satılmasına müsaade edilmektedir. Bu ürünleri satışa sunan en çok bilenen ve alışveriş yapılan market zincirlerinde olabilmektedir.  Hile ise tüketim tarihinin yaklaştığı veya geçtiği tavuk ürünlerini bir araya toplayıp sirke ve buna benzer sıvılarla temizleyip üzerine baharat ekledikten sonra satışa sunulmasıdır. Sirke ile temizlenen tavuklar üzerindeki kokuyu yitirdikten sonra baharat eşliğinde tekrar satışa sunulmaktadır. Sizin de dikkatinizi çekmiştir, bu baharatlı ürünler diğer tavuk ürünlerine göre biraz daha uygun olabilmektedir.  Açık olarak satılan tavuk ürünleri tüketmekten mutlaka kaçının.

Kırmızı et üzerinde uygulanan hile ise marketlerde satışa hazırlanmış bir şekilde sunulan kırmızı etlerdir. Kırmızı etlerin satışı gerçekleşmediğinde ürünler zamanla kararmaya yüz tutarlar. Market zincirleri kararan bu et ürünlerini bir araya toplayıp kendi merkezlerine götürerek marketin adını kullanarak tekrar satışa sunmak için sucuk olarak piyasalara sürmektedirler.  Marketlerde satışa sunulan sucuklar marketin ismini taşıyorsa bu sucuklar mutlaka zamanla satışa sunulup kararan etlerden yapılmaktadırlar. Peki, sucuğu nereden alacağım mahallenizde yâda semtinizde güvendiğiniz bir kasap var ise sucuklarınızı mümkün olabildiğince kasaplardan almaya özen gösterin. Hem taze bir sucuk elde etmiş olacaksınız hem de gönül rahatlığıyla tüketebileceksiniz.

 

 

 


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler