Mutfağa özel olarak dizayn edilmiş ahşaptan yapılmış mobilyaların temizliğ
Ahşap Mutfakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Mutfağa özel olarak dizayn edilmiş ahşaptan yapılmış mobilyaların temizliği ve bakımı zordur. Mutfakta eğer ahşap mobilya kullanılacak ise temizliğin düzenli ve özenli yapılması gerekmektedir. Ahşap mutfak mobilyalarının nasıl temizleneceği ve mobilyalara nasıl bakılacağı bilindiği takdirde kullanımı daha üzün süreli olacaktır.
Ahşap içerisindeki renk pigmentlerinde doğal farklılıklar barındıran bir malzemedir. Ahşap bir mobilyanın güneş ve suni ışınlara maruz kalması üzerindeki rengin değişmesine neden olur. Bundan dolayı ahşap malzemeli mobilyalar olduğunca güneş ışınından ve suni ışınlardan korunmalıdır.
Ahşaptan yapılmış mobilyaları herhangi bir temizlik malzemesiyle temizlemek doğru değildir. Rastgele herhangi bir temizlik malzemesiyle temizlenmiş ahşap yüzeyler silindiği an belli olmasa da uzun vadede ahşap yüzeye oldukça zarar vermektedir. Ahşap yüzeylerde temizlikten kaynaklı bir takım çizikler meydana gelebilmektedir. Bu sebepten ötürü ahşap yüzeylerde sert yüzeye sahip bezler ve temizlik ürünleri kullanılması önerilmemektedir. Bu tip yüzeylerde yumuşak bezlerin kullanılması önerilmektedir. Ahşap yüzeye sahip mutfak mobilyaları temizlenirken bu alanlar için üretilmiş özel temizlik malzemeleri kullanılmalıdır.
Eğer ki ahşap mutfak dolaplar çok fazla lekeli ise içerisinde ağartıcı barındırmayan yağ sökücüler ile yalnızca lekeli kısımlara uygulama yapılmalıdır. Böylelikle lekeler temizlenirken aynı zamanda mobilyalara da zarar gelmeyecektir.
Ahşap mobilyalar aşırı nemli ve aşırı kuru havaya maruz bırakılmamalıdır. Bunun dışındaki durumlarda mobilya üzerinde büzülmeler ve şişmeler meydana gelebilir. Bu sebeple mutfakta yemek yapılırken mutlaka davlumbaz çalıştırılmalıdır. Yemek piştikten sonra ise mutfak mutlaka havalandırılmalıdır.
Mutfak bakımında özen gösterilmesi gereken bir diğer ahşaptan yapılmış malzeme ise tezgâhtır. Tezgâhlar her ne kadar dayanıklı olsa da ahşaptan yapılmış tezgahların düzenli bir temizliğe muhakkak ki ihtiyacı vardır. Ahşap tezgahın bulunduğu ortam eğer nemli ise tezgahın yapısında kaymalar ve bozulmalar oluşur. Yemek yapıldıktan sonra tezgahın ıslak kalmaması için tezgah mutlaka kuru bir bezle silinmelidir. Tozu da alınmış olan tezgah ahşap temizleme ürünleri ile mutlaka temizlenmelidir. Bu ürünlerle temizledikten sonra mutlaka tekrar kuru bir bezle tezgah silinmelidir. Tezgah kesinlikle ıslak bir vaziyette bırakılmamalıdır ve tezgah bir süre de kullanılmamalıdır.
Ahşap mutfak mobilyalarında eğer cilalarında soyulma, renk solması, dökülme meydana gelirse o takdirde mobilya zımparalanmalı ve ardından da tek kat vernik atılmalıdır böylece mobilyanın ömrü de uzayacaktır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.