Bahçelerinizi Yaza Hazırlamayı Keyfe Dönüştürün--

Bahçelerinizi Yaza Hazırlamayı Keyfe Dönüştürün

Bahçelerinizi Yaza Hazırlamayı Keyfe Dönüştürün--
Haberi Sesli Oku

 

Bahçelerinizde yaz boyu sürecek ferahlığın ve güzelliğin sırrı aslında baharda yapacaklarınız bakım ile yakından ilgili. Hatta bahar aylarından 2-3 ay önce bile bazı bakımlar yapmanız harika bir sonuç alabilmenizi garantiliyor. Yabani otların, zararlı böceklerin, farklı kimyasallara maruz kalan bahçenizi kış bitimine doğru ele almaya başlayabilirsiniz.

İşte bazı öneriler;

 

 

Toprak Analizi Yaptırın

/resimler/2018-6/26/1732402893824.jpg

 

 

Yetiştirmeyi düşündüğünüz ürünlere uygun olup olmadığını anlamak için bir ziraat mühendisinden yardım alarak toprak analizi yaptırmanız gerekiyor. Bu analizin sonucuna göre toprağınızda yetişecek ideal bitkileri tespit edebilir ona göre yola çıkabilirsiniz.

 

 

Çimler İçin Öneriler

 

Çimlerinizi yaza hazırlamak için öncelikle sıkı bir havalandırma çalışması yapmanız gerekiyor. Bu havalandırma toprağın ve çimlerin nefes almasını sağlar. Suyun içinde bulunan minerallerin kolaylıkla toprağın iç kısımlarına girmesini sağlar. Bu da çim köklerini güçlendirir.
Peki havalandırma yapmadınız. Ne olur? Çim kökleri yeterince beslenemediği için kurumaya yüz tutar ve bu bahçenize ekeceğiniz diğer bitkileri de olumsuz etkiler. Bir çok botanik uzmanı çimleri 1-2 yılda bir havalandırmanızı önerir ancak bizler her yıl bu işlemi yapmanızın faydalı olacağını garanti edebiliriz.

 

 

Kuru Dallar ve Budama Konusu Önemli

/resimler/2018-6/26/1733164456985.jpg

 

 

 

Toprak yüzeyinde kalan kuru otları ve ölü böcek kalıntısı gibi kalıntıları çıkarmak için çim budama işlemi yapabilirsiniz. Çim budamaktan hoşlanmayanlar için tırmık önerebiliriz. Bu temizliği yapmanız da güneş ışığının toprağın yüzeyine işlemesi açısından önemlidir.

Ekmek istediğiniz tohumlarla bahçenizi çimledikten sonra gübreleme işlemi yapabilirsiniz.. Gübreler içlerinde bulunan bakteri ve minerallerle çim köklerini besleyerek gürleştirir. Bu gübreleme işlemini yazın en sıcak ayından bir kaç ay önce ve bir kaç ay sonra yapabilirsiniz. Gübrelerin azot katkılı olması etkisini arttırabilir.

Çimlerinizi düzenli olarak biçmelisiniz. Haftada bir belki de 5 günde bir. İlkim koşullarına göre çimlerin büyüme süresi değişebilir. Siz de bunu fark edebilirsiniz. Çimleri biçme işlemi hem çimlerin daha sağlıklı ve hızlı büyümesini hem de düzgün görünmesini sağlar. Çok sıcak yaz günlerinde çimlerin biraz daha uzun olmasında fayda var. Çünkü çok sıcak günlerde güneş ışığı toprağa doğrudan vurursa toprağın içindeki nemi çabucak kurutur. Bu nemi koruması açısından çimlerden gölgelik olarak yarar sağlayabilirsiniz.

Bahçenize bulunan kuru ağaç dalları ve çalılardan da en kısa sürede kurtulmanız gerekiyor. Bu işlemi budama takip etmelidir. Her ikisini de sırasıyla düzenli bir şekilde yapmazsanız bitkilerin sağlıklı büyümelerine engel olmuş olursunuz. Budama ile ilgili en çok sorulan sorulardan biri de ağacın neresini budayacağınız. Ağacın diğer dallarına göre rengi soluk veya sararmış olan dallar budanmalıdır. Ayrıca ağaçlarınızın yola, kaldırıma sarkan dalları var ise onları da sağlıklarına bakmaksızın budamanız yararlı olacaktır. Böylece sarkan dallar nedeniyle yoldan geçen birinin yaralanması, bir tehlike olmaktan çıkarılmış olur

 

 

Sulama Yönteminizi Değiştirmeniz Gerekebilir

 

/resimler/2018-6/26/1734431802408.jpg

 

 

Sulama özellikle yaz döneminde bitkileriniz için en önemli detay. Aşırı sıcaklarda ve güneşin altında bitkilerinizin tek ihtiyacı olan şey su. Sulama konusunu daha tasarruflu ve verimli hale getirebilmek için bahçenizin büyüklüğüne ve konumuna göre farklı sistemler kullanmanız gerekebilir. Sprey, püskürtme, damla sulama sistemleri hem çok verimli hem de çok tasarruflu olacaktır. Bunların hangisinin bahçenize uygun olacağı ile ilgili satıcısından bilgi edinebilirsiniz.

Eğer bu sistemlerden birini kullanmadan eski usul hortumla sulama yapacaksanız suyu mümkün olduğunda az açarak sulamaya çalışın. Böylece toprak suyu rahatlıkla emme şansı bulacaktır. Sulama işini geceleyin veya sabahın erken ve serin saatlerinde yapmanız gerekiyor.

 

 

Zararlılar Canınızı Sıkmadan Siz İlacınızı Sıkın

Bahçenize dadanan zararlılar da dikkat etmeniz gereken diğer bir husus. Çekirge, sümüklü böcek, salyangoz gibi zararlılar çok hızlı bir şekilde çoğalabilen ve önlem alınmazsa çok kısa süre içinde bahçenizi sarma ihtimali olan böceklerdir. Bu böceklere uygun olan kimyasal maddeleri satıcısından öğrenebilirsiniz. Satıcıya kullanacağınız bahçenin büyüklüğünü ve içinde ne tür bitkilerin bulunduğunu mutlaka söylemeniz ve satıcının verdiği doza azami uygun ilaçlama yapmanız başarıya ulaşmanız için gereklidir. Eğer bulunduğunuz çevrede kedi, köpek, koyun, keçi, tavuk türü hayvanlar da var ise onlar için de ayrıca önlem almanız (çit çekmek gibi) faydalı olacaktır.

 

 

Kopmost ve Malç Dopingi

/resimler/2018-6/26/1737126961748.jpg

 

 

Sebze bitkilerinin hayati besinleri emmesine yardımcı olmak için organik kompost kullanın. Bu kompostu kendiniz yapmanızı öneririz. Nasıl yapıldığına dair internette bir çok video ve anlatım bulabilirsiniz. Masrafsız ve harika bir gübreleme şeklidir. Kendiniz yapmak istemezseniz hazır satılan türleri de bulunuyor.

Son dönemde kullanımı oldukça yaygınlaşan malzeme ise malç. Bitkilerinizin daha sağlıklı ve hızlı büyümeleri için malç kullanımı önem kazanmakta. Malç bir çok malzemeden oluşabilir. Temel özelliği organik bir maddeden oluşması. Örneğin marangozhanelerde bulunabilen ağaç talaşı harika bir malçtır. Bulabiliyorsanız ağaç kabukları harika bir malçtır. Bu malzemeler sulama sırasında toprağa suyu daha nazikçe iletirler ve suyun topraktan havaya karışmasını geciktirerek nemlilik sağlarlar. Toprağın suyu daha yavaş alması ve daha geç salması su içinde bulunan minerallerin daha fazla miktarda toprakla buluşması anlamına geliyor. Bu da bitkileriniz için doping etkisi demek.

 

 

Bahçe Organizasyonu İle Görsel Keyif Alın

Bahçenizin konumuna, aldığı ışık oranına, mevsime veya büyüklüğüne göre birden fazla tür yetiştirebilirsiniz. Bir köşeyi çiçeklere, bir köşeyi sebzelere, bir köşeyi de bir kaç meyve ağacına ayırmak keyifli olabilir. Bu bölümlerin arasına veya bahçe kapısı ile ev kapısının arasında büyükçe taşlardan bir patika yapmak hoş bir görüntü olabilir.

Bahçenizin etrafını bir şekilde çevirin. Bu bir çit yardımı veya bir tel örgü yardımı ile olabilir. Vaktiniz bütçeniz ve yeriniz varsa tuğladan hoş bir duvar bile örebilirsiniz. Çok şık bir ek olarak bahçenize küçük bir hayvan barınağı da yapabilirsiniz. Etrafınızda bulunan sahipsiz kedi köpek gibi hayvanların beslenebileceği bir küçük kulübe güzel durabilir. Ama bu kulübe ile bitkileriniz arasında mutlaka bir set olmalı. Hayvanların bitkilerinizi ezmesini istemezsiniz.

Bahçenizin durumuna göre şık bir bahçe oturma grubu koyabilirsiniz. Böylece hem yetiştirdiğinizi bitkilere bakarak gururlanabilir hem de huzurlu bir ortamda akşam yemeklerinizi yiyebilirsiniz.

 


Aşırı Su Yüksek (Alocasia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Aşırı Su Yüksek (Alocasia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Aşırı Su Yüksek (Alocasia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Aşırı Su Yüksek (Alocasia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Aşırı Su Yüksek (Alocasia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Aşırı Su Yüksek (Alocasia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Aşırı Su Yüksek (Alocasia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.