Metabolizma nasıl hızlanır?

Metabolizma nasıl hızlanır?

Metabolizma nasıl hızlanır?


Metabolizmanızı hızlandırmak mı istiyorsunuz? Peki, aslında her şeyin basit bir denklemden ibaret olduğunu biliyor musunuz? Buyurun yazımıza!
Kilo vermek, özünde basit bir kimya işleminden ibaret. Yapmanız gereken tek şey, tükettiğinizden daha fazlasını yakmak. Bunun kulağa kolay gelen ama aslında kolay olmayan bir şey olduğunu, hayatının bir döneminde kilo vermeye çalışmış herkes bilir. Hatta bırakın kolaylığı, oldukça sıkıntılı bir iş. Bu konuyla alakalı sürekli araştırmalar yapılıyor, haberler çıkıyor; her gün, daha az çabayla daha fazla kalori yakmanın yeni bir yoluyla karşılaşıyoruz. Metabolizmanızı hızlandıracak icatlar, ilaçlar ve egzersizler, ‘´kolay zayıflama yöntemleri´´ başlığı altında piyasaya çıkarılıyor. Hal böyle olunca da kafalar karışıyor.

Kilo verme konusunda hiçbir zaman değişmeyen bir gerçek varsa o da şu: Metabolizmanızı harekete geçirip, kalori yakmanıza hız verecek tek metot fiziksel aktivitedir.
Fiziksel aktivitenin ilk ve en büyük faydası, egzersiz yaptığınız sırada kalori yakmanız. Örneğin günde 5 kilometre yürür ve bunu haftanın 3 veya 5 günü yaparsanız, haftada 1000-1500 kalori yakarsınız. Bu da yılda 7 ila 10 kg vermeniz anlamına gelir.

Yapmış olduğunuz bütün hareketler kalori yakmanıza yardımcı olur ancak kalori yakmanın en hızlı ve etkili yöntemi, planlı bir biçimde egzersiz yapmaktır.
Şimdi sizden, vücudunuzu bir otomobil gibi düşünmenizi istiyoruz. Daha büyük ve güçlü bir motoru olan bir araba, ekonomik model bir arabaya göre daha çok benzin yakar. Daha fazla egzersiz yaparak motorunuzun hacmini büyütebilirsiniz. Kalbiniz ve kaslarınız daha fazla çalışınca, doğal olarak daha fazla yakıta gereksinim duyar. Örnek verecek olursak; önceleri 3,5 km´yi 40 dakikada yürüyerek 230 kalori (77 kg olan birisinin, saatte 5 km mesafe yürüyeceği düşünülerek hesaplama yapılmıştır.)yakıyorken; daha güçlü olan bir motorla, 40 dakika koşup 420 (77 kg olan birisinin, 1,5 km´yi 11,5 dakikada koştuğu varsayılarak hesaplama yapılmıştır.) kalori yakabilmeniz mümkün.

Otomobil benzetmesini biraz daha ileriye taşıyın. Dur-kalkların boşa yakıt tüketimine sebep olduğunu hepimiz biliyoruz. Devamlı olarak hızınızı arttırır ya da azaltırsanız, hareketsiz durumunuza kıyasla daha fazla yakıt yakarsınız. Bu durumun fitness´daki karşılığı olarak, motorunuzu birkaç dakika çalıştırıp sonrasında da yavaşlayın. Unutmayın! Ne kadar yoğun egzersiz, o kadar hızlı metabolizma. Hatta egzersiz sonrası bile.

Ayrıca egzersiz, kasları arttırarak veya koruyarak da kalori yakmanıza yardımcı olur. Dikkat! Egzersiz olmadan, sadece diyetle kilo verirseniz, metabolizmanıza zararınız dokunur. Çünkü böyle yaparsanız, kilonuzun %10 ila 30´unu vücudunuz için oldukça önemli olan kaslarınızdan kaybetmiş olursunuz.
Yarım kiloluk bir kas, 35-50 kaloriye denktir. 3-4 ay sürecek bir egzersiz programının bitiminde 1-1,5 kg´lık kas yapmış olursunuz; bu da yıllık 3,7 kg yağ kaybı demektir.


Anahtar Kelimeler:

Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler