Salata Lezzetini Kaybetmeden Nasıl Saklanabilir?

Lezzetli salatalar muhafaza etmeden önce ilk önem verilmesi gereken şey alınan malzemelerin seçimidir

Salata Lezzetini Kaybetmeden Nasıl Saklanabilir?

Salata Lezzetini Kaybetmeden Nasıl Saklanabilir?


Lezzetli salatalar muhafaza etmeden önce ilk önem verilmesi gereken şey alınan malzemelerin seçimidir. Kullanılacak tüm sebze-meyveler mevsiminin ürünü olmalıdır. Bilhassa salatalık, domates gibi sebzeler mevsimi dışında tüketildiğinde tatsız hale gelmektedir. Kullanılacak yeşilliklerin de mevsiminde ve taze olmasına özen gösterilmelidir.
Malzemeleri seçtikten sonra hazırlanma kısmı da en az malzeme seçimi kadar önem arz etmektedir. Kullanılacak olan tüm sebzeler seçilmesinin ardından güzelce yıkanmalıdır. Meyve ve sebzeler üzerinde toprak birikintileri var ise o halde sirkeli su içerisinde de bekletilebilirler. Böylelikle seçilen malzemelerle sağlıklı salatalar elde edilebilir. Salata malzemeleri yıkanmasının ardından kesinlikle sulu vaziyette bekletilmemelidir. Bir kağıt havlu ya da sebze kurutucusu bu evrede size yardım edecektir.
Her malzemenin ayrı ayrı salatada tat vermesi için hepsinin ayrı bir formu olmaktadır. Bundan dolayı salatanın türüne göre malzemeler irili ufaklı kıyımı gerçekleştirilmelidir. Yeşillikler için bıçak kullanılmamalı el yordamıyla ayrılmalıdır. Haşlanmış bir malzeme kullanılacak ise bu malzemenin buharda haşlanmış olduğuna dikkat edilmelidir. Böylelikle tüm malzemelerin de lezzeti korunmuş olacaktır. Rendelenecek malzemeler de yine salatanın türüne göre irili-ufaklı rendeden geçmelidir.
Salatayı daha lezzetli hale getirmek için içine atılan sos da büyük önem kazanmaktadır. Salata sosu birden fazla çeşitte olabilir. Ayrıyeten baharatlar da salataya tat vermede işinize yarayabilir. Bütün malzemelerin hazır olmasından sonra sos kısmına geçilir. Bunun için ilk olarak sirke ve limon suyu, ardından yağ ve son olarak da tuz eklenir. Salatada sıvıyağ değil zeytinyağı tercihi önerilmektedir.
Limon suyunun da tazeliği önemlidir, yani beklemiş ya da hazır limon suları salatada kullanılmamalıdır. Kişinin isteğine göre balzamik veya hardal gibi çeşitli sebze çeşnileri de salatanın içerisine sos şeklinde eklenebilir. Sos salataya ayrı ayrı eklenebileceği gibi hepsi bir kabın içerisinde karıştırılarak da eklenebilir. Bununla birlikte sos salata servis edilmeden hemen önce eklenmelidir.
Salata Nasıl Muhafaza Edilir?
Salatalar, gün geçtikçe sofraların vazgeçilmezi haline gelmiştir. Ayrıca salatalar oldukça ucuz ve pratiktirler. Salataların cevizli, tavuklu, peynirli, balıklı, makarnalı gibi oldukça farklı çeşitleri de vardır. Hemen hemen her yemeğin yanında farklı çeşitleri yapılan salataların kalanlarını saklamak oldukça önemlidir.
Hangi türden olursa olsun salataları saklamanın en güzel yani zip kilitli poşetler ya da kağıt havlulardır. Artan salatanın bütün suyu süzüldükten sonra bu iki saklama türünden birine koyulur. Mümkün olduğunca poşetteki havayı çıkartarak salataları saklamalısınız.
Eğer ki poşetiniz yok ise ya da poşete sığmayacak kadar salata arttı ise o halde her evde bulunan saklama kaplarından birine salatanızı koyabilirsiniz. Yapılması gereken ise saklama kabının en altına kağıt havlı koyularak kapağı sıkı sıkı kapatmaktır.
Kağıt havlu ve hava ile teması kesilen salatalar, 7-8 güne kadar bozulmadan kalabilir. Ancak 10. günden itibaren bozulacaktır.


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler