Önemli Bir Sorun: Hamurun Kabarmaması!

Önemli Bir Sorun: Hamurun Kabarmaması!

Önemli Bir Sorun: Hamurun Kabarmaması!

Yeri geliyor ekmeğimizi kendimiz yapmak istiyoruz, yeri geliyor misafirliğe gelen konuklarımıza poğaça, çörek yapmak istiyoruz ama bazen, işler hayal ettiğimiz gibi olmuyor. Tüm malzemeleri ekleyip hamurumuzu harika bir kıvama getirsek de hamur işimiz mayalanma kısmında sorun çıkarabiliyor; istediğimiz gibi kabarmayıp bizi hayal kırıklığına uğratabiliyor. Peki bu neden oluyor? Olmaması için neler yapmalıyız? Buyurun yazımıza!

Hata nerede yapılıyor?

  • Öncelikle, malzemelerin ısısı büyük önem taşıyor. Hamur işini yaparken çok sıcak ya da çok soğuk malzeme kullanmanın mayalanmaya olumsuz bir etkisi var. Hamurunuz kabarmıyorsa en önemli sebeplerinden biri bunu yapmanız olabilir.
  • Hamurun kabarmama sebeplerinden biri de şekerle birlikte tuz ilave ederek mayayı karıştırmak. Mayanın ihtiyacı olan glikoz şekerin içinde var, tuzu şekerle birlikte ilave etmeye gerek yok.
  • Bir diğer önemli etmen ise oda sıcaklığı. Kabarmasını istediğiniz hamurunuzu çok sıcak veya çok soğuk bir ortama koyarsanız ne yazık ki kabarmasını engelleyebilirsiniz.
  • Ayrıca, hamurunuzun çok sert veya çok akışkan olması ve belirtilen miktardan daha fazla maya eklemek de hamurunuzun kabarmasını engeller.

 

Hamur Kabartmanın Püf Noktaları

 

  • Malzemelerin oda sıcaklığında kullanılması daha iyi bir sonuç elde etmenizi sağlar. Malzemeleri oda sıcaklığında, ılık bir şekilde  kullanmak mayalanmaya ve hamurunuzun iyi bir şekilde kabarmasına olumlu etki eder.
  • Malzemelerin ilave ediliş şekli şu sırada olmalı: maya, sıvılar, toz şeker. Bu malzemeler önden karışmalı ve ilk aşamada tuzeklenmemelidir. Tuz, daha sonra unla birlikte eklenebilir.

 

  • Daha önce de söylediğimiz gibi, hamurun kıvamı mayalanmasında büyük önem arz ediyor. Hamur çok sert ya da çok cıvık olmamalı, mümkünse ‘´kulak memesi´´ diye tabir edilen kıvamda olmalı.

         Bu tavsiyelerimize uyduktan sonra, hamurunuzu oda sıcaklığında mayalanmaya bırakabilirsiniz. Hamurun mayalanması 40 dakika-1 saat arası bir sürede gerçekleşecektir.

Eğer hamur kabarmazsa…

Her şeye dikkat ettiğiniz halde halde hamurunuz yine kabarmadıysa ne yapacaksınız? Hemen söylüyoruz!

Eğer böyle bir problem yaşıyorsanız bu, muhtemelen oda sıcaklığı ile ilgilidir. Peki, özellikle kış aylarında yaşanan bu problemi çözmek ve hamurunuzun mayalanmasını sağlamak için uygulamanız gereken yöntem nedir? Öncelikle fırınınızı 50 derecede 10-15 dakika süreyle ısıttıktan sonra kapağı kapalı bir şekilde bir süre dinlendirin. Sonrasında hamurunuzu fırınınızın orta katına, ısıya dayanıklı bir  kabın içerisinde üzeri örtülü bir şekilde yerleştin. Fırının kapağını kapattıktan sonra bu şekilde mayalanmaya bırakın. Uygun sıcaklığı bulan hamurun kabarmaması için bir sebep kalmayacaktır!

Eğer tüm dikkatinize rağmen hamurunuz kabarmadıysa size üsttekine benzer bir çözüm daha önereceğiz. Mayalı hamurun bulunduğu kabı, içi su dolu başka bir kabın içerisine yerleştirdikten sonra fırını yine 50 dereceye ayarlayın, üzeri kapalı mayalı hamuru fırının orta katına yerleştirdikten sonra 20-25 dakika bu şekilde bekletin. Daha sonra da fırının kapağı kapalı şekilde 20 dakika daha bekletin. Hamurunuz mayalanmaya başlayacaktır.

Not: Hamurun yapım aşamasında hata yaptıysanız, bu yöntemlerle kabartmanız biraz zor olabilir. Bizden söylemesi!


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler