Terledikçe Zayıfladığımız Doğru Mu?--

Terledikçe Zayıfladığımız Doğru Mu?

Terledikçe Zayıfladığımız Doğru Mu?--

Bazı insanlar tarafınca yanlış bilinen bir konu da terlemenin kalori miktarı ile orantılı olduğunu düşünmeleridir. Ne kadar çok terlersem o kadar çok kalori kaybederim düşüncesi yanlış bir düşüncedir. Mesela spor kıyafetleriniz ne kadar terden ıslanmış olursa olsun kaybettiğiniz kilo miktarını o ter miktarı ile ölçemezsiniz. Yaktığımız kalori miktarı az da olsa terleme ile orantılı olsa da kalori kaybetmeye neden olacak birçok etmen vardır.
Kalori kaybı ile terleme arasındaki ilişkiyi biraz daha açacak olursak şu şekilde örnek verebiliriz. Spor salonlarında ya da egzersiz yapılan alanlarda karşılaştığımız durumları göz önüne aldığımızda ders ya da egzersiz programınızın sonuna geldiğinizde bazı insanların ter içinde kaldıkları gözlemlenirken bazı insanlarda hiç hareket etmemiş gibi gram ter gözlemlenmez. Bu durum terleyen insanın terlemeyen insana göre daha çok kalori kaybettiği anlamına gelmez. Bu durumu daha iyi anlamak için egzersiz yapma durumunda vücudumuzda neler oluğunu anlamamız gereklidir.

 


Egzersiz ve vücut:

/resimler/2018-6/20/1330060906267.jpg

 

 

 

Terleme mekanizması vücudun sıcaklığının aşırı yükseldiğinde vücudun ısı dengesini sağlamak için aktifleşen bir mekanizmadır. Yani cildinizde bulunan ter bezlerinin içinde bulunan suyun dışarı atılmasıyla terleme olayı gerçekleşir ve yükselen vücut sıcaklığı bu terleme ile düşürülür. İnsanın cildinde bulunan ter bezlerinin sayısı genlerimiz tarafından belirlenir ve çalışma şekli her insanda farklılık gösterir. Sonuç olarak bir insan ne kadar fazla terliyorsa o kadar fazla ter bezine sahiptir diyebiliriz. Kadınların sahip olduğu ter bezi sayısı erkeklerin sahip olduğu ter bezi sayısına oranla daha fazladır fakat erkeklerin ter bezlerinin çalışma oranı kadınların ter bezlerinin çalışma oranına göre daha aktiftir. Erkekler kadınlara göre daha farklı vücut kompozisyonlarına sahiptirler ve bu durumdan kaynaklı olarak erkeklerin vücutlarında daha çok su vardır ve terleri daha asidik karaktere sahiptir. Bu durumun sebebi ise hormonsal olarak açıklanabilir. Buna örnek olarak spor salonlarında gözlem yaparsanız erkek sporcuların kadın sporculara göre daha çok terlediğini görürsünüz bu durumun karısında da kadın sporcuların ise daha çok kızardığını fark edebilirsiniz. Bu durumun sebebi ise cilt yüzeyinde bulunan kılcal damarların genişleyip ısınmasından kaynaklanır.

 


Bir insanın terleme hızı ve terleme miktarı şunlara bağlıdır:

Havanın nemli oluşu ya da havanın sıcaklık durumu
Yapılan egzersizin yoğunluğu
Spor yapan insanın alkol ya da kahve tüketim miktarı
Spor yapan insanın sigara içip içmeme durumu
Spor yapan insanın beslendiği besinler mesela baharatlı gıdalar genellikle vücut sıcaklığını arttıran besinlerdir.
Kilonuz ya da vücudunuzdaki yağ oranı

 


Terlediğim zaman zayıflar mıyım?

Yapılan araştırmalara göre aşırı kilolu olan kişilerin daha zayıf olan kişilere oranla daha çok terledikleri ispatlanmış bir gerçektir. Vücutta bulunan fazla yağ vücudun sıcaklığını arttıracağından terlemede arttırılır. Bu terleme kalori vermek demek değildir. Zayıflama yani kalori verimi vücutta bulunan kas kütlesi ile yağ dokusuyla ilgili bir olaydır. Terlediğiniz durumlarda vücuttan su ve mineral atılarak az da olsa kilo kaybına neden olur.

 


Egzersizde hakkında bilinmesi gereken şeyler:

Egzersize başlamadan önce, egzersiz sırasında ve egzersizden sonra mutlaka sıvı şeyler tüketmeye özen göstermelisiniz.
Terleme ile kalori kaybının çok alakası olamadığını açıkladık bu yüzden spor alanında sizden daha az terleyen birisinin sizden daha çok kalori yaktığını görürseniz sakın moralinizi bozmayınız.
Bazı aerobik hareketler ve egzersiz hareketleri sizin kilo vermenize yardımcı olacaktır fakat bu kilo kaybı ya da kalori yakımı sizin egzersiz sırasında terlemenizle alakasız bir durumdur. Terleme durumu vücudunuzun ısı dengesini sağlamak için gerçekleşen bir durumdur.

 


Hangi Egzersizler Yağ Yakar?

Kilo vermek isteyen insanların yüksek ya da orta derecede egzersiz yapmaları gerekmektedir. Kilo vermek için yapabileceğiniz egzersizler şu şekildedir:
Aerobik egzersizleri
Hafif ve sabit tempoda yürüyüş
Sabit hızlı koşu yapmak
Kış aktivitesi olarak kayak yapma
Yüzme sporu
Bisiklet sporu
Dans
Boks
Dövüş sanatları
Yağ yakmak için yukarıda yazılı olan aktivitelerden size uygun olanları seçebilirsiniz. Bu aktiviteler yapıldığında vücuttaki kasların yağ rezervlerinden enerji alır ve bu durumdan kaynaklı olarak da vücuttaki yağları yakarak yağ oranını azaltır. Bu aktivitelerin ve sporların yanına bir diyetisyenden destek aldığınız zaman istediğiniz kiloya ulaşabileceğinizi unutmayınız.

 

 


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler