Tarih: 01.11.2024 21:24

Bebek Odası Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Facebook Twitter Linked-in

Bebek Odası Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?


Bir bebek bekliyorsanız onun refahını sağlamak için gerekli tedbirleri almaya başlayan “ebeveynlik” duygunuz çoktan meydana çıkmıştır. Zıbınlardan emziklere, biberonlardan banyo küvetlerine kadar her şeyi en ince ayrıntısına kadar araştırıp satın alan ebeveynlerin, iş bebek odası hazırlamaya geldiğinde yüzlerce alternatiften hangisini seçmesi gerektiği konusunda bocalaması oldukça normaldir. Bebek odası hazırlarken dikkat edilmesi gerekenleri bilmeniz durumunda seçenekleri azaltabilir, odayı bebeğinize layık bir biçimde hazır hâle getirebilirsiniz.

/resimler/2017-12/27/1228317402617.jpg

 

Odanın Özellikleri


Oda seçimi, mobilya ve dekorasyon ürünlerinin sağlıklı olması gerektiği kadar önemli bir konudur. Bebekler, ilk birkaç ay olmasa bile büyüdükçe çok daha fazla zaman geçirecekleri için odada gerekli hava sirkülasyonunu sağlayacak bir pencere bulunması ve sağlığa olan katkıları nedeniyle odanın gün ışığı alıyor olması oldukça önemlidir. Şayet mevcut evinizde uygun nitelikte bir oda bulunmuyorsa ve imkânınız varsa bebeğiniz dünyaya gelmeden evinizi değiştirmenizi tavsiye ederiz.
Kullanılacak tülün gün ışığını geçirmeye engel olacak özelliklerde olmamasına dikkat edin. Güneşlik seçiminde huzurlu bir uykuyu garantileyen koyu renk perdeleri seçebilirsiniz. Düşük güçte ışık yayan aydınlatmaları tercih etmeniz de çocuğunuzu rahat ettirecektir.
Odanın zeminini ahşap ürünlerle döşetmeniz, bebeğinizin sağlığı açısından önemlidir. Duvarları ve tavanı da beyaz yerine pastel tonlarda boyatmanız, odasında kaldığı sürece bebeğinizin huzuruna huzur katacak, bebeğinize kendini güvende hissettirecektir. Boyanın kokusuz ve su bazlı olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Şayet duvar kâğıdı kullanmak istiyorsanız çocuk odaları için özel olarak üretilen duvar kâğıtlarından tercih etmenizi tavsiye ederiz.
İdeal oda sıcaklığı gündüz yeni doğan bebekler için 21-25 derece; bebeğiniz 6´ncı ayını doldurduktan sonra ise 20-22 derece olmalıdır. Geceleri ısının 1-2 derece düşürülmesi yeterlidir. Odada bir termometre bulundurmanız, sıcaklığı dengelemeniz adına faydalı olacaktır. Ayrıca odadaki hava kuruysa radyatörlerin üstüne su dolu bir kap koyarak gerekli nemlendirmeyi sağlayabilirsiniz.

 

Mobilya Seçimi

/resimler/2017-12/27/1229234903648.jpg

 

 

Bebek odası mobilyalarında dikkat etmeniz gereken en önemli unsur, mobilyanın sağlıklı malzemelerden üretilip üretilmediğidir. Metal eşyalar yerine doğal ahşaptan üretilen ve kullanılan boyanın sağlığa zararı bulunmadığının ibraz edildiği mobilyaları tercih etmelisiniz. 

Mobilyanın tüm bileşenlerinin güvenli olması da oldukça önemlidir: Eşyaların yaralanmaya sebebiyet verecek sivri köşelerinin bulunmaması, karyola korkuluğunun sağlam ve parmaklık aralıklarının bebeğin başının geçmeyecek sıklıkta olması, yatakla karyola arasındaki boşluğun 2-3 cm´den fazla olmaması, çekmecelerin vb. ünitelerin kolayca açılmaması vb..
Orta sertlikte bir yatak tercih etmeli, bebeğin boğulmasını ya da gelişiminin olumsuz etkilenmesini engellemelisiniz. Alt değiştirme için kullanacağınız bileşenin kenarlıklı ve düşmeyi engelleyecek özelliklerle donatılmış, olası kazaları engellemek adına dolapların ve kitaplıkların da duvara sabitlenebilir olmasına dikkat etmelisiniz. Halıları ise alerjiye sebebiyet vermesi nedeniyle kullanmamanızı, kullanacaksanız da sentetik malzemelerden üretilmiş olanlarından kaçınmanızı tavsiye ederiz.
Ergonomik mobilyalar, evin tüm bölümlerinde olduğu gibi bebek odalarının da vazgeçilmezidir. Siz de bebeğinizin mobilyasını seçerken ana bileşenlerin ergonomik bir tasarıma sahip olup olmadığına dikkat edin. Örneğin mobilya satın alırken uzayabilen karyoladan oluşanları tercih ederek ileride yapacağınız zaruri karyola masrafından kurtulabilir, sandıklı bileşenleri fazla olanları tercih ederekse zamanla artacak olan bebek eşyalarını saklayacağınız yeri hazır edebilirsiniz.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —