Bir Bebeğin Diş Çıkartma Macerası

Bir Bebeğin Diş Çıkartma Macerası

Bir Bebeğin Diş Çıkartma Macerası

 

  Bir bebeğin dişleri, gebeliğin 3. İle 6. aylar arasında anne karnı içerisinde şekil almaya başlar, doğum gerçekleştikten yaklaşık 7 ay sonra alt ön kesici dişlerin çıkmasıyla birlikte bütün dişler ağızda yer almaya başlar. Liv Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Erkul diş çıkartmanın genlerle ilgili olduğunu söylerken, ebeveynlerin ilk dişlerini çıkartma dönemleri de bebeklerinin diş çıkartma döneminde göz önünde bulundurulmalıdır, ağızdaki tüm dişlerin tamamlanması ise bebeğinizin 6-30 aylık süresi içerisinde belli aralıklarla tamamlanır, diyerek sözlerine ekliyor.

Bebeklerde Diş Çıkartırken Ne Gibi Belirtiler Olur?

  Bebeklerde diş eti açılmadan yaklaşık 3 ay önceden diş çıkarma dönemi başlar. Bu dönem içerisinde bebeklerde ağlama, huzursuzluk, ateş, uyku dengesizliği, salya artışı, ellerini ısırması, iştahsızlık, ağız çevresinde hafif döküntü gibi belirtiler görülmeye başlayabilir. İlk görülmeye başlayan belirti ise salya artışıdır. Bebeğinizin diş çıkartma döneminde yüzünü yumuşak ve temiz bir bez yardımıyla nemlendirici kremlerle destekleyerek sürekli olarak temizleyin.

Aman Ateşe Dikkat!

Bebeğin diş çıkartma döneminde 37 derece civarındaki ateşler normal kabul edilmektedir. Eğer ki ateş derecesi daha yükseklere çıkıyorsa o halde bebeğinizin dış çıkartma sürecinde bağışıklığının azalmasına dayalı viral bir iltihap ortaya çıkabileceğini unutmamalısınız. Böyle bir durumda çocuk doktoruna mutlaka başvurulmalı ve tedaviye başlanmalıdır.

Diş Çıkartma Döneminde Bebekler Nasıl Beslenmelidir?

Bebeğinizin dış çıkardığı dönemde dişetleri oldukça hassaslaşır, bir şeyler yemeyi reddetmeye başlayabilir ve bundan dolayı kilo alımı da yavaşlayabilir. Bu aşamada endişelenmenize gerek yok, besinleri reddeden bebeğinizin yalnızca anne sütü ve mama takviyesi alması onun için yeterli olacaktır. Ayrıca iştahı azalan bebeğinize soğuk meyve püreleri ve bol bol su vererek hem onun ağrısını azaltmış olursunuz hem de bebeğinizin vücudundan besin ve su kaybının da önüne geçmiş olursunuz. Dışkıdaki sulu form da sizi endişelendirmemelidir çünkü bebeğiniz ağzında oluşturduğu salyanın büyük bir çoğunluğunu bu evrede yutmaktadır.

 

Diş Eti Şişkinliğinde Neler Yapılmalıdır?

  Bebeğinizin dişinin çıktığı bölgede şişkinlik ve kızarıklıklar görülebilir. Bu durumu diş etinde beyazlık ve ardından dişin gözle görülebilir şekilde çıkması takip eder. Dişin ağızda görülmeye başlamasıyla birlikte kanama da görülebilir. Genellikle bu kanama, kızarıklıklar kendi kendilerine geçerler fakat iyileşmenin görülmediği durumlarda mutlaka bir diş hekimine başvurmak gerekir.

-         Bebeğinizin ilgisini çekecek oyunlar oynayarak, dikkatini dağıtarak ve onu kucağınıza alarak ona güvende olduğunu hissettirerek bebeğinizi rahatlatabilirsiniz.

-          Kesinlikle doktor kontrolünde olmasıyla kaydıyla ağrı kesici şuruplar kullanabilirsiniz. Bebeğinizin diş çıkartma döneminde şurup kullanırken çok dikkatli davranmanız gerekmektedir. Kullandığınız ilaç bebeğinizde var olan bir

-          Uyguladığınız her müdahaleye rağmen çocuğunuzun huysuzluğu geçmek bilmiyorsa o halde vakit kaybetmeden çocuk diş hekiminin yardımını alarak anestezi maddesi içere diş jellerini kullanmaya başlayabilirsiniz. Ancak bu jellerin dengesiz ve sık kullanımının bebeğinizin çeşitli organlarına zarar verebileceğini unutmamanızda fayda var.

Bu Durumda Annelere Düşen Görev Nedir?

  Dişin çıktığı kısmın etine hafifçe baskı uygulayarak, diş etine soğuk ve temiz olan bir bezle masaj yapılabilir. Ayrıyeten bu evrede diş kaşıyıcılardan da yararlanılabilir. Kaşıyıcıların buzlukta kesinlikle bekletilmemelidir, buzdolabında bir süre bekletilmesi soğuk olmasını sağlayarak çocuğunuzu rahatlatmaya yarayacaktır. Aksi halde buzlukta beklemiş kaşıyıcı çocuğunuzun diş etine, dudağına, diline yapışabilir. 



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.