Yaz Aylarının Korkulu Rüyası: Ev Karıncaları

Yaz Aylarının Korkulu Rüyası: Ev Karıncaları

Yaz Aylarının Korkulu Rüyası: Ev Karıncaları

 

Dedelerin, ninelerin yaptığı “karınca berekettir” telkinleriyle büyüyen bizim nesil şimdilerde bu minik yaratıklarla nasıl başa çıkacağını araştırıyor. Evlerde her delikten çıkan, her yiyeceğin üstünde bitiveren karıncalardan rahatsız olmamak elde değil.

Yapılan araştırmalar yeryüzündeki karınca sayısının insan sayısından 140.000 kat fazla olduğunu iddia ediyor. Tabi ki bu durum karıncaların davetsizce evimize girebilmeleri anlamına gelmez. Ekosistem için boylarından büyük işler başaran karıncalar, söz konusu ev olduğu zaman istenmeyen yaratıklara dönüşüveriyor. Bu yazımızda karıncalarla nasıl mücadele edeceğinizi anlatmaya çalışacağız.

İlk aşama karıncaların girebilme ihtimali olan tüm delik ve yarıkları kapatmak. İlk anda tüm bu delik, oyuk veya yarıkları nasıl tespit edebileceğinizi düşünebilirsiniz. Merak etmeyin. Karıncaları izleyince her birini ayrı ayrı görebilirsiniz. Odanın durumuna göre bu delik ve oyukları çeşitli malzemelerle kapatabilirsiniz. Örneğin mutfak veya banyoda ise silikon kullanmanız gerekir. Islak zemin olmayan diğer yerlerde ise derz dolgu gibi dolgu malzemeleri kullanabilirsiniz. İşlem yaptığınız yerin yakınlarında, çevresinde başka yarık, oyuk veya delikler varsa onları da kapatın. Bunu yaparken cep telefonu ışığı ile yakından bakarak daha net görebilirsiniz.

 

 

/resimler/2018-6/27/1247165344326.jpg

 

 

 

İkinci aşamada karınca kovucu olarak satılan kimyasal tablet veya spreyleri de kullanabilirsiniz. Ama size önerimiz bunu doğal yöntemlerle yapmanız. Örneğin tuz. Karıncaların gelmesi muhtemel yerlere tuz dökerek karıncaları yok edebilirsiniz. Çünkü tuz nemi yok eden bir maddedir. Karıncalar da nem emerek hayatta kalırlar. Nemsiz ortamlardan da olabildiğince kaçarlar. Tuz doğal bir madde olduğu için tüm mekanlarda hatta çocuğunuzun baş ucunda bile rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Üçüncü aşamada bant bariyerini devreye sokabilirsiniz. İlk iki aşamadan kurtulan karıncalar var ise o zaman bant bariyeri işinize yarayabilir. Bunu zaten evde ara sıra uyguluyor olabilirsiniz. Bir yüzeye ince bir tabaka bal dökmek veya bir bantın yapışkan yüzeyini yukarı gelecek şekilde bir yere sabitlemek karıncaları yakalayacak bir düzenek yapmanızı sağlar. Bant bariyerini dikey yüzeylerde de rahatlıkla kullanabilirsiniz. Mutfak dolabınızın dik bir kısmına yapıştırabilirsiniz ve oradan geçmeye çalışan karıncaları böylelikle yakalayabilirsiniz.

Dördüncü aşamada çok şaşıracağınız bir madde var. Talk pudrası. Sebebi henüz net şekilde anlaşılamamış olmasına rağmen karıncalar talk pudrasından nefret ediyor. Az önce bahsettiğimiz tuz gibi talk pudrasını da karıncaların istenmediği yerlere serpiştirebilirsiniz. Anca bu madde tuz ile kıyaslandığında daha uçucu ve toz yapıcı bir formdadır. Bu nedenle tercih edilmeyebilir. Kimi talk pudralarının içinde mısır nişastası vardır. Bu pudralar işe yaramayacaktır. Pudranın paket içeriğine bakarak kullanımına karar verebilirsiniz.

 


Doğasever bir yapınız varsa karıncalara zarar vermeyen ama onları da uzak tutan türde doğal maddeler de kullanabilirsiniz. Bu maddelerin kokularına karıncaların verdiği negatif tepki onları evinizden uzak tutmaya yetecektir. Karıncaların tarçın, defne yaprağı, nane yağı, sirke, karabiber gibi maddelerin kokusundan kaçtıkları gözlenmiştir. Bu tip malzemeleri kullanırken çocuklarınızın ve evcil hayvanlarınızın erişip dökemeyecekleri bir yerde olmasına dikkat etmelisiniz.

Biyologlar karıncalarla ilgili yaptıkları araştırmalarda ilginç bir gerçeği keşfetmişler. Koloni halinde bir yere gitmeyi planlayan karıncalar önce bir izci gönderip etrafı kolaçan ettiriyorlar. Ondan gelen bilgilere göre o bölgeye gidip gitmemeye karar veriyorlar. Bu bilgiden yola çıkarak rahatlıkla şunu söyleyebiliriz. Mutfağınızda masanızda tek başına gezen bir karınca var ise onu yok edin ve yuvasına ulaşmasına izin vermeyin. Tek karıncanın yolunu gözlemleyebildiyseniz o yola da çeşitli dezenfektanlar sıkarak izini kaybettirebilirsiniz.

Evinizin içinde çoğalmış yuva benzeri bir yapı görürseniz çözümü yine de zor değil. Karıncaların toplu olarak çıktıkları yuva ağzına elektrikli süpürgenizi dayayın ve tüm karıncaları çektiğinizden emin olduktan sonra aynı vakum ile bir miktar da talk pudrası çektirin. Bu sayede süpürgenin içinde hareket etmelerini önlemiş olursunuz. Bunu bir kaç kez yapabilirsiniz.

Evinizdeki küçücük bir delikten giren karıncalar görürseniz o deliğe şırınga ile müdahale edebilirsiniz. Eczaneden satın alacağınız bir şırınganın içinde yukarıda yazılı maddelerden herhangi birini koyarak o deliğe iğne ucunu sokup fışkırtmanız da iyi bir çözüm olabilir.

Karıncalar evinize sıcaklık, nem ve yiyecek için gelirler. Sıcaklık için yapabileceğiniz pek bir şey olmayabilir ama nem ve yiyecek konusu sizin elinizde. Mekanlarınızı ne kadar kuru ve yiyeceksiz tutarsanız karıncaların evinizi basma ihtimalini de o denli azaltmış olursunuz. Yiyeceklerinizi buzdolabında bile olsalar hava geçirmez kapların içinde saklayın.

Mutfak lavabonuzda artık yiyecek kalmamasına dikkat edin. Bu karıncalar için hem yiyecek hem de nem demektir. Arayıp da bulamadıkları yani.

 


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler