Herkesin ortak sorunudur kışın alınan kilolar. Kışın alması günlük saat farkları gece gündüz süresi arasındaki farklardır. Gündüz süresi daha uzun olan yaz aylarında insanlar daha aktif oluyor bunun yani sıra da havanın sıcak olması sebebiyle ağır ve yağlı yemekler yenilmiyor onun yerine daha çok hafif olan ayran çorbası ve benzerinde besinler tüketiliyor. Kışın ise hem kış sebzelerinin ajansının geniş olması hem yazdan hazırlanan konserve ürünler derken daha çeşitli ve kalorisi yüksek yağlı besinler tüketiliyor. Hatta kışın insanlar daha çok karbonhidrat ve protein ağırlıklı besleniyor. Hareket azlığı olduğu için karbonhidratlar yanılmıyor ve önce glikoza yani şekere sonra ise yağa dönüşüyor. Proteinler ise yeteri miktarda tüketildiği takdirde özellikle kas sağlığımız açısından yararlı oluyor. Proteinler fazla tüketildiğinde ise yarardan çok zarara sebep oluyor hatta ciddi bir hastalık olan GUT hastalığına sebep olabiliyor. Yazın bu besinlerden daha uzak kabak ve saire gibi yaz sebzeleri yani daha lifli besinler tüketiliyor ve bu sayede bağırsak sistemi daha etkili çalışıyor. Bu ve bunun gibi sebepler ile yaz aylarında insanlar kilo verme eğiliminde ya da daha az kilo alıyorken kış aylarında kilo almaya meyilli olduğu gibi daha zor kilo veriliyor.
Kışın paltoların altında kilolar görünmüyor olsa da yaz gelince o ince kıyafetlerde kilolar deşifre oluyor. Hele ki tatil plânınız varsa bikini ve mayo içerisinde bu kiloları saklamamış oldukça zor oluyor. Sosyal medyaya yüklediğiniz fotoğraflarda göbeğini içine çekmiş ve sakıntı bir görüntü oluşsun istemezsiniz. Bu sebeple gelen bahar ayları ile birlikte yaza hazırlık olması için sıkı bir diyete başlamakta fayda var. Yaz aylarına daha fit girmek istiyorsanız size tavsiyemiz bahar aylarında siki ve dengeli bir diyet yapmanızı öneririz.
Bu konu hakkında birkaç tüyo vermek gerekirse bol bol su içmelisiniz. Suyu birden toplu olarak tüketmek böbrek sağlığınıza zarar veri bu sebeple ara ara bardak bazında su içmenizde yarar var. Hatta ne zaman su içmemiz gerektiğini biri size hatırlarsın istiyorsanız ve gün içerisinde su içmeyi unutanlardansanız bu konuda size hatırlatma yapacak internet üzerinde aplikasyonlar vardır. Hatta bu aplikasyonların bir tık daha geliştirilmiş hali ile günlük almanız gereken kaloriler yer verilerek günlük öğün öğün yediğiniz besinleri kayıt ederek almanız gereken kaloriye ne kadar sadık kalabildiğiniz de haftalık raporlar ile sizlere sunuluyor.
Bol bol hareket edin. Evet iş okul gibi yoğun bir tempo özel hayat ve evde geçirmek istediğiniz vakit göz önünde bulundurulduğunda spor salonlarında harcayacak vaktiniz olmayabilir. Bunun için günlük yarım saat tempolu yürüyüş yapabilirsiniz. Hava şartları buna elverişli değilse yine aplikasyonlarla günlük hafif orta ve zor seviyeli olarak egzersiz yapmanız mümkün hatta bölgesel kilolara yönelik bile bu aplikasyonları bulmanız mümkün. Yürüme mesafesinde olan yerlere yürüyerek giderek yine kilo vermenizi kolaylaştırabilirsiniz.
Tokluk hissi veren besinleri tüketim. Özellikle yeşil elma süt ve yoğurt tok tutan besinlerdendir. Bu besinlere günlük hayatınızda yer verin deriz biz. Bunlara ek olarak aktar ya da marketlerden temin edebileceğiniz yulaf ezmesi ile kendinize hem doyurucu hem de lifli olan yulaf lapası yapabilirsiniz . Bu kalanın içerisine taze meyve rendesi ya da kuru meyveler koyabileceğiniz gibi tatlandırmak adına bitter çikolata da ekleyebilirsiniz.
Dengeli beslenmek için ise meyve ve sebzelere yer vermeniz gerekir. Meyveler doğal şeker içerdiği yani fruktoz içerdiği için vücut bu şekeri çok daha kolay yakar. Ayrıca vitamin ve mineral dengenizi de sağlar.
Sizler için örnek beslenme tablomuz
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.