Sivrisinekler Beni Isırırken Neden Başkalarını Isırmaz?--

Sivrisinekler Beni Isırırken Neden Başkalarını Isırmaz?

Sivrisinekler Beni Isırırken Neden Başkalarını Isırmaz?--


Halk arasındaki inanışa göre, sivrisinekler, kanı daha tatlı olan insanları ısırır. Fakat gerçek araştırmalardan edinilen sonuç, durumun hiç de böyle olmadığını göstermektedir. Sivrisineklere av olmaktaki birinci neden, genetik faktörlerdir.

 


Sivrisinekler Beni Neden Başkalarını Isırmazken Isırıyor?

Eğer sizde kafanızdan, ‘´böcekler tarafından ısırılmamak için neden diğer insanlara göre daha dikkatli olmalıyım?´´ sorusunu sık sık geçiriyorsanız, niye başka kimse parkta otururken ısırılmazken, böceklerin ve sineklerin sizi hedef haline getirdiğini sorguluyorsanız, kollarınız ve bacaklarınız sivrisinek ve diğer böceklerin ısırıklarıyla doluysa, bu durumla ilgili yeni bir bakış açısı kazandıracak yazımızı okumanızın vakti geldi demektir.

 


Bir sivrisineğin hayatı nasıldır?

Birçok insan için, yaz aylarının en çekilmez yanı olan bu küçük sinek, insan kanıyla beslenir ve kan emmek için bütün gününü ayırır. Sivrisinekler, alacakaranlıkta ve şafak vaktinde saldırmayı daha çok severler.
Alacakaranlık ve şafak vakti, gün ışığının en az olduğu saatlerdir. Ayrıca hava da daha serindir. Bu sebeple, sivrisineklerin yiyeceklerini biriktirmesi için en iyi durumu bu vakitler sağlar.
İnsanları ısırıp kanını emenler, dişi sivrisineklerdir çünkü yumurta yapabilmek için, insan kanından elde edecekleri proteine gereksinimleri vardır. Bu yüzden, özellikle çoğalma dönemlerinde insanları ısırırlar. Aslında sizi ısıranlar dişi sivrisineklerdir çünkü yumurtlamak için kandan elde edecekleri proteine ihtiyaç duyarlar. Bu durum özellikle yıl içerisindeki çoğalma dönemlerinde daha çok görülür. Sivrisineklerin bıraktığı larvalar, içinde su bulunan her yerde gelişime uygundur. (Ufak su birikintileri, göl kenarları vb. ortamlar)
Dişi sivrisinekler kan emerken, erkekleriyse nektarlar, bitkilerin özleri vb. kaynakları beslenme amacıyla kullanır.
Sivrisinekler, kan emecekleri kaynağı bulmak için oldukça detaylı bir araştırma yaparlar. Bütün çevreyi kontrol edip, en uygun kişiyi seçmeye çalışırlar.
Kulağınızın yakınlarında mutlaka sivrisinek vızıltısı duyduğunuz olmuştur. Her insan bu rahatsız edici durumla en azından bir kez karşılaşmıştır. Bu, aslında sivrisineğin sizi kontrol ettiği anlamını taşır.
Sivrisineklerin kanınızı emmesini engellemek istiyorsanız, başvurabileceğiniz birçok yöntem mevcuttur. (Sinek ilaçları, sinek kovucu spreyler, çeşitli cihazlar vb.) Fakat bir sivrisinek, sizin kanınızı emmeyi kafasına koyduysa, bir şekilde bu amacına ulaşacaktır. Amacına ulaşana kadar da, kulağınızın dibinde vızıldayarak dolaşmaya devam edecektir.

 


Sivrisinekler bazı insanları ısırırken diğerlerini neden tercih etmezler?

/resimler/2018-6/21/1050216627074.jpg

 

 

 

 

Sivrisinekler tarafından sürekli saldırıya maruz kalan insanların en sık sordukları soru budur. Kimileri, bu insanların kanının diğer insanlara göre daha tatlı olduğunu söyler -ki bu fikir oldukça yaygındır-. Kimine göre de, sivrisinekleri çeken şey, kokularının sivrisineklere hoş gelmesidir.
Aynı yerde yaşayan insanlardan birini sivrisinekler amiyane tabirle delik deşik ederken, diğerleri sabah hiçbir şey olmamış olarak uyanır.
Çeşitli bilim adamları, bu durumunun nedeninin ne olduğunu anlamak için çaba harcadılar ve sivrisineklerin bir insanı emerken neden bazılarına hiçbir şey yapmadığını sonunda tespit ettiler.
Nottingham ve Florida Üniversitelerindeki bilim adamlarının yaptıkları çalışmaya göre, bu durumun arkasında yatan faktör tamamen genetik.
Sizin sivriseneklere daha fazla çekici gelmenizin tek sebebi, taşıdığınız genetik özellikler. Yapılan birçok araştırma bunu net şekilde ortaya ortaya koymuştur. Peki sivrisineklere çekici gelen insanlar hangi

 

genetik özellikleri taşımaktadır ?

Sizin hangi genetik kodlamaya sahip olduğunuzu nasıl anlarlar ? Sizin genetiğinizi anlarken baktıkları şey vücut kokunuzdur. Sivrisineklerin daha az saldırdığı tenlerden yayılan koku, sivrisineklere daha çekici gelir. Vücut kokusu da, herkesin bildiği gibi genetiktir.

Vücut kokularımızdaki değişiklikler, sivrisinekler için bizi daha fazla ya da daha az hedef haline getirebilir. Ayrıca belirtilmelidir ki, kadın ikiz kardeşlerden meydana gelen gruplar kullanılarak yapılmıştır.
Bir ikiz kardeşten oluşan grup, diğer grupla karşılaştırıldığında, sivrisinekler tarafından daha fazla ısırıldığı görülmüştür. Buradan elde edilen sonuç da, farkın genetik kodlarda yattığı gösterir. Çünkü, ikizler, ikiz olmayan insanlarla karşılaştırıldığında, herkesçe bilindiği gibi, daha bezner genetik yapılardadırlar.
Yapılan bu çalışmanın yanında, diğer çalışmalar da göz önüne alındığında, sivrisinekler, avlarını seçerken belli kokuları barındıran insanları ısımayı tercih etmektedir.
Örneğin, Afrika kıtasında yaygın olan sıtma hastalığını taşıyan sivrisineklerin saldırısına, en çok hamile kadınlar marzu kalmaktadır. Ayrıca, vücut yapısı olarak daha kaslı veya daha yağlı olan insanlar da, sivrisineklere daha çekici gelmektedir.
Vücudun doğal kokusu ile ilgili başka fikirler de vardır. Bunlar, konuyu nefes alıp verirken yaydığığımız karbondioksite bağlar. Her nefes aldığımızda karbondioksit oluştuğu için, vücudun çevresine karbondioksit yayılır.


Başka bir araştırma sonucu ise, ciltlerinde belli bakteri gruplarını diğer insanlara göre daha çok barındıran insanların, sivrisinekler tarafından daha kolay hedef haline geldiğini göstermiştir. Vücuttaki kokuların kaynağı olarak, sarımsak, biber, alkol, soğan, parfüm ve deodorantlar ve giydiğimiz naylon kıyafletleri gösterbiliriz.
Bir sivrisinek sizi incelerken, genetik yapınıza baktığını daha önce söylemiştik. Sizin genetik yapınızı koklayarak analiz ederler. Fakat sivrisineklerin dikkate aldığı bir faktör daha vardır. Vücut sıcaklığınız !
BBC tarafından yayımlanan bir araştırmanın sonuçlarına göre, sivrisinekler hedeflerini seçerken taktiksel hareket eder. Görme, koklama ve hissetme yeteneklerini kullanarak sizi hedef seçtilerse, onları rotalarından hiçbir şey vazgeçirmez. Tek faktör, hedeflerinden ne kadar uzakta olduklarıdır. Vücut sıcaklığını yakın bir mesafeye geldiklerini gösterir ve bu da saldırmalarını tetikler.

 


Sivrisinek ısırığından nasıl korunulur?

/resimler/2018-6/21/1049304907320.jpg

 

Saldırılardan kurtulmak için birçok yöntem vardır. Bunlardan ilki, içinde su olan kapları boşaltmak, koku yayan sabunları veya çok ağır koku yayan parfümleri ya da spreyleri bırakmak. Kuvvetli kokuların var olmasını engellemek için sürekli duş almak, aşırı terlemeden kaçınmak. Cildinizi fazla açıkta bırakmayacak şekilde giyinmek. Odadaki ışıkları söndürmek. Alacakaranlık çöktüğünde pencere açmamak. Evdeki pencerelere sineklik takmak. Sivrisinek kovan spreylerden veya kremlerden yararlanmak en yaygın yöntemlerdir.

 


Anahtar Kelimeler: sivrisinek ısırığı

Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler