Yemeklerin Hızlı Tüketilmesi Şişmanlatır Mı ?--

Hızlı Yemek Yemenin Vücudumuza Verdiği Zararlar - Yemeklerin Hızlı Tüketilmesi Şişmanlatır Mı ?

Yemeklerin Hızlı Tüketilmesi Şişmanlatır Mı ?--

Besinleri hızlı şekilde tüketmek farkında olmadan birçoğumuzun yaptığı ve sağlığımızı tehdit eden önemli bir sorundur. Son derece kötü bir beslenme alışkanlığı olan hızlı yemek yemek bünyemize çeşitli zararlar verir. Japonya´da gerçekleştirilen bir bilimsel araştırma sayesinde ortaya çıkan veriler de son derece dikkat çekici. Bu araştırma neticesinde, hızlı yemek yiyen insanların yavaş yiyenlere oranla çok daha yüksek şekilde kilo alma riskiyle karşı karşıya kaldığı ortaya çıkmıştır. Modern dünyanın zararlı getirilerinden biri olan fast food kültürü de hızlı beslenme alışkanlığını tetikler. Aynı zamanda vücuda gerekenden çok daha fazla miktarlarda kalori yüklenmesine ve aşırı kilo alımına sebep olur. Japonyada yapılan araştırmada yaşları 30 ila 69 arasında değişen 3 binden fazla denek kullanıldı. Bu insanlara yemeklerini nasıl yedikleri sorusu yöneltildi. Ortaya çıkan sonuç son derece şaşırtıcıydı. İnsanların kilo alma sebebinin en büyük etkenlerinden biri olarak yemek yeme tarzı olduğu görüldü.


Söz konusu araştırmayı yürüten Osaka Üniversitesi´nden Profesör Hiroyasu ve ekibi deneklerin %50´den fazla bir kısmının hızlı yemek yeme alışkanlığına sahip olduğunu gördü. Bu sonuçlara göre hızlı yemek yiyen erkeklerin yavaş yiyenlere oranla %84 oranında daha hızlı kilo aldığı görüldü. Aynı zamanda sağlıklı beslenen insanlara oranla 3 kat daha fazla şişmanlık riski taşıdıkları ortaya çıktı. Kadınlarda ise hızlı yemek kültürünün erkeklere nazaran daha yüksek oranda şişmanlattığı saptandı. Araştırmayı yapan uzmanların açıklamalarına göre, yemekler hızlı yendiği zaman tokluk sinyali henüz beyne ulaşmadan mide haddinden fazla dolmuş oluyor. Ancak gıdalar yavaş tüketilirse tokluk sinyali beyne zamanında gidiyor ve mide haddinden fazla dolmamış oluyor.
Beslenme alışkanlığı ve mide kanseri arasındaki bağlantının araştırıldığı çalışma, yiyeceklere konulan tuz miktarının da kanser riskini artırdığını ortaya çıkardı. Haftada 1-2 kez hamur içerikli tatlı tüketilmesi mide kanseri riskini 7.5 kat kadar artırıyor. Sucuk gibi işlenmiş etlerin tüketimi de riski 3 kat artırmakta. Aynı zamanda her öğün turşu yenildiği zaman mide kanseri riskinin 7 kat arttığı belirlendi.


Aynı çalışmada, soğan, sarımsak ve yeşil yapraklı gıdaların günde 1 kez tüketildiği taktirde mide kanseri riskinin azaldığı görüldü. Aynı zamanda helikobakter piloriden korunulması gerektiği ve bu bakterinin tespiti halinde tam tedavinin kesinlikle şart olduğu belirtildi.
Hacettepe Onkoloji Hastanesi´nin başkehimliği görevinde bulunan ve aynı zamanda Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı olan Prof. Dr. Şuayib Yalçın verdiği demeçte, beslenme şekliyle mide kanseri riskinin direkt olarak bağlantısı bulunduğunu belirtti. Mide kanseri hastalığında tedavi seçeneklerinin dar olduğunu ve bunun için koruyucu hekimliğin son derece önemli bir hale geldiğini de belirten Yalçın, beslenme şekilleri, tütün kullanımına son verilmesi ve yaşam tarzı değişiklikleri ile birlikte riskin ciddi anlamda azaltılabileceğini sözlerine ekledi.
Prof. Dr. Şuayib Yalçın, mide kanseri hastalığın tanısı konulmuş yetişkin hastalarda beslenme ve yaşam tarzı şekillerin gibi etkenlerin mide kanseri üzerindeki etkisini değerlendirmek amacıyla bir çalışma yaptıklarını ve bunun da önemli sonuçları ortaya çıkardığını söyledi. Bu çalışma, bütün katılımcıların beslenme alışkanlıkları ile birlikte besin tüketim sıklığını saptayan bir anket uygulanarak gerçekleştirildi. Verilen bilgiye göre katılanlar 3.5 ay önce mide kanseri teşhisi konulan hastalardan oluşuyor.

/resimler/2018-6/12/1341479913203.jpg


MİDE HASTALIKLARI DA MİDE KANSERİNE YOL AÇABİLİYOR

 

Yapılan çalışmada, mide kanseri tanısı konulan hastaların daha evvel çeşitli mide hastalıklarına sahip olduğu görülüyor. En sık görülen mide rahatsızlıkları %50.9 oranda gastrit ve %44.1 oranla ülser geliyor. Mide kanseri olan hastaların %12.3´ünün ve kontrol grubunda bulunanların da %8.5 kadar bir oranının ailesinde de mide kanseri öyküsü yer alıyor.


SİGARA VE ALKOL KULLANIMI DA MİDE KANSERİNE SEBEP OLUYOR

Çalışma grubununda bulunanların %59.4´ünün toplamda 13 ila 23 yıllık bir süre boyunca günde 13-22 adet civarı sigara içtikleri saptandı. Grubun %55.7´sinin ise 11-23 yıl süre boyunca 8 ile 12 adet civarı sigara içtiği gözlemlendi. Diğer yandan her iki grubun da alkol tüketim oranı çok fazla değil ancak mide kanseri bulunan hastaların tükettileri alkolün kontrol grubundakilere oranla daha yüksek olduğu ortaya çıktı.


ÇOK FAZLA TUZ TÜKETMEK MİDE KANSERİ RİSKİNİ ARTTIRIYOR

/resimler/2018-6/12/1346104918283.jpg
Yapılan çalışmada ortaya çıkan dikkat çekici sonuçları ise şöyle sıralayabiliriz:
- Yemekleri hızlı tüketmek mide kanseri riskini yaklaşık %5.4 oranında artırıyor.
- Çok hızlı yemek tüketimi istatistiksel açıdan çok önemli olmasa da riski %3.3 oranında artırıyor.
- Yemekleri tuzlu şekilde tüketmek, tuzsuz tüketmeye oranla mide kanseri riskini ciddi derecede yükseltiyor. Yemekleri tüketmeden önce tadına bakıp tuz miktarını abartmamak gerekiyor.
- Aşırı tuzlu ayran tüketimi ve tuzlu tereyağı riski 1.5-1.8 civarında artırıyor.
- Tuzlu çekirdek de gün aşırı tüketildiği taktirde riski %1.3 civarında artırıyor.
- Her öğün turşu yenildiği taktirde mide kanseri riskinin 7 kat arttığı belirtiliyor.

 
HAFTADA 1-2 KEZ SUCUK TÜKETMEK DE KANSER YAPABİLİR

/resimler/2018-6/12/1347257888502.jpg

Günde 1 kez kırmızı et tüketimi mide kanserine yol açabilen faktörlerden biri olarak ön plana çıkıyor. Özellikle de işlenmiş gıdalardan birisi olan sucuk haftada 1-2 kez tüketildiği taktirde, tüketmeyenlere oranla riski 3 kat artırmış oluyor. Aynı çalışmada şeker kullanımına da dikkat edilmesi tavsiye edilmekte. Kola ve diğer hazlı içecekler ise mide kanseri riskini 6 kat artırıyor.


SOĞAN SARIMSAK GİBİ GIDALAR KANSER RİSKİNİ AZALTIYOR

/resimler/2018-6/12/1348226952125.jpg
Soğan sarımsak gibi besinlerin yanı sıra, yeşil yapraklı sebze tüketimi de mide kanseri riskini azaltan etkenlerden biri olaran göze çarpıyor. Mide kanseri riskini en aza indirmek için, gazlı içeceklerden uzak durulması, turşu ve salamura yiyeceklerin aşırı tüketiminden kaçınılması, çok tuzlu ürünlerden uzak durulması, işlenmiş gıdalardan, sosis salam ve sucuk gibi besinlerin tüketilmemesi gerekiyor. Aynı zamanda şekerli ürünler de vücuda ciddi zarar veren ürünler olarak gösteriliyor. Vücut ağırlığının korunması ve sebze tüketimin artırılması önemli önlemlerden. Sigara ve alkolün kesinlikle tüketilmemesi de uzmanların şart koştuğu diğer önemli uyarılar. Ayrıca helikobakter piloriden korunulup eğer bu bakteri vücutta saptanırsa tedavi edilmesi gerekiyor.


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler