Bauhaus Tarzı Nedir-

Bauhaus Tarzı Nedir

Bauhaus Tarzı Nedir-


Günümüzde, ev sahibi birçok insanın en büyük isteği, her daim temiz ve şık görünün bir eve sahip olmaktır. Bunun bazı temel koşulları vardır. Güzel mobilyalar edinmek, evin duvarlarını her zaman badanalı ve temiz tutmak, evi temiz şekilde kullanmak bunlar arasında her zaman üst sırada gelmektedir. Fakat, en önemli detay kesinlikle dekorasyondur. Acemice ve dekorasyon kurallarına uymadan dekore edilmiş bir ev, ne kadar çabalarsanız çabalayın yeterince şık gözükmeyecektir. Bu yüzden, bir evi dekore ederken, mutlaka ama mutlaka dekorasyon kurallarına dikkat etmek ve profesyonel bir şekilde döşemek gerekir. Evi dekore ederken kullanılabilecek bazı dekorasyon akımları vardır ve bunlar arasında en meşhurlardan birisi de Bauhaus akımıdır.

 


Devrim Niteliğinde Tasarım

/resimler/2018-8/30/1440367873820.jpg

 

 

Bauhaus tasarımı, ortaya çıktığı gün için devrim niteliğindeydi. Dünyanın tasarıma yaklaşım tarzında tamamen değiştirdi. Bauhaus, sanat ve endüstri arasındaki ikiliği kapatarak güzel sanatları el sanatlarıyla birleştirmeyi amaçladı. Bu tasarım ve tasarım felsefesi ekolü oluşmadan önce, “güzel sanatlar” olarak isimlendirdiğimiz şeyler - tasarım ve mimarlık olarak - rutin bir iş olarak görülen zanaatkarlıktan daha yüksek olarak tutuluyordu. Bauhaus ise, bunların da ne kadar önemli olduğunu gösteren bir akım olarak karşımıza çıktı.
Sonuç olarak, Bauhaus tarzı tasarım başlığının altında çok çeşitli görsel sanatlar ortaya çıktı ve estetiğin pratikle birleştirilmesine dayanan ütopik bir tasarım felsefesi oluşturmak için işçilikle birleştirildi.
Bugün, ortaya çıkışından yaklaşık 100 yıl sonra, Bauhaus hala tasarımda ve ötesinde son derece etkili bir güç olmaya devam ediyor. Alman tasarım ilkelerini tüm dünyaya yansıtamktadır ve bu tarzın tasarımcıları, minimalizm ve kitle üretimini birleştirdiğinde nelerin mümkün olduğunu gösterir.

 


Bauhaus Tasarımın Karakteristik Özellikleri

Bauhaus´un dekorasyon felsefesi temel olarak biçime ve işleve dayanır. Bu, Bauhaus estetiğinde tasarlanan ürünlerin nasıl görüneceğine dair bir ipucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Başka bir deyişle, Bauhaus, yararı her zaman gösterişin üstünde tutan, şov yok, gereksiz süsleme yok anlayışına dayanmaktadır.

Bu felsefe, Bauhaus´un önemli bir etkisi olduğu alanlarda çok belirgin bir şekilde görülebilir: modern mobilya tasarımı ve mimarisi. Bauhaus kalıbında yapılmış bir sandalyeye ya da binaya baktığınızda, keskin köşeleri, kenarları ve güçlü çizgileriyle hemen hemen keskin bir açıklık görürsünüz. Bu çıplak yaklaşımı nedeniyle, Bauhaus tasarımı, 20. yüzyılın başlarında, o zamana kadar süslemelerin ve detayların çok ön planda olduğu dekorasyon dünyasında, gerçekten de bir şekilde şok oldu. Bauhaus akımından yararlanılarak yapılmış bir dekorasyon, nitelik olarak genellikle şunları içerir: Yalınlık, sadelik, seri üretime elverişlilik, estetik, modernlik ve el sanatları ile ortaya çıkmış eşyaların bütünlüğünün korunması. Bu nedenle Bauhaus, tek başına güzellikten ziyade güzelliğin pragmatizm ve pratiklikle birleşiminden yanadır. Bununla birlikte, Bauhaus´un görsel olarak çekici olamayacağı söylenemez. Buhaus´un amacı, güzellikten başka hiçbir şey ortaya koymayan bir güzellik değil, işlevsel bir güzellik ortaya koymaktır. Estetik kaygısı olmadığı görüşü büyük bir yanılsamadır.

 


Mobilya´da Bauhaus Kullanımı

 

 

 

Bauhaus akımından etkilenen mobilya tasarımcıları kesinlikle güzel nesneler yaratmak istediler. Aynı zamanda, bu parçaların kitlelere açık olmasını istiyorlardı. Bauhaus mobilyaların basit tasarımları parçaları verimli bir şekilde üretmeyi kolaylaştırdı. Tasarımcılar ayrıca çelik, cam, kontrplak ve plastik kombinasyonları gibi modern endüstriyel teknikler sayesinde mevcut malzemelerin avantajlarından yararlandılar. Örneğin Marcel Breuer´in ünlü Wassily sandalyesi, bisikletindekilerden esinlenerek yapılmış çelik borular kullandı.

Bauhaus mobilyalarının sadece güzel olması değil aynı zamanda çok yönlü olması gerekiyordu, böylece tüketiciler parçaları modern yaşamlarında rahatça kullanabileceklerdi. Örneğin Josef Pohl tarafından tasarlanan Bauhaus stili Gardırop, tamamen dikdörtgendir ve altına tekerlekler monte edilmiştir. Böylelikle, dolap son derece kolay şekilde taşınabilir bir odadan diğer bir odaya alınabilirdi. Bauhaus´taki tasarımcılar cesur ve güzel olan ama aynı zamanda ortalama insan için gerçekten yararlı olan parçalar yaratmak istedi.

Bauhaus akımı, mobilya tasarımına önemli katkılar sağlamıştır. İşte en ünlüleri arasında, konferans sandalyesi gelmektedir ve bu sandalyeler, Bauhaus tarzı dekorasyonda önemli yer tutar. Macar bir tasarımcı ve mimar Marcel Breuer tarafından tasarlanan bu sandalye, alışık olduğumuz gibi dört ayak üzerinde durmaz; bunun yerine, sandalyenin bir ucuna takılan ve daha sonra L şeklinde kalıplanmış bir, tek ayak üzerinde durur. Bu tek ayak da katlanabilir ve sandalye daha ergonomik bir görünüme kavuşur.

Bu dekorasyon akımının vazgeçilmez öğelerinden birisi de, iç içe geçen masalar ve sehpalardır. Bu sehpalar iç içe geçerek daha az yer kaplar ve ülkemizdeki evlerde de sık şekilde kullanılmaktadır.
Sonuç olarak, Bauhaus stili tasarım, evlerinin güzel olması ama kullanışsız olmasından çok, modern yaşamın şartlarına uygun olmasını ve günlük hayatlarında ihtiyaç duydukları şeylere kolayca ulaşmayı isteyen insanlar için oldukça uygundur. Dekorasyonda aradığınız temel şey ergonomi ise, size uygun olan dekorasyon stili kesinlikle Bauhaus´tur ve siz de sadece internetten yararlanarak bile, bu eşsiz dekorasyon stilini evinizde kolayca uygulayabilirsiniz.

 

 


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler