Tarih: 29.08.2020 14:57
Bebeklerde Huzursuzluk Büyüme Ataklarından Kaynaklanabilir
Bebeklik dönemi “ağzı var dili yok" deyiminin vücut bulmuş hali desek yersiz olmaz. Bebekler haliyle konuşma yetilerine sahip olmadıkları için her türlü stres ya da huzursuzluklarını ağlayarak gösterirler. Pek çok anne baba bebeği çok fazla ağladığı için doktor doktor gezer. Genellikle anne babalar evhama kapılıp bir rahatsızlığının olduğunu düşünür. Bebekler genellikle kolik ağrılar, gaz ağrıları ya da büyüme ataklarına bağlı ağrılardan ağlıyor olur. Doktor kontrolünden geçmesine rağmen bir hastalık emaresi olmamasına karşın bebeğiniz sürekli ağlıyorsa bunun nedeni büyüme ataklarındaki huzursuzluklardır.
Birçoğumuz ergenlik döneminde özellikle diz eklemi ve baldır kısmını kapsayan ağrılara maruz kalmışızdır. Bu ağrılar için büyükler boyun uzadığı için der hep. Aslında aynı durum bebeklerde de var onlar konuşmadıkları için bu huzursuzluğu ağlayarak gösterirler.
Bebeğinizin bu huzursuzluk karşısında uyku düzeni bozulabilir ve yeme bozuklukları yaşayabilirler. Bebekler en hızlı gelişimini anne karnında yasarlar özellikle doğum haftaları yaklaştıkça bebekler her hafta 250-500 gram arası kilo alırlar. Doğum sonrasında da aynı hız ilk 6 ayda devam eder.
Büyümü Ayakları Hangi Aylarda Daha Sık Olur?
Büyüme atakları en çok boyun uzadığı, kilo artışının yaşandığı ve baş çevresinin de büyüdüğü dönemde yaşanır. Baş çevresindeki artış beyin gelişimi ile alakalıdır. Bebeklerde doğum öncesi son haftalar daha da artan gelişim doğum sonrasında da özellikle ilk 3 hafta da yoğun olarak yaşanır. Buna takiben ilk 6 ayda bebeklerde gelişim açısından önemli olup, büyüme ataklarının yaşandığı dönemlerdir.
Atağın belirtisi nedir?
- Bebekler atak haftalarında daha çok iştahlı olur ve eski beslenme miktarı onlar için yetersiz gelir.
- Anneler bebeklerini emzirme sıklığını ilk aylarda saat başı ya da iki saatte bir olarak ayarlarlar ve atak dönemindeki bebek için bu yetersiz gelebilir. Anneler artık sütünün gelmediğini ya da bebek için yetersiz olduğunu düşünebilir bu durum karşısında emzirmeyi azaltmak yerine daha sık aralıklarla beslemelidirler. Unutmamalı ki bebekler annesini emdikçe annede süt salgıları uyarılır ve süt üretimi artar.
- Mama ile belirlenen bebeklerde de miktar az gelmeye başlayabilir. Mamanın miktarını arttırabilecekleri gibi beslenme sıklığını da artırabilirler.
- Uyku düzenleri de bu ataklardan büyük ölçüde etkilenir. Acıkmalarının sebebiyle daha sık uyanabilir ya da gündüz uykusunda zorlanabilirler.
- Bebeklerin atak dönemlerinde ince motor becerileri ya da temel kaba motor becerileri de gelişir. Örneğin ellerini ayakları oyun unsuru olarak görüp tanımaya çalışırlar ya da oyuncaklarını artık kavrayabilirler.
Nelere dikkat etmeli?
- Bebekler hastalık sebebiyle anlayabildiği de unutulmamalı ve büyüme atağı mı yoksa hastalık mı anlayabilmek için mutlaka hekime danışmalıdır.
- Anneler kaygıdan uzak durmalıdır. Sütüm azaldı düşüncesi anneyi yetersiz hissettirebilir ve asıl bu huzursuzluk sütü azaltır. Bu sebeple anne stres ve kaygıdan uzak bu dönemi yaşamalıdır.
- Uyku problemleri anneyi de etkiler ve diğer ev sakinleri de anneye yardımcı olmalıdır
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —