Peynir Zehirlenmeleri

Peynir Zehirlenmeleri

Peynir Zehirlenmeleri

Peynir Zehirlenmeleri

  Ülkemizde ve hatta dünya çapında nasıl hazırlandığı, paketlendiği bilinmeyen hazır gıda tüketiminin yaygınlaşmasıyla birlikte son zamanlarda mide zehirlenmeleri sürekli olarak artmaktadır. Peynir zehirlenmeleri de aynı mide zehirlenmesinde gerçekleştiği gibi midede bulunan asidin denge oranını bozmakta ve böylelikle son derece önem arz eden zehirlenmeler arasında yer almaktadır. Mide zehirlenmelerinden olan peynir zehirlenmesinde, midede yer alan asit ve bakterilerin dengeleri değişerek sindirim sistemine zarar vermektedir. Peynir zehirlenmeleri genel olarak pastörize edilmemiş olan süt ve süt ürünlerinden kaynaklanmaktadır. Bakteriler de gerekli ortam oluştuğunda çok çabuk üreyen ve yayılan canlılardır. Bu yüzden peynirlerde bulunan bakteriler gerekli önlemler alınmadığında çabucak çoğalmaktadırlar. Bu sebeplerden dolayı tüketmiş olduğumuz peynirlerin ilk olarak sağlık açısından güvenilir olup olmadığına bakılarak alınmalıdır. Peynir zehirlenmeleri tıpkı diğer mide zehirlenmeleri gibi önlemi erken zamanda alınmadığında çok ciddi sağlık sorunlarına sebep olmaktadır. Peynir zehirlenmeleri süt ve süt ürünlerinin içerisinde bulunan stafilokok bakteri türlerinden kaynaklı olan mide zehirlenmesi çeşitlerinin arasında yer almaktadır.

Peynir zehirlenmesi gerçekleştikten yaklaşık olarak 2 saat sonra kendini göstermeye başlar. Devam eden zamanda ardı ardına kusmalar, halsizlik vb. gibi şikayetler peş peşe görülür. Bu belirtilerin yanında nadir de olsa ishal rahatsızlığı da kendini gösterebilir.

Peynir Zehirlenmelerinin Riski ve Tedavi Yöntemleri

Peynir zehirlenmesi özellikle yaşlılarda ve çocuklarda gerçekleşmiş ve önlem alınmadıysa bu takdirde mide ve sindirim sisteminde kalıcı hasarlar gözlenebilir. Zehirlenme durumunda orta yaşlı bireylerin bu süreci atlatmaları yaklaşık 2 gün kadar sürerken bu süreç yaşlılarda ve çocuklarda çok daha uzun bir hal almaktadır. Bu durumun başlıca sebebi ise çocuk ve yaşlı vücutlarında yeterince sıvı bulunmamasındandır. Zehirlenme özellikle de mide içerisinde bulunan sıvılardan kaynaklı olarak asitler ortaya çıkmaktadır. Vücutta bulunan su vücut içerisindeki sıvı miktarını koruduğu gibi bilhassa da mide içerisinde asitlerin çoğalmasını sağlar. Böylelikle oluşmuş olan bu asitler peynir zehirlenmesi ile vücuda girmiş olan zehirli ve zararlı bakterilerin çoğalmasına da engel olur. Böylece vücutta çoğalması sağlanamayan bakteriler kusma ve idrar, dışkı şeklinde vücuttan arındırılmaktadır. Ancak yaşlı bireylerde ve çocuklarda bu asitlerin miktarı bakteriye karşı koyacak miktarda olmadığından risk faktörü daha yüksek olmaktadır. Peynir zehirlenmesi tedavi edilirken genellikle vücutta oluşmuş olan bakteriler kusma ve ishal ile vücuttan atmaktadır. Tedavi süresinde en önemli nokta; eğer ki ishal 2 gün boyunca devam ediyor ve bu ishal kanlı ise derhal bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerektiğidir.


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler