Anne Sütünü Arttıran Yiyecekler

Önemli doktor önerileri!

Anne Sütünü Arttıran Yiyecekler

Bebek sahibi olan kadınlar, bebeklerinin sağlığı için onlara bol bol süt vermek isterler ancak hem fiziksel hem de psikolojik sebeplerle yeteri kadar süt gelmeyebilir. Anneler böyle durumlarda, vücuttaki prolaktin hormonunu çoğaltaraksütün artmasını sağlayan gıdalara yönelirler.  Biz de süt arttırıcı yiyecek ve içecekleri, doktor önerilerini sizin için derledik. Keyifli okumalar!

Anne sütünü arttıran besinler nelerdir?

  • Su

 

Sütün içinde bol miktarda su vardır, bu sebeple su içmek sütün artmasını sağlar. Günde 2 litre kadar su içerseniz sütünüz artar, aynı zamanda hamilelikte aldığınız kiloları vermeniz kolaylaşır. Bu arada, içilmesi gereken miktar 2 litredir ancak doktorunuza danışarak bu miktarı arttırabilirsiniz.

 

  • Yeşil bitkiler

 

Yeşil bitkilerin anne sütünü arttırdığı bilinmektedir. Yeşil bitkiler, vitamin ve mineral açısından zengindir; özellikle brokoli, ıspanak, kereviz gibi bitkileri, salatayı bol bol tüketmeniz tavsiye edilir. Aman dikkat! Yeşil bitkileri tüketmeden önce sirkeli suda güzelce temizlemeyi ihmal etmeyin.

 /resimler/2018-3/1/1808157897069.jpg

 

Ayrıca, havuç, brokoli, ıspanak ve kereviz gibi süt yapıcı gıdalardan çorba yapabilir, yemeklerden önce tüketerek midenizin yumuşamasına, vücudunuzdaki toksinlerin atılmasına yardımcı olabilirsiniz. Sebze ağırlıklı beslenmek, fazla kilolarınızdan kurtulmanızı da çabuklaştırır.

 

  • Çörek otu

 

Çörek otu, süt arttıran yiyeceklerdendir. Çörek otu oldukça faydalıdır; anne sütünü arttırmasının yanında bağışıklık sistemini güçlendirir, soğuk algınlığına iyi gelir. Sabah kahvaltısından önce bir tatlı kaşığı balı ve bir tatlı kaşığı çörek otunu karıştırıp yerseniz, oldukça faydalı olacaktır.

 

  • Komposto

 

Az şekerli yapılan komposto, annenin sütünü arttırır. Üzümlü, elmalı, kayısılı yapabileceğiniz kompostodan yemekleriniz sırasında bir çorba tabağı kadar içip sütünüzün artmasını sağlayabilirsiniz.

 

 

  • Kestane

 

Kestanede kalsiyum, magnezyum, fosfor gibi mineraller ve B, C vitaminleri vardır. Anne sütünü arttırdığı bilinen kestanenin kalorisi fazla olduğundan, günde birkaç taneden fazla tüketmemeniz iyi olacaktır.

Aynı zamanda kestane iç organların hücrelerinin yenilenmesini ve bu sayede annenin bedeninin toparlanmasını hızlandırır. Kansızlık sorunu yaşayan annelerin de bol bol kestane tüketmesi tavsiye edilir.

 

  • Kırmızı ve beyaz et, yumurta, süt ve süt ürünleri

 

Bu besinler, içerdikleri protein ile anne sütünü arttırırlar.

 

  • Sarımsak ve sarımsak sütü

 

Sarımsak ve sarımsak sütü, eski zamanlardan beri süt arttırıcı olarak kullanılır. Sarımsağı yemeklerde, yoğurdun içinde veya sade olarak tüketebilirsiniz ancak mide rahatsızlığına sahipseniz, sarımsağı kontrollü olarak tüketmelisiniz.  

 

  • Kuru üzüm suyu

 

Kuru üzüm, oldukça faydalı bir meyvedir; kansızlığı ve yorgunluğu giderir, enerji verir, zindelik sağlar. Anne sütünü arttırmasının yanında kemik sağlığına da iyi geldiğinden bebeğinizin gelişimine katkı sağlar. Özellikle 40 yaşından sonra anne olan kadınlar kuru üzümü ve suyunu fazlaca tüketmelidirler.

 

  • Tahin helvası

 

Tahin helvası, içindeki susam yardımıyla vücuttaki sıvıyı süte dönüştürür. Ayrıca susamda bulunan kalsiyum ve birçok yararlı mineral sayesinde, bebeğin ihtiyacı olan gıdalar anne sütü yoluyla bebeğe aktarılmış olur.

 

  • Dereotu

 

Dereotu, günde yarım bağ kadar tüketildiğinde anne sütünü arttırdığı gibi, anne ve bebeğe başka faydalar da sağlar.

 

İçeriğindeki A vitamini sayesinde annenin vücudundaki deformasyonların iyileşmesine olumlu etki eder. C vitamini içeriğiyle bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine yardım eder. Magnezyum, fosfor, kalsiyum, çinko mineralleri ile annenin sağlığına ve bebeğin gelişimine olumlu etki eder.

 

  • Fesleğen

 

Güzel kokusuyla balkonlarımızın ve bahçelerimizin vazgeçilmezi olan fesleğen, anne sütünü de arttırır.

 

Suyunuzun içine atabileceğiniz, yemeklerinizin üzerine ekebileceğiniz ya da direkt yiyebileceğiniz fesleğen mide bulantısını, uykusuzluğu giderir. Annelerin uyku düzenleri, bebekleriyle yoğun olarak ilgilendikleri dönemde bozulur ve istedikleri zaman uyuyamaz hale gelirler. İşte öyle bir durumda, yiyecekleri fesleğen uykularının gelmesini sağlayacaktır. Ayrıca fesleğen sindirimi kolaylaştırarak karındaki şişkinliği giderir.

 

  • Meyveler

 

Meyvelerin lif kaynağı olduğu ve bağırsaktaki yararlı bakterilerin çoğalmasını sağladığı bilinmektedir.

 

Dut, çok yararlıdır ve anne sütünü arttıran meyveler içinde en çok tavsiye edilendir. Dutun antioksidan özelliği vardır; hem annenin hem de bebeğin hastalıklardan korunmasını sağlar. Kan dolaşımını düzenleyici özelliği sayesinde annenin yaşayabileceği kalp damar rahatsızlığı riskini en aza indirir. Kötü alışkanlığa sahip annelerin karaciğerinde toksin birikir; dut bunların temizlenmesine de yardım eder ve vücudun bağışıklığının artmasına etki eder.

 

Yaz aylarında doğum yapan anneler bol bol üzüm tüketmelidir. Üzüm yiyerek şeker ihtiyaçlarını doğal bir biçimde karşılayabilecekleri gibi, kalplerinde oluşabilecek ritim bozukluğunu da düzeltmiş olurlar. Kalp ve damarlarında önceden oluşmuş bir problem varsa, üzüm tüketerek bu problemleri de azaltabilirler. Daha önce de söylediğimiz gibi, üzüm komposto şeklinde de tüketilebilir. Ama dikkat! Aşırı üzüm tüketimi şekeri yükseltip ishale sebep olabilir, bu sebeple ölçülü tüketilmelidir.

 

 

Yeni doğum yapmış anneler kabızlık ve karın şişliği sorunuyla karşılaşırlar; günde yedikleri birkaç meyve (özellikle kayısı, elma, incir, şeftali) hem şişkinliği giderir hem de sütün artmasına yardım eder. Bebeklerini emzirirken bir yandan da kilo vermek isteyen annelere, meyve suyu yerine meyve tüketmelerini tavsiye ediyoruz.

 

/resimler/2018-3/1/1803359454106.jpg

 

Anne sütünü arttıran bitki çayları hangileridir?

 

Doktorlar, hem su ihtiyacını karşılayan hem de anne sütünü arttıran üç bitki çayı önermektedir: ısırgan otu, rezene ve anason çayı.

 

  • Bir tutam ısırganı bir bardak sıcak suyun içine koyarak 4-5 dakika demlenmesini sağlayın, ardından tüketebilirsiniz.

 

  • Rezene çayı, sütü arttıran içeceklerdendir. Aynı zamanda annedeki şişkinliği azaltan ve  bebekteki gaz sorununu da gideren rezene çayını, yemeklerden 1 saat sonra tüketebilirsiniz. Rezenenin içindeki fenkon ve anetol gibi yağların uçmaması için ağzı kapalı olarak demlenmesi gerekir.

 

Dikkat! Bu çayları günde iki bardaktan fazla tüketmemeye çalışın.

 

  • Dilerseniz, kuru incir ya da kuru üzüm suyunu da bitki çayı gibi içebilirsiniz.

 

7-8 adet kuru inciri 5 bardak kadar suya ekleyin ve 5-10 dakika kaynamasını sağlayın. Bu hazırladığınız suyu ılık halde sabah akşam tüketebilirsiniz. Kalan incirleri de yerseniz, bağırsaklarınıza fayda sağlamış olursunuz. Üzümü ise 1 litre sıcak suda demleyerek hazırlayabilirsiniz.

 

Bu bitki çaylarını 21 gün içtikten sonra 1 hafta süreyle içmeye ara vermelisiniz çünkü bitki çaylarını ara vermeden içmek, vücudunuzda bazı rahatsızlıkların tetiklenmesine sebep olabilir. Bitki çaylarını kullanırken olumsuz bir durumla karşılaşırsınız da hemen bırakıp doktorunuza başvurun.

 

Anne sütünü arttırmanın yolları nelerdir?

 

Yeni doğum yapmış anneler bazı şeylere dikkat etmelidir.

 

  • Yapılan araştırmalara göre yeni doğan bir bebeğin vücudunda kortizon ve adrenalin hormonu yüksek seviyede salgılanır. Bu sebeple, doğumdan sonraki 1 saat içinde anne bebeği emzirmelidir. Bu saat diliminde bebeğin emzirilmesi anne sütünü de arttırır. Ayrıca uzmanlar, ilk emzirmede gelen bir sıvının bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söylemektedir.

 

  • Bebek emzirme işlemi doğru bir şekilde yapılmalıdır, aksi halde bebek sütü alamaz ve zaman geçtikçe annenin sütü de azalır. Bu sebeple bebeğin ağzı annenin göğsüne iyice yaklaştırılmalı ve bebeğin emme işlemini rahatça gerçekleştirebilmesi sağlanmalıdır.

 

  • Bebeği 3 saat arayla emzirmek annenin sütünün artmasına ve göğüs&beyin arasındaki sistemin doğal bir şekilde çalışmaya başlamasına yardımcı olur. Bebek sık emzirmiyorsa, göğüste biriken sütü göğüs pompası yardımıyla belirli aralıklarla sağmak ve vücudun yeni süt yapmasını sağlamak gerekir.

 

Anne sütünü arttıran dualar hangileridir?

 

Sütü az gelen anneler bu duruma oldukça üzülüp kendilerini çaresiz hissederler. Çaresiz hissettikleri anlarda ruhen rahatlamak ve sütlerini arttırmak için dua okuyabilirler. Anne sütünü arttırdığı söylenen ayeti aşağıda bulabilirsiniz.

 

Bismillahirrahmanirrahim,

 

Yefalüllahü ma yeşaü ve yefkemü ma yüridü. Ve ceaalna mni beyni eydihim sedden.ve mil halvefüm sedden feağşeynahüm fehüm la yübsirün. Vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim.

 

Anne sütünün artmasını sağlayan bir ayet daha vardır:

 

Bismillahirrahmanirrahim,

 

Fîhâ enhârun min mâin ğayri âsinin ve enhârun min lebenin lem yeteğayyer ta´muhu ve enhârun min hamrin lezzetin lişşâribîne ve enhârun min aselin musaffen ve lehum fîhâ min kulis semerât.

 

Bu duaları okuyabilir ya da bir kağıda yazarak üzerinizde taşıyabilirsiniz.

 /resimler/2018-3/1/1805371175217.jpg

 

Emzirme dönemi ve anne sütüyle ilgili bilmeniz gerekenler

 

  • Emzirme döneminde annenin huzurlu olması ve bebeğini benimsemesi büyük önem taşır.

 

  • Emzirme esnasında anne ve bebeğin bağı artar ve annenin vücudundaki stres düzeyi azalır.

 

  • Annenin emzirme döneminde çok fazla çay ve kahve tüketmesi hem kansızlık sorunuyla karşılaşmasına hem de sütünün azalmasına sebep olur. Halk arasında şekerli çayın süt yaptığı söylenir ama bu doğru bir bilgi değildir. Ayrıca anne, şeker miktarı fazla olan gazlı içecekleri tüketmekten de kaçınmalıdır.

 

  • Sigara ve alkol vücuttaki sütün azalmasına sebep olur. Ayrıca, bebeğiniz süt aracılığıyla sizdeki maddeleri alır, yani siz ne tüketirseniz o da sizinle aynı şeyi tüketmiş olur.  Bu sebeple, onun sağlığı için sigara ve alkolü bırakmalı; bırakamıyorsanız bile azaltmalısınız.

 

  • Anne, emzirme döneminde ekstra kaloriye ihtiyaç duyar, kalori ihtiyacının bir kısmı da annenin yağlarından karşılanır. Bu sebeple emzirme döneminde annenin diyete başlamaması ve çok spor yapmaması tavsiye edilir. Zaten anneler yukarıda listelediğimiz anne sütü arttırıcı besinleri düzenli olarak tüketirlerse sağlıklı bir şekilde beslenmiş olurlar, bu sağlıklı beslenme sayesinde de fazla kilolarından kurtularak vücutlarının toparlanmasını sağlarlar.

 

  • Pirinç, çavdar, beyaz ekmek ve hamur işleri hem hamilelik hem de emzirme döneminde mümkün olduğunca az tüketilmelidir. Unla yapılan besinler anne sütünün azalmasına ve kan şekerinin aniden yükselmesine sebep olur.

Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler