Bonsai Bitkisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bonsai Bitkisini Yetiştirmek İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bonsai Bitkisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bonsai bitkisi birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de yoğun ilgi görmektedir. Asırlar önce Çin’de yetiştirilen bu bitki daha sonra 7. ve 9. Yüzyılda Japonya’ya ulaşmıştır.Asırlar öncesinden günümüze kadar uzanan bonsai ağaç yetiştirme sanatının geçmişi çok uzundur. Çin’den Japonya’ya Japonya’dan da tüm dünyaya yayılan bu sanat kendine has özellikleri barındırmaktadır.  Tabak anlamına gelen bon ve sanat anlamına gel sai kelimesinin birleşiminden oluşan bu isim  Ağaç minyatürleştirme sanatı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bonsai yaşayan ağaçlara saygıyı konu alan bir sanattır. Özenle seçilen ağaç dalları budanarak ve ilgiyle yetiştirilerek uygulanan farklı bakım ve tekniklerle minyatür ağaç görünümü kazanmaktadırlar. Sığ ve yayvan saksılarda yetişen bonsailer yetiştiği alanın geniş olmasıyla birlikte daha verimli sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır. Bonsailerin farklı çeşitleri bulunmaktadır. Japonların doğaya olan saygıları bu alanda gelişme sağlamalarına olanak tanımıştır. Süpürge şeklinde ve şelale şeklinde ağaç yetiştirme örnekleri görülmektedir.  Bir kültürün parçası haline gelen Bonsailer özel ilgi istemektedirler. Yetiştirilirken ağacın doğal özelliğine toprağın nemliliğine, seçilen saksının özelliklerine, ışık ve doğal koşullara çok dikkat edilmelidir. Bu koşullar sağlandığında ufak balkonlu bir ev bonsai koleksiyonu için yeterlidir.  Bonsai yapmak isteyenlerin en çok yaptığı hata bonsai adayı ağaç, çalı veya bitki türünü hemen dar ve sığ bir kaba alınarak yapılmasıdır. Bu istenilen sonuca ulaşamama hatta bitkinin ölümüne sebep olmaktadır. Bonsainin istenilen forma ulaşıncaya kadar mümkün olan en bol topraklı bir yerde veya mümkün olan en büyük saksılarda serbest ve hızlı büyüme sağlanmalıdır. Düzenli olarak sulaması ve gübrelemesi yapılmalıdır. 

 


Bosai Bitkisinin bakım Önerileri Nelerdir.

Bonsai bitkisinin bakımında dikkat edilmesi gereken önemli kriterler vardır. Ağacın sulanma metoduna dikkat edilmesi gerekmektedir.  Küçük ağacınızı fazla sulamaktan kaçının ve susuz kalmasını da önleyecek şekilde bir sulama gerçekleştirin.  Gereğinden fazla sulama yapıldığı takdirde köklerinde çürümeler görülebilmektedir. Aynı şekilde gereği kadar su verilmediği zamanda köklerde kurumalar görülmektedir.  Su ile ilgili olan problemi ve ne kadar su vereceğinize dair miktarı ayarlamak için toprağı göz önünde bulundurarak karar verebilirsiniz. Toprağın nem seviyesini kontrol ederek su ihtiyacını bu duruma göre karşılayabilirsiniz.  Yaz aylarında sulama yapılacağı zaman saksının dibinde bir miktar suyu bırakmak bitkinin su ihtiyacı için iyi olacaktır. Yaz aylarındaki sıcaklık göz önünde bulundurulduğunda ihtiyacı olan suyu buradan temin edebilir. Sulama yaparken toprağın her bölgesinin ıslanmasına özen göstererek kuru yer bırakmamanız tavsiye edilmektedir. Bu koşul sağlıklı Bonsai ağacı yetiştirebilmek için çok önemlidir. Bonsai ağacı budamak için en doğru zaman ilkbahar ile sonbahar arasındaki dönemdir. Özellikle kış mevsimi Bonsai ağacının budanabileceği en kötü zaman olarak bilinmektedir. Bonsai budama şekilleri birden fazla yöntemden oluşmaktadır. Aralarında şekillendirme budaması, bakım budaması, çimdikleme gibi tekniklerin bulunduğu Bonsai budama işlemlerinde hangi Bonsai ağacı türüne sahipseniz ona uygun tekniği tercih etmenizde fayda vardır.


Dikkat edilmesi gereken konular
Her iki veya 3 yılda bir Bonsai ağacının toprağının değiştirilmesi gerekmektedir.
Saksı seçiminde ağacın türüne göre ideal olarak tavsiye edilen boyutlarda saksı almak önemlidir.
 Saksı seçimi yapılırken saksı boyunun ağacın üçte ikisine denk gelmesine dikkat edilmelidir. 
Bonsai bitkisinin bakımında ayrıca rüzgâr veya klima gibi soğuk hava akımına da dikkat edilmelidir.
 Gündüz vaktinde olabildiğince aydınlık bir ortamda kalıp güneş enerjisinden faydalanması gerekmektedir
Bonsai ağacı yetiştirirken kullanılacak teknikler de ağacın yaşına, türüne ve şekline göre değişiklik gösterebilmektedir. 
Türkiye’de de en çok dikkat çeken Bonsai çeşitleri Ficus, Aser, Platanus, Carmona, Schefflera Arboricola, Carpinus, Ardıç
Bonsai bitkisi, standart ağaçlara kıyasla çok daha hassas bir bitki olarak bilinmektedir.
Japonların dünyaca ünlü Bonsai ağacının yetiştirme yöntemlerine mutlaka uyulması gerekmektedir. 
Bonsai bitkisinin bazı türleri belirli dönemlerde çiçek açabilirken bazılarında ise sadece yapraklar gelişim göstermektedir. 
Bonsai ağacının bakımında yapraklarının ve çiçeklerinin de özel ilgiye ihtiyacı olduğunu söylemek mümkündür
Estetik ve ilgi çekici görünüme sahip olan Bonsai çeşitleri ve bakımı sanıldığı kadar zor değildir. 
 


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler