Dünyanın ¾ ü obezite sorunu ile mücadele ediyor. Yediğimiz içtiğimiz her şey de hormon olduğu gibi yine kanserojen etkisi olan ilaçlar kullanılıyor. Ülkemizde de fazla kilosu ile bası dertte olan fazlaca insan var. Bu kiloları bir günde almadığımız gibi bir günde de vermemiz mümkün değil ancak nasıl aldıysak vermemiz de mümkün. Kış aylarında havanın soğuk olması sebebiyle daha çok evde vakit geçiriyoruz ve haliyle hareketsiz yaşam sebebiyle kilo alıyoruz. Yazın hem günler daha uzun ve bu sebeple daha aktifiz ve gecelerim kısa olması sebebiyle geceleri daha az atıştırıyoruz ve dolayısı ile daha az kilo alınıyor. İnsan en çok ne zaman kilo alma eğilimindedir dersek kesinlikle kış aylarında yine bu soruyu gün bazlı sorarsak da bu da akşam saatlerinde oluyor. Akşam vücut kendisini uykuya hazırladığı için metabolizma yavaşlıyor yavaşlamış metabolizmaya besin girişi olduğu takdirde de bu besin yakılmadan direkt olarak glikoza ya da lipid yani yağa çeviriyor. Akşam saatlerinde hafif yiyeyim az yiyeyim bir şey olmaz demeyin. En kolay sindirilen ve yakılan fruktoz yani meyve şekeri bile akşam saatlerinde tüketildiğinde doğrudan glikoza çevriliyor. Bu sebeple akşam saat 19.00 20.00dan sonra bir şey yememeli ya da en son yemeği uyumadan 4 saat öncesinde yeme içme işini bitirmek gerekiyor.
Kış aylarında aldığımız kiloları saklamak kolay geniş giyiniyor ya da paltonun altında kiloları kapatıyoruz ancak yazın incecik kıyafetlerin içerisinde bu kiloları saklamak pek mümkün olmuyor. Yazın işin içine tatil planları da girince plaj modasına uyarken bu fazla kiloları saklamak pek de mümkün olmuyor. Kıştan yaza geçişte arada bizler için kurtarıcı olacak bir mevsim var ki o da bahar. Bahar aylarında dengeli ve sağlıklı beslediğimiz takdirde kilo vermeniz hiçte zor olmayacak bir durum.
Bol bol su içmek sizler için en faydalısı . Biliyoruz ki vücudumuzun 3/4ü su ve bu demek oluyor ki su insan vücudunun yapı taşı. Yani yetişkin bir birey günde 2 litre su içmeli ki bu da 8-10 bardak suya tekabül ediyor. Ancak su içmek uğruna böbreklerimizi de yormamalıyız. Elbette böbreklerimiz bu kadar suyu çok kolay düşebilir ancak birden 2 litrenin hepsini vücuda yüklemek böbreklerimizi fazlaca yoracaktır. Bu sebeple ara ara ve bardak bazında su içmeliyiz. Özellikle o gün içerisinde fazla yemek yediğiniz düşünüyorsanız bu su miktarını 3 4 bardak daha arttırabilirsiniz. Böylece metabolizmanız hızlanacak ve hazım da kolaylaşacaktır.
Tokluk hissi veren besinler tüketin. Bunun en temelinde lifli gıdalardır. Elma özellikle yeşil elma hem hazmı kolaylaştıracak hem de tokluk hissi verecektir. Ayrıca elma ağız sağlığı için son derece önemli bir besindir. Şeker oranı az olduğu için lastik asit daha az birikir ve dolayısı ile çürük oluşumu da kolay kolay gerçekleşmez. Yine elma ağız içinde bir nevi mekanik temizlik yapar. Lifli gıdalar olarak yine yulaf ezmesi ya da kabak buna örnek verilebilir.
Gün içerisinde olabildiğince aktif olmaya çalışın. Günlük 30 dakika yürüyüş yapmanızda fayda olacaktır. Tempolu yürüyüş ile bütün kas gruplarınızı çalıştırmanız mümkündür be özellikle kadınların en büyük sorunu olan basen ve kalça yağları yürüyüş ile daha kolay erir.
Meyve ve sebze tüketimine özen gösterin. Günlük olarak 2 3 porsiyon arasında meyve yiyebilirsiniz. Ancak özellikle muz tüketirken büyük bir muzun yarısını yemeniz gerekir çünkü muz şeker oranı en yüksek olan meyvedir. Sebzeleri ise yemek olarak 3 4 yemek kaşığı olarak tüketebilirsiniz.
Protein tüketimini aksatmayın. Tek taraflı beslenmek elbette ki olmaz her besinden az ama öz almak gerekir. Proteinde yine bu şekilde dengeli oranda tüketilmesi gerekir. Avuç içimiz kadar tavuk balık ya da kırmızı et tüketebilirsiniz. Köfte olarak tüketmek isterseniz parmak boyunuz kadar 3 parmak eninde köfte tüketebilirsiniz. Pide ya da lahmacun olarak tükettiğinizde ise o günlük hakkınız olan ekmeği yememenizi ya da ertesin gün için daha az yemenizi tavsiye ederiz.
Örnek liste
Kabakları öncelikle yıkayın ve kabuklarını soyun. Kabak olacağının arkasında yer alan tırtıklı testereye benzer kısım ile tıpkı bir makarna gibi kabağın çekirdeğine kadar uzun uzun doğrayın. Tavada yağı biraz kızdırın ve kabakları hafif soteleyin. Soteledikten sonra bir çay bardağının yarısı kadar su ekleyerek makarna gibi haşlayın ve tuz ekleyin. İster bu şekilde ister üzerine domates sos ya da yoğurt sos dökerek tüketin.