Salçanın Küflenmesini Önleyecek Pratik Yöntemler

Salçalarınızın küflenmesini önlemek için yapmanız gerekenleri sıraladık...

Salçanın Küflenmesini Önleyecek Pratik Yöntemler

Kışın kahvaltıda tüketmek, yemeklerde kullanmak amacıyla yazdan hazırladığınız salçalar açılmaya başlanmıştır ama raflarda açılmayı bekleyen salçalar da vardır diye düşünüyoruz. Kışın ilerleyen günlerinde kullanılacak olan ve şu anda raflarda bekleyen salçalarınız iyi muhafaza edilmeli ki emekleriniz boşa gitmesin. Salçalarınızın küflenmesini önlemek için yapmanız gerekenleri sıraladık, buyurun yazımıza!

  • Cam kavanozda saklamak önemli!

En çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biri salçayı cam kavanozda, kapağını hava girmeyecek şekilde kapatarak saklamak. Salçalarınızı çoktan plastik ya da teneke kaplara koyduysanız, cam kavanozlara aktarmanız iyi olacaktır.

  • Salça hava ile temas etmemeli…

Üstte söylediğimiz gibi, kavanozları içine hava girmeyecek şekilde kapatmak çok önemli. Salçanız hava ile temas ederse küflenmesi de kaçınılmaz olur.

  • Saklanılan ortam çok önemli.

Salçalarınızı sakladığınız ortam da önem teşkil ediyor. Salçaların saklanması için en doğru ortam buzdolabıdır ama salça kavanozlarının hepsi buzdolabına sığmayabilir. Kuru, serin ve eğer imkanınız varsa karanlık bir ortamda salçalarınız en iyi şekilde saklanır.

  • Zeytinyağı kullanabilirsiniz!

Salçanın üzerine iki parmak kadar zeytinyağı koymak da küflenmesini önler çünkü kavanoz kapağı sıkı kapanmaz ve hava geçirirse bile zeytinyağı, havanın salçayla temas etmesini önler.

  • Zeytinyağı ve kaya tuzu…

/resimler/2018-2/7/1632082392074.jpg

Eğer salçanızı büyük bir kavanozda saklıyorsanız, o zaman zeytinyağıyla birlikte kaya tuzu da kullanmanız iyi olacaktır. Nasıl mı? Hemen anlatıyoruz.

Salçanızı büyükçe bir tencereye boşaltıp içine bir çay bardağı zeytinyağı koyun ve kısık ateşte bir süre kaynatın, bu sırada karıştırmayı unutmayın tabii. Daha sonra da bir yemek kaşığı kaya tuzu ekleyin ve ocağın altını kapatın.
Sonrasında dilerseniz küçük kavanozlara bölün, dilerseniz de tekrar eski büyük kavanoza koyun ve salçanızı güvence altına almış olun. Bunu yaptıktan sonra aklınızın salçalarınızda kalmasına gerek yok çünkü küflenmeye uğramayacaktır. Bu arada kaya tuzu eklediğiniz salçanızdan yemeğinize koyarsanız, salçayı koyduktan sonra yemeğin tadına bakın çünkü salça tuzlu olduğu için yemeğe ekstra tuz eklemenize gerek kalmayabilir.

  • Uzun süre saklanacak kavanozlar için tereyağı kullanabilirsiniz.

Evinizde çok fazla salça kullanılıyorsa, çok sayıda salça kavanozunu yazdan hazır etmişsinizdir ve hal böyle olunca da uzun süre kullanmayacağınız bir çok kavanoz kenarda bekliyordur. Onları tereyağı ile koruyabileceğinizi biliyor muydunuz?

Öncelikle, salçanın üzerini örtecek miktarda tereyağını eritip salçanın üzerine ekleyin ve kavanozun ağzını hava almayacak şekilde kapatın. İşlem tamam!

  • Buz kalıplarını denediniz mi?

Salçanızı buz kalıplarına koyup dondurucuda saklamayı denediniz mi? Bizce deneyin! Hem kullanımı kolay hale gelir, hem de ekşimesinin ve küflenmesinin önüne geçmiş olursunuz.

  • Hazır salça nasıl korunur?

/resimler/2018-2/7/1631121766043.jpg

Salçayı evde yapmak yerine hazır alanlardansanız, sizin için de saklama tüyomuz var! Hazır salçaları korumak için tuz kullanabilirsiniz. Küçük kavanozlar için bir tatlı kaşığı tuz ekleyip karıştırırsanız küflenmesini önlemiş olursunuz.

  • Sıvı yağ ve fırın…

Salçanızın küflenmesini önlemek için sıvı yağ ve fırın ikilisinden de yardım alabilirsiniz. Nasıl mı? Öncelikle salçanızı bir tepsiye yayın, sıvı yağ ekleyerek iyice karışmasını sağlayın ve düşük sıcaklıktaki fırına koyarak pişirin. Tabii arada kapağı açıp salçanızı karıştırmayı unutmayın. Salçanız koyulaşmaya başlayınca fırından çıkarın ve tekrar cam kavanozlara koyun, onların korunmasını sağlayın.

  • Streç filmle kaplayabilirsiniz!

Bin bir emekle yaptığınız salçalarınızı korumanınız için bir tüyomuz daha var! Salçayı gün içinde sık sık kullanıyor ve bu yüzden de bir kabın içinde ağzı açık halde buzdolabına koyuyorsanız kabın üzerini streç filmle kaplamanızı öneriyoruz. Aynı şekilde kavanozlar için de streç film kullanabilirsiniz. Kavanozun ağzını streç filmle hava almayacak şekilde kapatıp ardından kapağını kapatırsanız salçanızın küflenmesini, bozulmasını, ekşimesini önlemiş olursunuz


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler