Şüpesiz bahar mevsim geçişleri bahçeleri etkileyen önemli faktörlerden biridir.
Mevsim geçişleri bahçeleri etkileyen önemli faktörlerden biridir. Bu yüzden bahçeler özellikle sezon geçişlerinde dikkatli bir şekilde bakımdan geçirilmelidir. Bahar ayları da bahçe bakımının ihmal edilmemesi gereken bir dönemdir. Bahçelerde yer alan bitkilerin ve yeşil alanların bakımı, peyzaj düzenlemeleri, ilaçlama, budama işlerinin yapılması gerekiyor.
Evinizin bir bahçesi varsa ve bahçe işleriyle kendiniz ilgileniyorsanız her şeyden önce bahçe konusunda kararlı olmalısınız. Çünkü bahçe işleri süreklilik arz eden ve daima özen isteyen bir konudur. Tüm ayrıntılarla düzenli olarak ilgilenmeye ve bahçenizi hep yeşil tutmaya zaman ve enerji harcamanız gerekir.
Bahçe düzenlemesi sadece güzel bir görüntü oluşturmakla kalmaz aynı zamandabetonlarla dolu boğucu şehirhayatından bir nebze olsun uzaklaşabilmeniz için de huzurlu bir ortam oluşturur. Bu sebeple bahçenizin her daim yaşanılabilir bir alan olarak kalması size birçok avantaj sağlar.
Peki bahçelerimize nasıl bakmalıyız? Bu yazımızda sizlere bu konuda bilmeniz gereken 6 temel maddeyi özetlemeye çalışacağız.
Baharda Bahçe Bakımının 6 Püf noktası:
1) Bitkilerinizin bakımını yapın.
Sağlıklı ve güzel görünümlü bir bahçe dendiğinde akla ilk olarak elbette sağlıklı bitkiler gelir. Bahçemizi bahçe yapan temel faktör sağlıklı bitkilerdir. Bunun için bitkilerinizin bakımını ihmal etmeyin. Bitkilerinize sağlıklı bir şekilde bakmak ve ömürlerini uzatmak için bilmeniz gerekenleri araştırın ve uygulayın.
2) Planlama yapın.
Planlama yapmak bahçenizi bölge bölge yönetmenizi sağlar. Örneğin gölgelik ya da güneşlik alanlara göre planlama yapabilirsiniz. Ya da gürültülü alanları, kötü görüntüye sahip bölgeleri ve manzaralı bölgeleri belirleyerek her ayrı bölüme uygun bir çözüm geliştirin.
Örneğin eğer gürültülü bir alan varsa bu mobilya seçimlerinizde o bölgeyi kullanmamanız anlamına gelebilir. Ya da kötü görüntü oluşturan alanları görünmez kılmak için bazı tercihlerde bulunabilirsiniz
3) Dikkatli ve bilinçli gübreleme yapın.
Gübre vermek için doğru zaman dikim ve ekim önce verilir. Kökler, tomurcuklanmadan 15-20 gün önce faaliyete geçer. Gübreyi tomurcuklar şişmeye başladığında kullanın.
Çiçek açmayan ve sürekli yeşil olan bitkilerde, kış sonundan sonbahar başına kadar gübreleme yapılmasında bir sakınca yoktur. Gübrelemede zaman önemli bir faktördür. Akşamüstü ve gölgenin olduğu vakitler gübreleme için idealdir.
4) Toprağı düzenli olarak havalandırın.
Kötü kış koşulları bahçenin toğrağını da etkiler ve bu yüzden toprak bakımı da ihmal edilmemelidir. Kış şartlarıyla oluşan yoğun yağışlar ve kar, toprağı sertleştirerek toprağın hava alma özelliğini kaybetmesine neden olur. Bu nedenle öncelikle toprağı çapa ile havalandırmalısınız.
5) Yaprak döken ağaçları ilaçlayın.
Baharda oluşabilecek hastalıklara karşı önlem alın. Yaprak döken ağaçlara, meyve ağaçlarına ve diğer yaprak döken süs ağaçlarına da ilaçlama uygulayabilirsiniz.
Eğer şiddetli bir hastalık durumu söz konusuysa tüm gövdenin yaprak dökümünden 45 gün sonra, böcek yumurtalarına karşı kışlık yağ ile ilaçlanması gerekir. Bir ay sonra oluşabilecek mantar hastalıklara önlem olarak bakır sülfat uygulaması ile gerçekleştirilmeli.
6) Hava koşuluna uygun korunması
Bitkiler ancak kendileri için uygun çevre koşulları sağlandığında sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilirler. Çevre koşullarının normalin dışına çıkması, özellikle toprak ve atmosferde meydana gelen anormallikler, bitkilerin hastalanmalarına neden olur. Bu yüzden bakımını yaptığınız bitkiler için ideal olan hava koşullarını bilmeli ve bu koşulların devam etmesini sağlamanız hayati önem taşır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.