alkolün sınırını aşmakta ve alkol zehirlenmeleri de bu şekilde açıklanmaktadır.
Alkol Zehirlenmeleri
Alkol, günümüzde birçok kişi tarafından tüketilen bir içecektir. Ancak kişiler bazen bu alkolün sınırını aşmakta ve alkol zehirlenmeleri de bu şekilde açıklanmaktadır. Alkolün aşırı derecede alınması ile kişi bilinçsiz bir şekilde hareket etmeye başlar. Alkol zehirlenmeleri kendisini hemen belli eder ve ölümcül sonuçlara kadar yol açmaktadır. Çok hızlı şekilde ve çok fazla miktarda alkol alınması kalp atım hızıı, nefes alış verişi gibi işlevsellikleri olumsuz yönde etkileyerek koma ve hatta ölümlere sebep olabilmektedir. Kişinin ardı ardına beş adet içkiyi içmesi alkol zehirlenmesinin ana sebebidir. Yanlışlıkla ya da bilerek evlerde alkol içeren malzemelerin tüketilmesi de alkol zehirlenmelerine sebep olmaktadır. Alkol zehirlenmesi yaşayan kişinin çok acil şekilde bir uzman tarafından tedavi görmesi gerekmektedir. Zehirlenildiğinden şüphe edilen bir kişi var ise dahi doktora başvurulmalıdır. Alkol zehirlenmelerine karşı uygulanan tedaviler, alkol vücudu tamamen terk edene kadar kişiye solunum desteği sağlanması, damar yoluyla serum bağlanması ve vitamin hapları verilmekle olacaktır. Alkol zehirlenmesinin bir kaç belirtisi bulunmaktadır. Bu belirtilerden bir kaçı ise şu şekilde olmaktadır:
Zihinsel karışıklık, uyuşukluk
Kusma
Nöbet geçirme
Yavaş nefes alma
Düzensiz solunum
Cildin renkli veya soluk olması
Düşük vücut ısısı
Uyandırılamayacak şekilde bilinç kaybı, bayılma
Ancak bu belirtiler gözlenmeden de acil yardım istenildiğinde pek önemli olmamaktadır. En önemlisi bayılma ve uyandırılamayacak şekilde olması kişinin bu gibi durumda kişi ölüm ile karşı karşıya olabildiği için belirtilerin hepsinin beklenmemesi gerekmektedir. Bilinci yerinde olmayan kişi kesinlikle tek başına bırakılmamalıdır. Yardım istenildiğinde bekleme aşamasında iken, kişi kusturulmaya çalışılmalıdır. Alkol zehirlenmesinden dolayı öğürme refleksi de bu yönde etkilenmektedir. Bundan dolayı alkol zehirlenmesi yaşamış kişi kendi kendisine boğuluyormuşçasına refleksler yaşayabilir ve eğer kusmuk yanlışlıkla nefes borusundan akciğerlere geçebilmektedir. Bu da ölümcül akciğer rahatsızlıklarına yol açabilmektedir. Ayrıyeten sarhoşluk adı verilen alkol zehirlenmeleri, aşırı alkol tüketiminin ardından gelen kısa süreli bir durum olarak gözlenmektedir. Alkol zehirlenmeleri, alınan alkol miktarının vücudun işleyebileceğinden yüksek olduğu durumlarda meydana gelmektedir. Alkol zehirlenmesi yaşamış kişinin normal davranması beklenen bir şey değildir, genellikle hareketleri aksar, konuşmaları değişir. Alkol zehirlenmesi yaşamış kişiyi teşhis etmek ise oldukça kolay bir iştir. Alkol zehirlenmelerini çabuk bir şekilde fark etmek tedavinin de hızlanmasına büyük katkı sağlayacaktır. Alkol alındığında, alkol hızla kana karışarak beyin de dahil olmak üzere vücut genelinde yayılmaya başlar. Alkol karbon, oksijen ve hidrojen atomların birleşmesinden oluşmaktadır. Saf alkol oranı ne kadar yüksek olur ise vücut içerisindeki ısı, boğazdaki yanma da o kadar artış gösterir. Alkolün içerisinde yüksek derecede potasyum bulunması sebebiyle vücutta potasyum dengesini bozmaktadır. Bu durum kalp spazmı ve krampa neden olmaktadır. Alkol tüketileceği zaman zehirlenmelerden korkuluyor ise yapılması gereken şey, alkol alımı olmadan önce süt tüketilmesi zehirlenmeleri en aza düşürür. Ayrıca zehirlenme olmaması için tek tip alkol tüketilmeli ve aralarda su tüketilmelidir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.