Bebek bakımı konusunda yanlış bilinenler
Bebekler dünyaya geldikten sonra ebeveynlerin aklında birçok soru bulunur. Geçmiş yıllardan günümüze kadar gelmiş olan bilgiler, çevredeki yakınların yönlendirmeleri gibi çeşitli nedenler de bebek bakımı konusunda aileleri zora sokabilmektedir. Bebek bakımıyla ilgili yanlış bilinenler hakkında detaylı şekilde inceleme yapalım.
Bebek 40 günlük olana kadar dışarı çıkılmaz
Anne ve bebeklerin kırk gün boyunca dışarı çıkmaması olayı geleneksel bir olaydır diyebiliriz. Geçmiş yıllarda çok eski çağlarda bebekler ve anneleri için en hassas ve mikroplara en açık olduğu dönem ilk 40 günlük dönem olduğu için muhtemelen insanlar tarafından hastalıklardan korumak için böyle bir yöntem uygulanmış. Bebek ve anne bu dönemden sonra kendini tamamen toparlayıp, emzirme olayı da düzene girdikten sonra birlikte dışarıya gidebilirler. Ancak şunu belirtmekte fayda var ki anneler ve bebekleri hava koşullarına dikkat edecek şekilde giyinip dışarı çıkmalıdır.
Bununla birlikte bebeklerle açık havada gezmek kapalı alanlara oranlarda gezmekten çok daha iyidir. Yani günümüzde ailelerin sıklıkla tercih ettiği yerlerin başında gelen alışveriş merkezleri gibi kapalı ortamlardan olabildiğince kaçınmak gerekiyor. Bebekler açık havada rüzgarda kalmamalıdır. Bununla birlikte hava aşırı sıcaksa uzun süre dışarıda kalması da tavsiye edilmez. Havanın açık ve güneşli olduğu günlerde 10-15 dk bir süre dışarı çıkarılarak zamanla bu süre arttırılabilir. Şunu aklınızda bulundurmanızda fayda var ki yeni doğmuş bebeklerin uzun süre kalabalıkta tutmak, dışarıda tutmak ve AVM gibi yerlerde insanlarla yakın temasta tutmak onun hastalanmasına neden olabilir.
Yeni doğan bebeğin göbeği düşmeden banyo yaptırılmamalıdır
İnsanlarda yeni doğan bebeklerin göbek bağı yaklaşık 5 ila 10 gün civarı bir süre içerisinde kendiliğinden düşer. Eğer bebeklerin göbek bağları ıslak olmazsa bu düşme daha hızlı şekilde gerçekleşebilir. Bu sebeple de yoğun ve sık pansumana gerek duyulmamaktadır. Yani ebeveynler de sık sık pansuman yapmamalıdır. Bebeğin göbek bağı banyoda ıslatılırsa hem göbeğ bağının düşmesi gecikebilir hem de eğer bebeğin yıkandığı yer ve koşullar uygun değilse bebek hastalanıp mikrop kapabilir.
Bu tür sebeplerden ötürü de bebeklerde göbek bağı düşene kadar banyo yaptırılması önerilmemektedir. Ancak koşullar tamamen uygun ise bebeğe banyo yaptırılmasında çokta sakınca yoktur. Annelerin dikkat etmesi gereken husus ise banyo yaptırdıktan sonra bebeklerin göbeği steril olan gazlı bezle silinmelidir. Silme işleminden sonra da açık bırakılarak kuru kalması sağlanmalıdır. Eğer ebeveynler yıkama konusunda kuşkudalarsa onun yerine yavaş yavaş silerek bebeklerini temizleyebilirler.
Suya şeker katıp içirmek sarılığa iyi gelen bir yöntemdir
Günümüzden 50 yıl kadar önce bebeklere şekerli su verildiğinde sarılık hastalığına yakalanmayacakları ya da yakalansalar bile daha hafif şekilde geçireceklerine inanılırdı. Ancak gelişen teknoloji ve yapılan çalışmalar neticesinde bunun faydası olmadığı gibi aksine zararlı dahi olduğu anlaşılmıştır. Anne sütüyle beslenme aşamasında olan bebeklere dışarıdan su içirilmesi annesi sütünden alınacak yararı azaltmaktadır. Bu sebeple de henüz anne sütü içen bebeklere mecbur kalınmadıkça su dahi verilmemelidir. Özellikle de şekerin zararları son yıllarda iyice ortaya çıkmışken böyle bir gıdanın bebeklere verilmesi kesinlikle doğru değildir.
Sarı renk kıyafet giydirirsen sarılık hastalığına yakalanmaz
Sarılık hastalığının sebeplerinin bilinmediği eski dönemlerde insanların düşündükleri batıl inançlardan biri de budur. Kanda bulunan alyuvarların parçalanması sonucu ortaya çıkan bilirubin isimli madde sarılık hastalığına sebep olmaktadır. Ancak hastalığının nedeninin belli olmadığı dönemlerdeki batıl inançlardan biri de bebeğe eğer sarı elbise giydirilir veya yüzlerine sarı örtü örtülüerse bebeklerin sarılık olmayacağı yönündeydi ancak bu inanış doğru değildir. Yani bebeklerin sarılık hastalığı olması ile sarı giyinmelerinin herhangi bir ilişkisi yoktur.
Bebekler formül mamayla besleniyorsa su verilmesi gerekir
Uzun yıllardır kullanılan formül mamalar henüz ilk kullanılmaya başlandığında yoğunlukları bildiğimiz anne sütüne oranla daha yoğun bir kıvamdaydı. Böylece formül mama ile beslenen bebeklere ekstra su verilmesi de tavsiye edilirdi. Ancak günümüzdeki teknoloji ve geliştirilmiş formül mamalar yoğunluk açısından anne sütüne bir hayli yaklaşmıştır. Bu nedenle de eğer bebekler diğer ek gıdaları tüketmiyorsa ekstradan su verilmesine gerek görülmemektedir. Ancak yaz aylarında havalar çok sıcakken bebeklerde ishal vs. türü hastalıklar görülüyorsa su verilebilir. Ancak bebek suyu almıyorsa da zorlanmaz. Elbette bebekler için en önemli besin anne sütüdür. Bunu hiçbir annenin aklından çıkarmaması gerekmektedir.
Bebeğe geceleri uyumadan mama verelim gece rahat uyuyalım
Anne sütü sıvı yapısı sebebiyle bebeklerde mideyi katı gıdalara oranla daha erken terk ettiği için bebekler sık sık acıkırlar. Bundan dolayı da annelerini sık aralıklarla emmek isteyebilirler. Yeni doğum yapan anneler bebekleri acıktığı için geceleri sık sık uyanıp onları emzirmek durumundadır. Ancak annelerin bebek sık uyanmasın diye ona mama vermesi yanlış bir davranıştır. Bebeğe anne sütü dışında verilecek her türlü gıda anne sütünün bebeğe olan yararını azaltmaktadır. Bununla birlikte bu durum bebeklerin kabız olmasına sebep olabilir. Aynı zamanda dışkı düzenlerinde de değişim görülebilir. Kısacası sık sık uyansanız dahi bebeğinizi yalnızca anne sütüyle beslemeye gayret edin. Bebeğiniz açısından en sağlıklısı budur.
Hıçkırık tutan bebeklere limonlu su verilebilir
Hıçkırık tutması, diyafram adı verilen karın ile göğüs kafesini ayıran zar yapının irritasyonu neticesinde meydana gelir. Yeni doğan bebeklerin mideleri son derece küçüktür. Annelerini emdikleri zaman mideleri dolar ve gerilmeye başlar. Bununla birlikte diyafram uyarılarak bebeklerde hıçkırık meydana gelebilir. Bu hıçkırık normal bir durumdur, yani yeni doğanlar açısından zararlı birşey değildir. Böyle durumlarda bebeğin tekrardan emzirilmesi ya da bir kaşık yardımıyla anne sütü verilmesi iyi gelebilir. Bununla birlikte bebek 1-2 damla kadar da olsa kusturulabilir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.