Tatlı Su Akvaryumu mu? Yoksa Tuzlu Su mu?--

Tatlı Su Akvaryumu mu? Yoksa Tuzlu Su mu?

Tatlı Su Akvaryumu mu? Yoksa Tuzlu Su mu?--

Bir akvaryum sahibi olmak istiyorsunuz ama hangi tür akvaryum alacağınıza karar veremiyorsunuz? Akvaryum merakı yeni yeni sarmış kişilerin ikilemde kaldığı en büyük nokta ise tatlı su tuzlu su ayrımı oluyor. Bu yazımızda kısaca tatlı su ve tuzlu su akvaryumlarından bahsedecek ve tercihi size bırakacağız.

 

 

Tatlı Su Akvaryumları

/resimler/2018-6/27/1135165728667.jpg

 

 

 

Tatlı su akvaryumu genellikle çeşme suyu ile doldurularak tatlı su balıklarının yaşayabileceği bir ortam olarak dizayn edilen akrilik veya cam tanktır. Tuzlu su tankına ise genellikle deniz akvaryumu denir. İçindeki su tuzludur ve balık çeşitliliği tatlı su akvaryumuna göre çok daha fazladır.

İki tür tatlı su akvaryumu vardır. Biri sıcak diğeri soğuk su ile hazırlanır. Her iki akvaryum türünün de kendine özel balık çeşitleri vardır ancak sıcak su akvaryumlarındaki çeşit biraz daha fazladır.

Ne tür bir tatlı su akvaryumu (soğuk, sıcak) kurmaya karar verdiyseniz akvaryumunuzun dekorasyonu ile ilgili bir tema belirleyebilirsiniz.

Tatlı su akvaryumunda suyun sürekli temizlenmesi ve havalanması için gerekli düzeneğin kurulması çok önemlidir. Filtre sistemi ve oksijen sistemini kurmadan balıkları akvaryumun içine atmak ölümlerine neden olabilir. Tankın temizliği söz konusu olduğunda genellikle 4/3 kuralı uygulanır. Akvaryumun üstten 4/3 miktarında suyu boşaltılır . 4/1 oranında su ve balıklar içinde bırakılır. Daha sonra gerekli temizlik yapıldıktan sonra üzerine temiz ve tankın içindeki suyun sıcaklığına yakın derecede tatlı su koyulması ile bitirilir. Bu bakımların düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Aksi durumda akvaryumlar hızlı bir şekilde kirlenebilir. Tuzlu su akvaryumuna göre bakımları daha kolay ve daha düşük maliyetlidir.

Tatlı su akvaryumu için alınabilecek balıklar daha ucuzdurlar ve daha yaygın olarak elde edilebilirler

 

 

Tuzlu Su Akvaryumları

/resimler/2018-6/27/1135310103919.jpg

 

 

Tuzlu su akvaryumları daha pahalı bir hobidir ve tatlı su akvaryumuna göre biraz daha fazla uzmanlık ve bilgi gerektirir. Zaman ve sabır da gerektiren bu akvaryumların ise seyir zevki çok daha üst düzeydedir. Tatlı su akvaryumlarına göre olasılıkları da neredeyse sınırsızdır. Balık ve içine koyulabilecek diğer canlıların çeşitliliği açısından çok fazla miktarda olasılık mümkündür. Ayrıca bu canlılar tatlı su akvaryumundaki canlılara göre sahiplerine daha fazla tepki verirler.

Tuzlu su tankları için kullanacağınız su en az 2 gün öncesinden hazırlanmalı ve akvaryum suyu öyle değiştirilmelidir. Tuzlu su akvaryumunda çok fazla zaman gerekir. Ama bu zaman değecek sonuçlar alırsınız. Evinizde veya iş yerinizde tropikal ve renkli balıkların keyfini sürebilirsiniz.

 

 

Karar Sizin

Her iki akvaryum türü de iyi organize edildiğinde ayrı tatlar verebilecek güzelliktedir. Doğru kurulum, düzenli bakım gibi detayları atlamadığınız sürece size keyif vermeye devam edeceklerdir.

Bir tatlı su ve tuzlu su akvaryumunu karşılaştırmak istediğinizde karşınıza çıkacak olan ilk konu maddi boyut olacaktır. Çünkü tuzlu su akvaryumu tatlı su akvaryumuna göre oldukça maliyetli bir akvaryumdur. Örneğin tatlı su akvaryumu için ortalama balık maliyeti 10-20 tl aralığındayken tuzlu su akvaryumunda balık maliyeti 200 tl civarlarından başlamaktadır.

Genellikle ilk başlayanlar için tatlı su akvaryumu önerilir. İlerleyen zamanlarda eğer seçtiği hobinin doğru hobi olduğuna karar verirse kişi tuzlu su akvaryumuna geçiş yapabilir. Bu süreç içinde de deneyim kazanmış olacaktır.

Tatlı su akvaryumları görece daha küçük olabilir. Bir fanusta bile bir balık büyütebilirsiniz. Ama tuzlu su akvaryumunda çok daha büyük alanlara ihtiyaç duyacaksınız. Göz önünde bulundurmanız gereken bir diğer önemli detay da budur. Ancak tatlı su akvaryumuna göre çok daha büyük keyif ve renk sunabilir.

Teknolojinin gelişmesine paralel olarak artık tuzlu su akvaryumları için de çok fazla zahmet gerektirmeyen bazı sistemler piyasada bulunmaktadır. Eğer bütçem var ama zamanım yok diyorsanız bu sistemlerden kurarak akvaryumun kendi kendini temizlemesini, kendi kendine yem vermesini, ısısını ve tuzluluk oranını ölçerek kendi kendine gereken ayarlamaları yapmasını sağlayabilirsiniz. Böylece hem tuzlu su akvaryumunun keyfini doyasıya yaşar hem de zahmetini çekmemiş olursunuz.

Hem tatlı su hem de tuzlu su akvaryumunda yapmanız gereken önemli bir görev de içinde yaşayacak olan balıkların doğal yaşam alanlarını taklit etmenizdir. Göz zevkiniz burada ikinci planda kalmalıdır. Çünkü balıkların doğal yaşam alanlarını taklit edemezseniz balıklarınız strese girebilir ve ölebilir.

 

 


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler