Haberi Sesli Oku

BİLİNÇLİ BİR ÇOCUK YETİŞTİRMEK

BİLİNÇLİ BİR ÇOCUK YETİŞTİRMEK

Bilinçli bir evlat yetiştirmek hem anne ve babanın çabalarını boşa çıkarmayacaktır

                Anne- babaların en büyük temennileri evlatlarının gelecekte iyi yerlerde olmasıdır. Bu uğurda çalışarak çocuklarına daha kaliteli bir gelecek hazırlamak adına çaba gösterirler. Anne ve babaların çabasını takdir etmemek elde değildir. Bilinçli bir evlat yetiştirmek hem anne ve babanın çabalarını boşa çıkarmayacak hem de gelecekte tek başına ayakta durabilecek bir evlat yetiştirmiş olacaklardır.

/resimler/2017-12/21/1041156029501.jpg

 

                Çocuklarımızın kendi ayakları üzerinde durabilecek özgüvene sahip olduğunun farkında mısınız? Çocuğunuz kendi başına ne kadar çaba harcayabiliyor? İşler yolunda gitmediğinde yada istediği bir şey olmadığında nasıl bir yol izliyor? İşte bu ve bu gibi soruların yanıtları bilinçli bir çocuk yetiştirmenin önemini ifade ediyor. Çocuklarımızın tüm ihtiyaçlarını karşılarken her şeyin muhteşem olduğunu ifade etmek mümkün iken gelecekte her zaman çocuklarımızın yanında olamayacağımız için her şeyi kendi başına başarabilme duygusunu daha önce yaşamış olmaları gerekiyor.

                Çocukların kendi başına yapabileceklerini ebeveynleri yaparsa gelecekte özgüveni eksik çocuklar ortaya çıkacaktır. Bu durum kendi ayakları üstünde duramayan bireylerin ebeveynleri olmadan yaşamakta zorluk çekmesine neden olacaktır. İşte tüm bu noktada daha çocukken verilecek eğitimlerin değeri ön plana çıkıyor. Şimdi çocuklarımıza nasıl eğitimler vermeliyiz, nelere dikkat etmeliyiz biraz bunlardan bahsederek ilerleyelim.

                Çocuklarımıza birtakım sorumluluklar vererek sorumluluk duygusunun gelişmesini sağlamamız gerekiyor. Bunu yaparken dikkat etmemiz gereken şey ise çocuklarımızın yapabileceği sorumluluklar vermemizdir. Örnek vermek gerekirse; acıkan çocuğun yemeğini annesinin yedirmesinin yerine kendi kendine yemeye çalışması için ona zaman vermek doğru olacaktır. Yemeğini yemeyi başardığında ise onu tebrik ederek başarı duygusunu tatmasını sağlamalısınız.

/resimler/2017-12/21/1042271812164.jpg

                Çocuklarınızın sorunlarına değer vererek özgüvenlerini geliştirmeniz gerekiyor. Yani okulda arkadaşıyla silgi kavgası yapmış olması onun için dünyanın en büyük problemidir. Sizler bunun önemsiz bir şey olduğunun farkında olsanız da onlar açısından böyle olmadığından dolayı çocuklarınızı sonuna kadar dinlemelisiniz. Onlarla fikir alışverişi yaparak değer verdiğinizi göstermelisiniz. Bunu çocuklarınızın sizlerle paylaştığı her durumda yapmanız gerekiyor.

                Yorgun olarak eve geldiğinizi düşünmek zor değil. Fakat çocuğunuzun saatlerce uğraşarak çizdiği resmi size getirmesi, “nasıl olmuş” diyerek fikrinizi öğrenmek istemesi gayet doğal. Bu durumda “hiç güzel olmamış” yada “beğenmedim” demeniz belki de gelecekte çok başarılı olacak bir sanatçının doğuşunu engelleyecektir. Çocuklarınızın yaptıklarına değer vermeli, onların bir şeyler başara bildiklerinin farkında olmalısınız. Takdir edilme duygusunu yaşayarak daha iyisini yapması için onu cesaretlendirebilirsiniz.

                Her istediğinin olmayacağını kızarak yada bağırarak değil, sebeplerini açıklayarak ifade etmelisiniz. Örneğin; pazardaki oyuncağı isteyen çocuğunuza “hayır” diyerek kestirip atmaktansa “bu oyuncaktan zaten senin var, başka zaman daha farklı bir oyuncak alırız” diyerek açıklama yapmanız çocuğunuzun kişisel gelişimi için oldukça önemlidir. Eğitimin ilk olarak ailede başladığının bilincinde olarak çocuklarımıza daha çok zaman ayırmak, onların birer birey olduğunun farkında olarak hareket ettiğimizde bizlerden öğrendikleri her şey ilerde çocuklarımızın daha iyi yerlerde olmasına katkı sağlayacaktır. Bilinçli anne babalar bilinçli çocuklar yetiştirerek geleceğimizi şekillendirmektedir.

 



1

Aloe Vera Bakımı ve yetiştirme önerileri

2

Aşırı Su Yüksek (Alocasia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

3

Ev Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

4

Aile Sağlığını Korumanın Yolları

5

Farklı Ülkelerin Diyet Gelenekleri

6

Aile İçi Sağlıklı İletişim

7

Basit Egzersizlerle Evde Spor Yapma

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.