Ahşap Parkeler Nasıl Temizlenmelidir?

Evlerde şık bir görüntü oluşturan ahşap parkeler, temizlenmesi en zor döşemelerden bir tanesidir. Kullanım koşulları göz önünde bulundurulduğunda ömrü uzun olan bir döşeme türüdür.

Ahşap Parkeler Nasıl Temizlenmelidir?

 

  Evlerde şık bir görüntü oluşturan ahşap parkeler, temizlenmesi en zor döşemelerden bir tanesidir. Kullanım koşulları göz önünde bulundurulduğunda ömrü uzun olan bir döşeme türüdür. Parke temizliğinde dikkat edilmesi gereken noktalar ise:

1. Ahşap parkelere en çok zarar veren şeyler su ve çiziklerdir. Ahşap parkelere sert ve aşındırma etkisi oluşturacak malzemeler uygulanırsa parkeler çabucak çizilir ve orijinal görüntülerini kaybederler. Ahşap parkeler çok sık su ile temizlenirse de zaman içerisinde üzerinde kabarmalar meydana gelir.

2. Parke temizliği düzenli olarak her hafta yapılmalıdır. Ahşap parkenin zarar görmemesi için elektrik süpürgesinin ucuna yumuşak bir aparat takılarak toz alımı sağlanmalıdır. Daha sonra ahşap temizleyici malzeme eklenmiş olan ılık bir su hazırlanır. Yumuşak yapıya sahip mikrofiber bez yardımı ile çok ıslatılmadan parkeler silinmelidir. Parkelerin üzerinde izlerin oluşmaması için kuruyana kadar üzerine basılmamalıdır. Fayans ve granit temizleyiciler parke temizliğinde kullanılmamalıdır.

3. Eğer ki ahşap parke doğal yollarla temizlenmek istenirse temizlik için hazırlanmış suya sirke ya da Arap Sabunu eklenebilir.

4. Eğer ahşap parke parlatılmak isteniyor ise bir parça pamuğa biraz zeytiyağı damlatılır ve ahşağ parke zemini güzelce ovulur. Zeytinyağı ahşap parkenizi temizlemekle kalmaz parkenizin ömrünü de uzatır.

5. Ahşap parkeleri dış etkenlerden korumak için parke cilası kullanılması uygundur. Cilası geçmeye başladıkça yenilenerek parlak görünüm korunabilir. Bu şekilde zeminin temizliği de kolaylaşmış olur.

6. Ayakkabı ve topuklara karşı ahşap parkeyi korumak için basılacak yerlere kilim koyulmalıdır.

Ahşap Parkeler Nasıl Parlatılabilir?

• Elektrik süpürgesi ya da kuru bir bez kullanarak ahşap parkenin üzerindeki tozu alın. Parke yüzeyinin çizilmemesi için süpürgeye fazla baskı uygulamamalısınız.

• Ahşap parke temizliğinde kullanılan ahşap temizlik ürünleri, üzerlerinde yazan talimatlara uygun olarak uygulanmalıdır.

• Parkeye zarar vermeyecek, yumuşak yapıya sahip bir bezi suyun içerisinde yıkayın. Fakat bu evrede bezin çok iyi sıkılması gerekmektedir. Bezde kalmış olan su ahşaba zarar vererek kabarmasına yol açabilir.

• Ahşap parkeleri sileceğiniz suyun içerisine katacağınız az miktarda Arap Sabunu da ahşaplarınıza parlak ve temiz bir görüntü verecektir.

• Zeytinyağı da ahşap parkeleri parlatmada oldukça işe yarar bir malzemedir. Bir tutam pamuğun üzerine az bir tutam zeytinyağı dökün ve parkeleri iyice ovalayın.

• Sistre adı verilen zımparalama işlemi ile de ahşap parkeler parlatılabilir. Ahşap parke ilk önce kırklık zımpara ile güzelce silinir. Bu uygulama ile ahşap üzerindeki yıpranmış bölümler temizlenir. Daha sonrasında altmışlık zımpara yardımı ile zımparalama işlemi tekrar edilir. Ahşap parkelerin açılan kısımlarına macun eklenir ve kuruduktan sonra yüz yirmilik zımpara ile tekrar zımparalama işlemi yapılır. Son işlem olarak ahşap parke üzerine cila uygulanır. Bu işlemlerin ardından ahşap parke ilk günkü gibi parlayacaktır. 


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler