Ayak Krampına Ne İyi Gelir?

akikalar içinde kurtulmanızı sağlayacak hareketleri öğrenmek istiyorsanız, buyurun yazımıza!

Ayak Krampına Ne İyi Gelir?
Haberi Sesli Oku

Ayak krampı; yürürken, spor yaparken, yüzerken, hatta yatarken bile gelip yakalayabilir ve çok acı çekmenize neden olur. Ayak krampına sebep olan etmenleri, kramptan dakikalar içinde kurtulmanızı sağlayacak hareketleri, önlemek için neler yapabileceğinizi öğrenmek istiyorsanız, buyurun yazımıza!

Ayak Krampına Neden Olan Etmenler

Ayak krampı, kas yapısında oluşan kasılmadır ve aniden, sancı şeklinde ortaya çıkar. Kramp esnasında ne ayağımızı hareket ettirebiliriz, ne de ayağımıza dokunabiliriz. Kramp genelde geceleri meydana gelip, şiddetiyle uykudan bile uyandırabilir.

  • Gün içinde çok fazla egzersiz yaparak kasları yormak kramplara sebep olur, hatta krampların başlıca nedeni budur.

 

  • Vücudumuzda 600´e yakın kas vardır ve bunlar,  birbirlerine bağlı hareket ederler. Kaslar bazen istem dışı gerilip sertleşebilirler. Ayal ve il baldırlarda oluşan kasılmalar, yorgun bir vücudun verdiği tepki olabilir.

 

  • Yeterli miktarda su içmezseniz ve kaslarınızı çok kullanırsanız, gerilmelere yol açabilirsiniz. Gün içinde tüketeceğiniz 1.5-2 litre su kasların normal çalışmasına yardımcı olur.

 

  • Alkol, sigara gibi zararlı maddeler vücudun direncini azaltarak kaslara da olumsuz etki eder.

 

  • Çok fazla çay ve kahve tüketirseniz, ayak kasılmalarıyla karşılaşabilirsiniz.

 

  • Beslenme şeklinin bozulması, çok fazla abur cubur tüketilmesi vücut sağlığına ve dolayısıyla kaslara olumsuz etki eder; kasların çalışma sisteminin bozulmasına yol açabilir.

 

/resimler/2018-3/2/1143143973143.jpg

Ayak krampına kış aylarında daha çok rastlanır.

 

  • Kış aylarında, düşen hava sıcaklığının etkisiyle vücuttaki kan dolaşımı yaz aylarına göre daha yavaş olur ve bu da vücutta ani kasılmalara yol açabilir. Kaslardaki şeker ve oksijen oranı azaldığı için kaslar sertleşir.

 

  • Soğuk havada üşüdüğümüz zaman vücut kendini korumak için titreme reaksiyonu gösterir ve bu reaksiyonu kasları kasarak gerçekleştirir.

 

  • Hamileler ve yaşlılar kasılma sorununu daha çok yaşarlar çünkü diğer insanlara göre daha az hareket ederler. Özellikle hamileler süreç ilerledikçe kilo aldıkları için ayaklarındaki kaslara yük biner. Aynı şekilde kilolu kişilerde de kramplar, kasların aşırı baskı altında kalması sebebiyle oluşmaktadır.

                           

  • Vücudunuzda vitamin ve mineral eksikliği varsa, kaslarınız kasılarak sizi uyarır. Eğer bu eksikliklerden şüpheleniyorsanız, doktora başvurup gerekli tahlilleri yaptırmanızı tavsiye ederiz.

 

  • Vücutlarındaki toksinleri atmak isteyenler, kilo vermek isteyenler ya da bağırsak rahatsızlığı yaşayanlar idrar sökücü hap ya da bitki kullanırlar ve bunlar, kasların sağlıklı hareket edememesine sebep olabilir.

 

  • Kusma, ishal gibi durumlar vücudun su kaybetmesine sebep olur, kaybedilen su vücuda tekrar alınmalıdır.

 

  • Kalsiyum, magnezyum gibi mineraller sinir ucunu uyarır, bu yüzden eksiklikleri vücuda iyi gelmez. Belirli aralıklarla bu minerallerin ölçümünü yaptırın.

 

  • D vitamini eksikliği kemik yapısını etkiler; kemik yapısını etkilemesi de kramp oluşumuna sebebiyet verebilir.

 

  • B vitamini, beyin işleyişini olumlu etkileyen bir vitamin türüdür ve eksikliği sonucunda kramplar sık meydana gelebilir.

 

  • Kramplar, şeker hastalarında da sık görülür.

 

Ayak krampı nasıl geçer? 

 

Baldır ya da ayak krampıyla karşı karşıya geldiğinizde öncelikle sakin olun; derin bir nefes alarak vücudunuza oksijen girmesini sağlayın. Kramp giren bölgeye sertçe vurmaktan, cimcik atmaktan kaçının. Bacağınızı yavaşça hareket ettirin ve bedeninize doğru yavaşça çekin; yapılması gereken doğru hareket budur.

 

Ardından kramp giren bölgeye iki elinizle yavaşça masaj yapın. Kasılmayı geçirmek için ılık su torbası da kullanabilirsiniz. Eğer kasılmanın sebebini bilmiyorsanız, önlem almak için bir iki bardak su için; eğer sıvı kaybından kaynaklanan bir kasılma ise su içmeniz olumlu etki eder ve kasılma kısa sürede geçer.  

 

/resimler/2018-3/2/1115083783926.jpg/resimler/2018-3/2/1115433472053.jpg

 

Kramptan birkaç dakikalık müdahaleler ile kurtulabilirsiniz. Kas gevşetici içmenize gerek yoktur; kramp geçici olduğundan, ilaç etki edene kadar yok olabilir.

 

Ayak kramplarını önlemek için neler yapılabilir?

 

  • Kramp girmesi sorunuyla günde 3 kereden fazla karşılaşıyorsanız, sebebini mutlaka araştırmalısınız. D,B vitaminleri ve potasyum, magnezyum gibi minerallerin ölçümünü yaptırmalı, eksiklik durumu varsa bir an önce tedaviye başlayarak eksikliklerini tamamlamalısınız.

 

  • Özellikle kış aylarında ani hareketler yapmamaya çalışın.

 

  • Spor yapıyorsanız ya da tempolu bir işiniz varsa sıvı tüketiminize ekstra özen gösterin. Kilonuza göre almanız gereken su miktarını öğrenip, gün içinde o miktarı tüketmeye çalışın.

 

  • Spor öncesi ve sonrası kaslarınızı gevşeterek kramp oluşumunu engelleyebilirsiniz.

 

  • Ayaklarınızı mümkün olduğunca sıcak tutun ve gece yatarken yukarıya kaldırarak dinlendirin.

 

  • Vücudunuzun toksinlerden arınmasını ve sıvıyla temizlenmesini sağlamak için yeşil yapraklı bitkiler tüketmeyi ihmal etmeyin. 

İlişkilerde Empati Geliştirme: Anlayışın ve Bağların Güçlenmesi

İlişkilerde Empati Geliştirme: Anlayışın ve Bağların Güçlenmesi

İlişkilerde Empati Geliştirme: Anlayışın ve Bağların Güçlenmesi

İlişkilerde Empati Geliştirme: Anlayışın ve Bağların Güçlenmesi

İlişkilerde Empati Geliştirme: Anlayışın ve Bağların Güçlenmesi

İlişkilerde Empati Geliştirme: Anlayışın ve Bağların Güçlenmesi

İlişkilerde Empati Geliştirme: Anlayışın ve Bağların Güçlenmesi

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.