Aydınlatma Konusu Mutfakta Çok Daha Önemli

Mutfakta Ddoğru aydınlatma seçimi

Aydınlatma Konusu Mutfakta Çok Daha Önemli


Mutfakta yapılan aydınlatma diğer odaların dekorasyonundan faklı olarak daha çok öneme sahiptir. Iyi aydınlatılmamış loş bir mutfak kazalara sebebiyet verebilir. Bu yüzden mutfakta aydınlatma konusuna özen göstermek gerekir. Örneğin nispeten görmwyi zorlaştırmış bir aydınlatmaya sahip mutfaktai kesici her türlü aletler, bıçaklar, mutfak robotunun bıçakları hem siz hem de aile bireyleriniz için potansiyel tehlike konumuna gelir. Hele de çocuğunuz varsa mutfakta aydınlatma üzerinde uzun düşünmelisiniz. Bu yüzden aydınlatma ürünlerinde önce işleve daha sonra uyumu gözetmenizde fayda olacaktır.

Mutfağınız ne kadar büyükse aydınlatılması gereken yer o kadar fazla olacaktır. Hatta ada tipi mutfaklarda kör nokta kalmayacak kadar aydınlatılır ve aydınlatma seçenekleri de artar. Ayrıca özellikle aydınlatılması gereken yerler ise tezgah, yemek masası gibi alanlardır. Ihtiyaç dışında dekoratif amaçlı aydınlaymalar ise cam kapalı dolaplarda kullanılmaktadır.
Mutfak aydınlatmasında dikkat edilecek 8 unsuru şöyle sıralayabiliriz:


Elektrik tesisatına önem verin
Mutfak, elektrikli ev aletlerinin ençok kullanıldığı alandır. Fırın, buzdolabı, mutfak robotları vb. Aydınlatmaya geçmeden önce öncelikle bu ürünlerin bağlantıları kontrol edilmeli. Bu kontrol ise bir elektrik teknisyeni tarafından yapılmalı. Bunun ihmal edilmemesi tehlikelerin de önüne geçilmesine neden olacaktır.
Daha sonra avize veya spot ışıkların bağlantılarının da doğru yapılmasına dikkat edilmeli. Aksi halde oluşacak bir kısa devrede sadece mutfaktaki ürünleriniz değil evinizin elektriğe bağlı tüm aletleri çalışamaz duruma gelebilir.


Tasarruf Her Şeyden Önemli
Nasıl ki mutfak alışverişinde tasarrufu gözetiyorsanız, aydınlatma konusunda da tasarrufu gözetebilirisiniz. Diğer ampullere oranla yüzde seksen beş daha tasarruflu olan LED ampullerin tercih edilmesi daha doğru. Ayrıca farklı watt ve renk seçenekleri de mevcut olmas cezbedici.

 

/resimler/2017-5/29/1344312302074.jpg

 


Her Konuda olduğu Gibi Işıkta da Sağlık Öneml
Klasik ampulleri tercih ettiğinizde bir süre sonra ortamın ısındığının farkına varacaksınız. Zaten mutfak içerisindeki ev aletlerinden(buzdolabı, fırın vb.) kaynaklı hemen ısınabilen bir ortam olduğu için, ampullerin de verdiği ısı ortamı çekilmez bir hale sokabilir. Ayrıca ısınan ampullerşn deformasyon etkisi de göz önüne alınmalıdır.
Bu yüzden tasarruflu LED ampulleri tercih ederseniz, ekstra ısınmaya karşı önlem almış olursunuz. Ayrıca diğer ampullere göre göz yormyan özelliğiyle de mutfakta rahatça çalışabilirisiniz.
Beyaz Aydınlatma Genele Yayılmalı
Mutfakta hakim olan ışık beyaz olmalı. Özellikle tek bir amaca hizmet eden ışıklar net görüş özelliği olması açısından beyaz tercih edilmelidir. Yemek yeme, doğrama, fırının içini görebilme gibi alanlarda görüş keskinliğine ihtiyacınız olacağından beyaz ışık bu işinize hizmet edecektir. Özellikle kesici aletlerle çalışırken kazaların minimuma inmesi yeterli derecede beyaz ışıkla mümkün olacaktır.
Doğru ışık çok önemli. Örneğin sarı ışıklı bir fırınızda kızarmayan bir tavuk, ışığın rengiyle kızarmış gibi görünebilir.
Tezgah Üstündeki Spotlarla Daha Rahat Çalışırsınız
Mutfağınızı genel anlamada çok yerinde ve yeterinde iyi derecede aydınlatılmışsa da tezgaha eğildiğiniz zaman bir miktar da olsa ışığa ihtiyaç duyacaksınız. Bu yüzden tezgahınızınızın üstündeki küçük spotlar konforunuzu arttırır.

 

Mutfağınızda Perde Seçimi
Nasıl bir mutfağa sahip olursanız olun, genel olarak koyu renk tül perde kullanmak pek doğru olmayacaktır. Çünkü açık renk perde hem mutfağın aydınlık kalmasını hem de geniş ve ferah görünmesini sağlar.
Ayrıca ocağınız cama yakınsa, ateşin perdeyi tutuşturmaması için bu tür mutfaklarda stor perde kullanmak daha iyi olur.
Aydınlatma Ürünlerde Malzemelere Dikkat
Bütün gün yemek pişen bir ortamda, yağ, buhar, toz vb. etkiler tüm ürünlerin üstüne sinecektir. Bu yüzden kumaş kaplı aydınlatma ürünlerindense kolay silinen malzemelerden yapılmışları tercih etmeniziz akıllıca olacaktır.

 

/resimler/2017-5/29/1345303077320.jpg

 


Aplik ve Lambader Tercihi
Iki adet mutfağınızın dekorasyonuna uygun aplik alıp farklılık katabilirsiniz. Fakat ocaktan uzak olmasına özen gösterin. Yemek masasının yanına konumlandırabilirsiniz.
Lambader kullanımı ise mutfak için uygun olmayabilir. Hareket alanınızı kısıtlar ve düşürdüğünüz zaman tehlikelere sebebiyet verebilir.


Dekoratif Öneriler
Mutfak masasında sarkıtlar güzel bir tercih olabilir
Renkli spot aydınlatmalar dolap içilerinde veya bazı köşerlerde kullanılabilir.
Tavanın yükseklik veya alçaklığına göre kısa ve uzun avizeler seçilebilir.


Tasarruflu ve dekoratif mutfak oluşturmak istiyorsanızen doğru tercih Philips Essential tasarruflu LED lambalar olacaktır. Mutafğınızla uyumlu Philips Essential tasarruflu LED lamba çeşitlerini, CarrefourSA´da bulabilirsiniz.


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler