Süt kaç dakikada kaynar?

Süt kaç dakikada kaynar?

Süt kaç dakikada kaynar?


Çiğ süt, mikrop ve bakterilerin rahat barınabileceği bir ortam niteliğindedir ve bu sebeple de kullanılmadan önce muhakkak kaynatılması gereken bir besindir. Sütü, kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 10 dakika daha orta ateşte kaynatırsanız, hem sütünüzü pişirmiş hem de bakterilerin ortadan kalkmasını sağlamış olursunuz.

Süt kaynatılırken sık karşılaşılan problemlerden biri olan tencere dibi tutması sizin de başınıza geliyorsa, sütü tencereye koymadan önce tencereyi su ile çalkalayarak bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz. Ayrıca ocağın altını orta ateşten kısık ateşe çevirirseniz, tencere dibinin tutmasını önler ve sütünüzü rahat bir şekilde kaynatırsınız.


Sütün Kaynama Müddeti

/resimler/2019-3/8/1114289485204.jpg

 

 

 

Açık olarak alınan sütün bakteri barındırma ihtimalinden dolayı, süt ne kadar çok kaynarsa o kadar sağlıklı olacağı düşünülür ama süt gereğinden fazla kaynarsa içindeki yararlı vitaminler de yok olur. Süt için ideal kaynama süresi 10 dakikadır. Süt 10 dakikadan fazla kaynarsa sadece içindeki yararlı vitaminlerini kaybetmez; gereğinden fazla kaynatılması aynı zamanda sütün buharlaşma veya dibinin tutması sonucu azalmasına da yol açabilir. Ayrıca, süt kaynadığı sırada ocağın altı çok fazla açık olursa veya süt kaynatılan tencere çok dolu olursa da süt taşabilir. Sütün taşmasını engellemek için tencerenin üstünü tahta kaşıkla kapayabilirsiniz; bu, taşmak üzere yükselen sütün taşmadan inmesini sağlar.


Süt Kaynatmanın Püf Noktaları

Sütün tencereye dökülmesi ve sonrasında tencerenin de ocağa konup pişirilmesine süt kaynatmak denilse de, bu işlemin de bazı püf noktaları var. Sütteki bakterileri ortadan kaldırmak isterken, yararlı vitaminlerin de onlarla birlikte yok olmasına sebep olmamak için sütün kaç dakika kaynatılması gerektiği bilinmelidir. Ayrıca süt tenceresinin, içine koyulacak süt miktarını karşılayabilecek büyüklükte olması da, sütün taşmasını önleyecek tavsiyeler arasındadır.

Süt, sağlığımız için faydalı bir besindir ancak kaynatılmadan, çiğ olarak kullanılan süt, bakterilerden kaynaklanan pek çok rahatsızlığa yol açmaktadır. Bu sebeple sütü dışarıdan açık olarak alırsanız, 8-10 dakika kaynatmayı ihmal etmeyin.


Anahtar Kelimeler: Süt kaç dakikada kaynar?

Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler