Odaları Nemlendirmek Neden Önemlidir?-

Odaları Nemlendirmek Neden Önemlidir?

Odaları Nemlendirmek Neden Önemlidir?-

 

Nemi anlamak için, öncelikle etrafınızdaki havada su olduğunu fark etmelisiniz. “Ben ıslak değilim ki! şeklinde düşünebilirsiniz. Doğru, ancak bu, nemin olmadığı anlamına gelmez. Hava içinde belirli miktarlarda su buharı barındırır. Buharın yoğunluğuna göre az nemli veya çok nemli ifadeleri kullanılabilir. Hem az nem hem de aşırı nem bir risk faktörü konumuna gelebilir. Özellikle yaşlılar ve bebeklerde bu durum daha belirgin bir şekilde kendini hissettirebilir.

Nem Düzeyinin İnsan Vücudu Üzerindeki Etkileri

Nem doğrudan mekan içindeki alerjen miktarına etki eder. Yüksek nem, toz akarı popülasyonlarının ve küf kolonilerinin büyümesine neden olur ve bunun sonucunda da alerji hastalarının toplam alerjen yükünü önemli ölçüde artar.

Yapılan araştırmalar göstermiştir ki alerjik bünyeye sahip olmayan bireyler bile yüksek nemden olumsuz yönde etkilenebilirler. İnsanlar genellikle sıcak havalardan pek hoşlanmaz. Ama hiç düşündünüz mü sıcak havalar neden bu denli rahatsız eder bedenimizi?

Çünkü çok sıcak havalar havadaki ve dolayısıyla vücuttaki nem dengelerini alt üst eder. İnsanlar buna sıcağın sebep olduğunu düşünürler. Halbuki tamamen nem ile ilgili bir konudur.

 



Nemin Sıcaklığa Etkisi

/resimler/2018-6/27/1342394159520.jpg

 

 

Nemin sıcak havaları dayanılmaz hale getirmesinin en önemli nedeni bağıl nem oranının arttıkça sıcaklığın gerçek sıcaklık olarak hissedilmemesi meselesidir. Örneğin nispi nem yüzde 30 olduğunda 30 derece vücut tarafından 30 derece gibi algılanır. Ancak bu nem oranı %65 i gördüğü zaman vücut artık 30 derece sıcaklığı 39 derece gibi hissetmeye başlayacaktır.

Peki nem neden böyle bir sonuca yol açıyor. Bu sorunun cevabı vücudumuzun bizi nasıl serinlettiği konusunda gizli.

Nem Vücudun Doğal Soğutma Kliması Görevini Engeller

Vücut sıcaklığını dengeleyen sinir yapımız yazın çok sıcaklarda bizi soğutmak için var gücüyle çalışır. Terleme, kan dolaşım hızında değişiklikler gibi belirtiler aslında beynin vücudun ısısını kontrol etmek için yaptığı girişimlerdir.

 

 

Ortam Neminin Dengeli Olmaması Durumunda Meydana Gelebilecek Olaylar

• Vücudun aşırı ısınması ve buna bağlı tuz ve mineral kaybı
• Dehidrasyon. Terlemek ve kanı kalınlaştırmak için daha fazla su kullanımına bağlı olarak kalbin ve kan damarlarının zorlanması olarak açıklanabilir
• Fiziki güç kaybı, hızlı yorulma
• Uyku hali
• İleri düzey nem dengesizliğinde kas krampları
• Tansiyon dengesizliği ve bayılma
• Baş dönmesi
• Dudaklarda çatlama ve kuruluk
• Burunda ve solunum yollarında kuruma hissi
• Solunum yolları hastalıklarına kolay ve sık yakalanma

Nem Cihazları ile Nem Oranını Dengeleyebilirsiniz

Bir nem cihazı kullanarak ortama nem sağlayabilir veya ortamdan fazla nemi çekebilirsiniz.

 

 

Nemlendirmenin Yararları

/resimler/2018-6/27/1342564159833.jpg

 

 

Özellikle yeni nesil ısıtıcılarla evlerini ısıtanlarda evin içindeki nem oranı ciddi sorunlara neden olabilir. Klima, infrared ısıtıcı, doğal gaz kaloriferi, ısı pompası gibi teknolojilerin tamamında evin nem dengesini sağlayacak detaylar neredeyse yoktur. Bu da özellikle kışın deri dökülmesinden, öksürüğe kadar bir çok rahatsızlığa neden olabilir. Nem dengesindeki bozulma evde yaşayanlar için, sabahları kuru, ağrılı solunum yolu, kurumaya yüz tutmuş ciltler ve çatlamış dudaklarla uyanmak anlamına gelebilir. Bunların hepsi düşük bağıl nem seviyelerinin belirtileri olabilir. Nemi sağlıklı seviyelere getirmek, bu semptomların çoğunu hafifletebilir ve bir oda nemlendiricisi bunu başarmanın en kolay ve etkili yollarından biridir.

Oda nemlendiricileri genellikle yatak odalarında ve oturma odalarında kullanılırlar ve kuru hava sorununa büyük bir çevresel çözüm sağlar.

Evde havanın kuruması sadece insanları etkilemez. Uzun dönemde mobilyalarınızı, ahşap zeminleri ve eşyaları, hatta duvarınızdaki boyayı bile etkiler. Oda nem cihazları sadece evdeki kişilerin daha sağlıklı nefes almasını sağlamakla kalmaz aynı zamanda ısıtma cihazlarında da dolaylı yoldan tasarruf sağlar.

Evinizi ideal nem seviyesinde tutmak kendinizi daha sıcak hissetmenizi sağlayacaktır. Düşük nem havanın soğuk olmasını sağlar. Bir başka deyişle havada ne kadar çok su varsa hava o kadar sıcak olur. Örneğin hava neme doyduğunda vücut terlemez bu da kendimizi yapış yapış hissetmemize neden olur.

Soğuk kış günlerinde ise nem alma cihazları sayesinde vücudun sahip olduğu doğal soğutma mekanizması yavaşlar. Bu durum evde kullanacağınız ısıtma cihazlarını daha düşük ayarda çalıştırmanızı ve tasarruf etmenizi sağlayabilir. Nem, havanın ısıyı daha uzun süre tutmasını sağlar. Bu nedenle nemli ortamlarda ısı daha az dağılma eğilimine girer ve ortam sıcaklığı daha uzun süre bozulmaz

Evinizde uygun oranda nem olmasının yanı sıra nemin saf ve temiz olduğundan da emin olmalısınız. Kuru hava bir çok rahatsızlığa neden olabilir ancak aşırı nem de bazı rahatsızlıklara yol açabilir. Küf ve toz akarları aşırı nemli ortamlarda gelişir, bu nedenle uygun olmayan nem seviyeleri alerji ve astım hastalarında daha fazla tahrişe neden olabilir.

Evdeki nem seviyesi, çevresel bakteri ve akar kontrolü yoluyla alerji ve astım rahatsızlıklarını hafifletmenin önemli bir bileşenidir. Kış mevsimi gibi kuru havanın daha fazla soruna yol açma ihtimali olan durumlarda astım ve alerji hastaları için iç ortam nem kontrolü büyük önem kazanmaktadır. Nemlendirme cihazları bu kontrolü sağlamak için kullanılabilecek seçeneklerin başında gelir.

Nemlendiriciler bir tür iltihap olan egzama gibi bazı deri hastalıklarında da rahatlatıcı etki sağlayabilirler. Bu cihazların havaya kattığı nem hassas cildi tahriş etme potansiyeli olan kuru havanın etkileriyle savaşır.

 

Nem cihazları soğuk algınlığı ve grip vakalarında hastaların daha rahat nefes almalarını sağlayarak iyileşme sürelerini kısaltıcı bir etkide bulunur. Ayrıca hastalığın seyri boyunca daha hafif atlatılmasını sağlar. Özellikle 2 yaş altı bebeklerde bu tür hastalıklarda ortam nemi bebeğin konforu için olmazsa olmazdır. Nem cihazları tahriş olmuş solunum yollarını rahatlatır ve bu bölgede meydana gelebilecek ağrıların hafiflemesine yardımcı olur.

Nem cihazınızdaki nem düzeyinin %30-50 aralığında olmasında fayda vardır. Ayrıca cihazın periyodik olarak üreticinin talimatları doğrultusunda bakımının ve temizliğinin yapılması da çok önemlidir. Bu noktalara dikkat etmemeniz ters teperek elde etmek istediğiniz sonuçların tersini almanıza neden olabilir.

Nemlendiricilerin kirli su ile çalıştırılması da son derece tehlikeli bir durumdur. Deposundaki suyu buharlaştırarak ortama buhar vermeye çalışan cihaz, kirli su ile ortama çok miktarda bakteri ve mikrop salacaktır. Nem cihazında kireç oluşumunu engellemek adına mümkünse arıtılmış su kullanabilirsiniz. Cihazın bakımı sırasında mümkün olduğunca kimyasal madde kullanılmamalıdır.

 


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler