Bitten Kurtulmak İçin Evde Uygulayabileceğiniz 6 Yöntem--

Bitten Kurtulmak İçin Evde Uygulayabileceğiniz 6 Yöntem

Bitten Kurtulmak İçin Evde Uygulayabileceğiniz 6 Yöntem--
Haberi Sesli Oku


Kafa derisi üzerine yerleşmiş olan bitlerden kaynaklanan dış parazit hastalığına pediküloz denir. Pediküloz insan sağlığı açısından sağlık riski taşımamaktadır fakat bu duruma karşın insanlar pediküloz oluşmasına karşı önlemlerini almalıdırlar.


Bitler Hakkında Bilinmesi Gerekenler:

 


Pediküloz oluşumuna sebep olan bitler genellikle 2 ile 3 milimetre boyutunda ve farklı renklerdedir. Bitler gri ya da şeffaf olarak renk farklıları gösterebilen parazitlerdir. Bitten kurtulmak için evde uygulayacağımız tedavileri öğrenmeden önce bitler hakkında biraz bilgi edinelim.
• Bitler genellikle vücutta kafa derisi, saç, kulak arkası, kaş ve kirpik gibi bölgelerde yaşarlar.
• Bitler temas yoluyla bulaşabilen bir parazit türüdür. Bu durumdan kaynaklı olarak da şapka ya da saç fırçası gibi kişisel eşyalar başka insanlarla paylaşılmamalıdır.
• Bitlerin ortalama ömrü 28 gündür ama bu kısa ömürlerine rağmen hızlıca çoğalabilirler yani günde yaklaşık olarak 10 yumurta üretebilirler bundan kaynaklı olarak da çoğalmaları çok hızlıdır.
• Bitlerin yumurtaları yaklaşık 12-14 gün arasında erişkinliğe erişerek çok hızlı ürerler. Bu durumlara paralel olarak bit tedavisinin çok hızlı bir şekilde olması gereklidir çünkü bitler her üç haftada bir tekrar döngüsüne girerek çoğalırlar.

 

/resimler/2018-6/12/1745375511725.jpg

 

 


Pediküloz Belirtileri Nelerdir?

 


• Saç bölgesinde meydana gelen gıdıklanma ya da bir hareketlilik hissi
• Kaşınma ya da kaşınma isteği
• Uyku problemi çekmek ve buna ek olarak uykuya dalmada sıkıntı yaşamak
• Sinirlilik durumu
• Kaşınma durumundan meydana gelecek olan egzama hastalığı ve cilt lezyonları
gibi durumlarla karşılaşırsanız pediküloz olmuş olabilirsiniz.

 


Bit Tehlikeli Midir?

 


Bit bir dış parazit olarak bilinse de bit ile bulaşabilen bir hastalık yoktur. Bitlenme durumunda insanlar herhangi bir hayati risk taşımaz ve bitlenme durumu sağlık için herhangi bir tehdit yaratmaz fakat bitlenme durumunda meydana gelen kaşıntılardan kaynaklı olarak kaşıntının olduğu bölgelerde ikincil derecede enfeksiyonlar meydana gelebilir.
Saçınızda Bit Varsa Ne Yapmalısınız?
Bitlenme durumu insanda herhangi bir sağlık problemi yaratmasa da bulaşabilen bir durum olduğundan hem çevrenizdeki insanlardan uzak durmalısınız ve onlarla yakın temasta bulunmaktan kaçınmalısınız. Günümüzde bit tedavi için kesin tedavi ve net bir sonuç alabileceğiniz ilaçlar yoktur. Bitlenme durumu karşısında genel olarak alternatif durumlar ve piyasada bulunan ilaçlarla birlikte tedaviler yapılmaktadır.

 


Bitten Kurtulmak için Evde Uygulayabileceğiniz 6 Yöntem:

 

/resimler/2018-6/12/1747445357969.jpg

 

 


Bitler taşıyıcı parazitler oldukları için kanınızı emebilirler bu durumdan kaynaklı olarak bitlenme durumunda bitten kurtulmak için evde uygulayabileceğiniz yöntemlerden bir kaçı şu şekildedir:
• Okaliptüs yağı: Okaliptüs Avustralya´ya özgü olmasına rağmen günümüzde neredeyse tüm dünyada yetiştirilebilen bir ağaç türüdür. Ağacın yaprakları hasat edilir ve hasat edilen yapraklar damıtılarak okaliptüs yağı elde edilir. Okaliptüs yağı birçok hastalık ve birçok sağlık durumu tedavisinde kullanılan bir yağdır.
Okaliptüs yağının en bilinen özelliklerinden birisi yaralar için antiseptik ve astrejan olarak kullanılması özelliğidir. Okaliptüsün bu özelliğinden kaynaklı olarak okaliptüs yağı kullanmak bit durumu karşısında bitin cilt üzerinde oluşturabileceği etkileri azaltmaya yardım eder.
• Zeytinyağı: Zeytinyağı bitkisel kökenli bir yağ olup zeytin bitkisinden üretilir. Zeytinyağı bitkisel kökeninden kaynaklı insan vücuduna faydası çok fazladır. Bu faydalarından birisi de bitlenme durumunda etkili olan tedavi yöntemlerindendir.
Zeytinyağının koyu olması bit tedavisinde dikkat edilecek özelliklerden birisidir. Çünkü zeytinyağı biti içine olarak onu oksijensiz bırakır bu durumdan kaynaklı da zeytinyağı ne kadar koyu olursa biti hapsedip oksijensiz bırakması da o kadar kolay olur.
• Beyaz sirke: Beyaz sirke asetik fermantasyon ile oluşan bir maddedir. Beyaz sirkenin oluşumunda etkili olan bu asetik asit bitlerin dışında bulunan ve bitlerin saça yapışmasını sağlayan dış iskelet kitini eritir.
Sirke ve zeytinyağı yöntemi birlikte de kullanılabilen yöntemlerdir. Bu yöntemi uygularken 2 su bardağı ısıtılmış beyaz sirke, 2 su bardağı zeytinyağı, streç film, metal bir bit tabağı gereklidir. Uygulama aşamasında ise saçlarınızı nemlendirdikten sonra ısıtılmış olan sirke ile saçlarınızı ıslatın ve sirke saçınızın her yerine dağılana kadar bekleyiniz ve ardından 2 dakika saçınıza masaj yapınız. Ardından saçınızı toplayarak ya da topuz yaparak streç film ile kapatın. Bu durumda streç filmin saçınızı sıkı sıkı sarması önemli bir durumdur çünkü sirke kokusunun bite etki etmesi mümkün olduğunca dar alanda olmalıdır. Streç film yaklaşık olarak 1 saat saçınızda beklemelisiniz. Streç filmi çıkardıktan sonra saçınızı sıcak su ile durulamalısınız. Zeytinyağını ise cildiniz için uygun sıcaklığa gelene kadar ısıtınız ve saçınızı bu yağ ile kaplayınız ardından tekrar toplayıp streç film ile sarıp 1 saate yakın bekleyiniz. Streç filmi çıkardıktan sonra saçınızı metal tarak ile tarayıp saçınızı bitlerden arındırın. En son aşamada ise bitleri ortadan kaldırdığınıza emin olduğunuzda saçınızı şampuan ile yıkayınız.
• Çay ağacı yaprağı: Bitten kurtulmanın en etkili yöntemlerinden birisi de çay ağacı yaprağının kullanılması. Çay ağacı yaprağı bit tedavisinden ziyade birçok cilt sorunlarının tedavinde de kullanılır. Çay ağacı yaprağı bitin yayılmasını çok büyük oranda azaltarak cilde antiviral, anti bakteriyel, antifungal ve antiseptik gibi özellikler gösterir.
• Maydanoz: Maydanozunda tıpkı diğer maddelerdeki doğal yöntemlerde olduğu gibi birçok tıbbi özelliği vardır. Maydanoz içerdiği beta-karoten ile iyileşme sürecini hızlandırır ve ciltte meydana gelen yaralar için doğal bir iyileşim süreci sağlar. Maydanozun içeriğinde bulunan bazı yağlar ciltte oluşmuş enfeksiyonları ve tahrişleri iyileştirerek cildi hafifletir. Ayrıca cilde anti bakteriyel ve antifungal bir etki de bulunur. Bitlenen bölgede ise bitten kaynaklanan tahrişi ve kaşınmayı azaltarak kafa derisindeki ph´ı düzenler.
• Lavanta yağı: Lavanta yağı ise tıbbi anlamda çeşitli kullanım alanlarına sahiptir. Lavanta yağ olarak kullanıldığında analjezik, yenileyici ve sedatif gibi etkilere sahiptir. Bite karşı olan etkisi ise kokusudur. Bitlenme sırasında ve bitlenmeden önce de kullanılabilecek olan lavanta yağı bitlere karşı bir kalkan gibidir.
• Bit tarağı: Bit tarağı ince dişli bir yapıya sahiptir. Sahip olduğu ince dişlerle bitleri ve bit yumurtalarını saçlardan uzaklaştırabilecek bir yapıdadır. Bit tarağı genellikle saçlar ıslakken kullanılır. Bit tarağı kullanırken yardımcı olarak saç kremi veya alkol kullanılması daha etkili bir yöntemdir.

 


Bitten Korunma Yöntemleri:

 


Çevrenizdeki insanlardan doğrudan temas durumlarından kaçınmalısınız.
Toplu alanlardan yani kum havuzu ya da yüzme havuzu gibi ortamlardan mümkün olduğunca kafa kafaya temas halinden kaçınılmalıdır.
Bitlenen kişinin giysilerini sık sık değiştirmesini ve giysilerini sıcak su uygulamasıyla yıkamaları gerekmektedir. Yıkadıktan sonra da kıyafetleri mutlaka ütülemelisiniz. Çünkü bitlerin yaşam sıcaklığı maksimum olarak 53 derecedir.
Eğer kıyafetleri evde değil de kuru temizleme gibi toplu bir alanda yıkanacaksa kıyafetler yıkanmadan en az 2 hafta plastik torbada vakumlu şekilde tutulmalıdır.
Kişisel eşyaları paylaşmaktan kaçınılmalıdır. Özellikle doldurulmuş oyuncaklar, hayvanlar ve bebekler, şapka, havlu, kişisel bakım ürünleri gibi kişisel eşyalarda bitlerin barınma ihtimali daha fazladır.
Bitlene kişinin yere dökülen saçları varsa o saçların bit yumurtası barındırma ihtimali oldukça yüksektir.
Saçta barınan bitlerin yaşayabilmesi için insan temasına ve insanın vücut sıcaklığına ihtiyacı vardır.




Aloe Vera Bakımı ve yetiştirme önerileri

Aloe Vera Bakımı ve yetiştirme önerileri

Aloe Vera Bakımı ve yetiştirme önerileri

Aloe Vera Bakımı ve yetiştirme önerileri

Aloe Vera Bakımı ve yetiştirme önerileri

Aloe Vera Bakımı ve yetiştirme önerileri

Aloe Vera Bakımı ve yetiştirme önerileri

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.