Balgam Söktürmeye Yarayan Bitkiler Nelerdir?

solunum yolları enfeksiyonu sonucu olarak ortaya çıkan koyu mukus kıvamına benzeyen bir çeşit tükürüktür

Balgam Söktürmeye Yarayan Bitkiler Nelerdir?

Balgam Söktürmeye Yarayan Bitkiler Nelerdir?

  Balgam genel olarak üst solunum yolları enfeksiyonu sonucu olarak ortaya çıkan koyu mukus kıvamına benzeyen bir çeşit tükürüktür. Çoğunlukla kişide ciddi sağlık problemlerine sebebiyet vermemekle birlikte bazı durumlarda nefessiz kalmalara sebep olabilmektedir. Eğer balam tedavisi yapılmazsa bronşlar tıkanabilir ve bazı farklı sonuçlara da yol açabilir. Bunun yanı sıra balgamlar bazı akciğer hastalıklarının da belirtileri olabilmektedir.

Balgam Neden Oluşur?

Gribal enfeksiyonlar (nezle, grip, üst solunum yolu enfeksiyonları)

Aşırı sigara içme veya sigara bırakıldığındaki geçiş dönemi (bu dönemde akciğerler kendini temizleme döngüsüne girer).

Havadaki kirlilik

Yiyeceklere veya bazı maddelere karşı alerji oluşması

Rutubetli ortamlar

Bazı ilaçların yan etkileri

Akciğer hastalıkları (verem gibi hastalıklarda kanlı balgam da görülmektedir. Her kanlı balgam veremi işaret etmez.)

  Kişinin sosyal hayatını da olumsuz yönde etkileyebilen balgam, genellikle kişi için can sıkıcı bir durum oluşturmaktadır. Evlerde uygulanabilecek basit yöntemler ile bu can sıkıcı durumdan kurtulmanız mümkün olmaktadır.

Balgam Sorunu İçin Doğal Tarifler

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu´ndan Balgam Söktürücü Kür Tarifi

1.Kür Tarifi

Kaynamakta olan yarım litre suyun içerisine15-16 adet tere (yaklaşık bir bağın yarısı) atılır ve hafif ateşte, ağzı kapalı olarak yalnızca üç dakika kadar haşlanır. Suyun soğuması beklemeden süzülür. Soğuduktan sonra, aç karnına veya yemeklerden iki saat sonra yalnızca haşlanmış suyun tamamı içilir. 5 gün, günleri aksatmadan uygulanır ve her gün bu kür taze olarak hazırlanır. İkinci ve üçüncü günden itibaren balgam söktüğünüzü ve bronşlarınızın açıldığını gözleyeceksiniz.

2. Kür Tarifi

1 tatlı kaşığı kadar bal ve 1 tatlı kaşığı kadar tereyağı bir kabın içerisinde birbirleriyle karıştırılır. Her gece yatmadan evvel yapılan bu karışım yenir. Bu kür bir hafta uygulanır.

Buhar Soluma

  Buhar soluma balgam tedavisi denildiğinde ilk akla gelen yöntemdir. Buhar soluma yöntemi, katılaşmış balgamı, mukus kıvamından kurtararak hızlıca bünyeden atılmasını sağlar. Tekrar oluşmasını da engeller. Bunun için sıcaklığı yüksek bir banyoya girip yıkanmak etkili bir yöntem olacaktır. Diğer bir yol olarak; leğene yeteri miktarda sıcak su koyarak bunu solumaktır. Bunu yaparken başınızı bir havlu yardımı ile kapatarak buharın yüzünüze dolayısı ile ağız ve burun bölgenizden ciğerlerinize geçmesini sağlamanızı öneririz.

Tuzlu Su

Bir bardak (sıcağa yakın) ılık bir suya 1 tatlı kaşığı kadar tuz ekleyin ve karıştırın. Bu su ile ağzınızı çalkalayın ve gargara yapın. 3-4 dakika sonra lavaboya tükürün. (tuzlu suyu yutmayın). Bu yöntem ağzınızdaki bakterileri uzaklaştırdığı gibi balgamı da gidermeye yardımcıdır.

Limon Suyu

  İçeriğinde C vitamin bakımından zengin olan limon aynı zamanda asidik yapısı dolayısıyla da koyulaşmış mukusu incelterek hızlı bir şekilde rahatlama sağlar. Aynı zamanda limon suyuenfeksiyonlara karşı vücudun savunma mekanizmasına da yardımcı olur. Yarım bardak kadar sıcak suyun içerisine 1 tatlı kaşığı kadar limon suyu katın ve bu karışımı yavaş yavaş için. Diğer bir etkili yöntem olarak; bir limonu 4 parçaya bölüp üzerine tuz ve kırmızı pul (acı) biber ekerek bunu ağzınıza koymaktır. Tükürük yardımı ile bunu yavaş yavaş emerek yiyin. Kabuğunu isterseniz çıkarabilirsiniz.

Zencefil Çayı

Zencefil gingerol olarak bilinen bir bileşim içermektedir. Bu bileşim vücuttaki iltihap ve ödemi atmaya yardımcıdır. Ayrıyeten anti-inflamatuar özellikleri sayesinde kanı ve dolayısı ile akciğer ve karaciğeri temizlemektedir. Zencefilin içerisinde barındırdığı antiviral, antibakteriyel ve balgam söktürücü özelliklerin boğazda ve göğüste tıkanıklığı azaltmasını daha kolay nefes almanıza da yardımcı olmaktadır. Zencefil çayı yapımı; bir bardak sıcak suya 1 yemek kaşığı rendelenmiş kök zencefil (veya 1 tatlı kaşığı toz zencefil) katın. 10 dakika demlendirin, süzün ve için. Sabah akşam 1 bardak olacak şekilde bir hafta uygulayın. Bunun yanında kök zencefil çiğneyebilirsiniz veya salatalarınıza katabilirsiniz.

Zerdeçal Çayı

Zerdeçal, aşırı mukus üretimine neden olan bakterileri öldürerek balgamı azaltmaya yardımcı olan güçlü antiseptik özellikleri içerisinde barındırır. Ayrıyeten zerdeçal bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye de sahiptir. 1 çay kaşığı kadar toz zerdeçalı 1 bardak ılık suya katın ve gün boyu 3-4 bardak olarak tüketin. Diğer bir uygulama olarak, bir su bardağı suya 1 yemek kaşığı zerdeçal ve bir tutam tuz ekleyin. Günde birkaç kez ağzınızda gargara yapın.

Tavuk Çorbası

Sıcak tavuk çorbası da balgam sorununuzda size yardımcı olacaktır. Üst solunum yollarındaki enfeksiyonun giderilmesinde ve balgamın inceltilmesinde tavuk çorbası oldukça etkilidir. Ayrıyeten tahriş olmuş boğazın yumuşatılmasında tavuk suyu oldukça etkilidir. Çorbaya sarımsak veya zencefil eklenmesi durumunda daha etkili bir çorba elde edersiniz.

 

 

Acı Biber

Pul biber, yeşil biber veya Arnavut biberi fark etmeden acı biberlerin balgam giderici etkisi çok yüksektir. Boğazda enfeksiyona bağlı oluşan balgamı hızlıca giderir ve yeniden oluşumunu da önler. Bunun için yemeklerinizden ve salatalarınızdan acı biberi eksik etmemelisiniz.

 


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler