Light Ürünler Konusunda Yeterince Bilgi Sahibi Miyiz?--

Light Ürünler Konusunda Yeterince Bilgi Sahibi Miyiz?

Light Ürünler Konusunda Yeterince Bilgi Sahibi Miyiz?--

 

Light kelimesi İngilizce hafif anlamına gelen ama orijinal haliyle dilimide kendine yer bulan bir kelimedir. Özellikle de diyet yapanlar açısından diyetlerin vazgeçilmez gıdaları için sık sık kullanılan bir sözcük halini almıştır.

Light Gıda Tam Olarak Nedir?

Türkiye´de gıdaların satılıp satılamayacağı konusunda karar verici maddeleri barındıran Türk Gıda Kodeksine göre, kalori veya enerji açısından; yani şeker, karbonhidrat ve yağ oranları normale göre % 25 azaltılan ürünlerin tamamı light ürün kategorisine girmektedir. Diyet ürünlerde; karbonhidrat ve yağ oranları azaltılırken, posa, protein ya da su içeriği ise artırılır. Bu sayede de üretilen ürünlerin; karbonhidrat içeriği, doymuş yağ oranı, şeker oranı gibi şeyler normal içeriğine göre hayli azalmış olur.

Son yıllarda obezite ve buna bağlı şekilre ortaya çıkan hastalıklarda beslenmenin öneminin artması üzerine light gıda sektöründe bireylere farklı lezzetlerde daha normalden düşük kaloride hazırlanan light gıda besin yelpazesinde ciddir bir artış gözlenmektedir.

İnsanlar için bu konuda asıl önemli olan şey bahsettiğimiz bu tür light gıdaların hangi kategoride olduğudur. Yani bu gıdaların içeriğinde neyin azaltıldığını bilerek, aynı zamanda da ürünlerin kalori miktarları göz önünde tutularak bu light besinin ne sıklıkta ve hangi miktarlarda tüketilmesi gerektiği bilinmelidir.

Light Gıdaların Çeşitlerine Göre sınıflandırılması

/resimler/2018-6/12/1422146523481.jpg

Düşük Kalorili Gıda: Besinlerin gram başına ortaya çıkan kalori miktarının 0,4 kalori ve daha altında olduğunu belirtir.
Kalorisi Azaltılmış Gıda: Ürünün kalorisinin normaline oranla üçte bir miktarda azaltılmış olduğunu gösterir..
Şekersiz: Klasik sofra şekeri içermez, diğer kalori vs. gibi içerikleri normal referans ürünlerle eşdeğerdir rakamlardadır.
Tuz oranları azaltılmış Gıdalar: Sodyumsuz (yani 1 porsiyon başına 5 mg ve daha altı sodyum), Sodyumu Azaltılmış (1 porsiyon başına 35 mg ve altı rakamlarda sodyum içeriği), Düşük Sodyumlu (1 porsiyon başına 140 mg ve altı rakamlarda sodyum içeriği).
Ekstra Yağsız Gıdalar: Gıdalarda %5 ve daha altında yağ bulunduğunu belirtir.
Yağsız veya Düşük Yağ Oranı Bulunan Gıdalar: Besinlerin içerdiği toplam yağ oranının %25 ve daha alt seviyelerde olduğunu belirtir.
Kolesterolü Azaltılmış Gıdalar: Kolesterolsüz (her bir porsiyonda 2 mg veya daha düşük kolesterol içeriği), Düşük Kolesterollü (her bir porsiyonda 20 mg ve daha düşük kolesterol içeriği), Kolesterolü Azaltılmış (her bir porsiyonda %75 ve daha düşük kolesterol içeriği)
Diyabetik Gıdalar: Bildiğimiz klasik beyaz şeker yerine aspartam, sakarin, asesulfam-K gibi zararlı olan ancak kalori içermeyen yapay tatlandırıcılar ya da bunlar yerine dekstroz, mısır şurubu, mal-toz ve furuktoz gibi kalori içeren farklı türdeki çeşitli tatlandırıcılar kullanılan gıdalardır.



Light ürünlerin kullanımında sıkça yapılan hatalar nelerdir?

 


Diyet yapan kişiler “light ürün nasıl olsa çok düşük kalorili” şeklinde yanlış düşünceye kapılarak kendisinde bu ürünlerden istediği gibi bolca tüketme hakkı görüyor. Buna bağlı olarak da bu tarz gıdaların az yemesi gerektiği halde bolca tüketiyor ve bu durum doğal olarak günlük alınan kalori miktarının da ciddi oranda artmasına neden oluyor. Yapılan araştırmalara göre ilginçtir ki light ürünleri ağırlıklı tüketen insanların, bu tür ürünleri tüketmeyenlere oranla daha çok kilo aldıklarını ortaya çıkarıyor. Çünkü kişinin zihninde ürettiği yanlış bir mantık vardır: “nasıl olsa bu ürün light ve kalorisi az bundan bir tane daha yiyebilirim” düşüncesi vardır. Normalde kalorisiz, diyet ya da az yağlı diye piyasada karşımıza çıkan ürünlerin normal ürünlerle arasında çok fazla bir fark bulunmuyor. İnsanlar “Biraz daha zayıflayayım” diye düşünürken aksine daha çok kalori ve buna bağlı olarak da daha fazla kilo alıyor.

Light ürünlerin tüketiminde de bazı yanlış uygulamalar göze çarpıyor. Örnek vermek gerekirse zayıflamak isteyen bir insan, dengeli bir öğün tüketmek yerine bir paket light bisküvi yiyorsa bu doğru bir kullanım şekli değildir. Bu beslenme şeklinin uzun süre devam ettirilmesi halinde insanlarda sağlıksız ve dengesiz beslenmenin yaratabileceği, saç dökülmesi, demir eksikliği anemisi ve kemik erimesi gibi birtakım sağlık problemleri yaşanması kaçınılmaz olabiliyor.

Light besinler ara öğün seçeneği olabilir mi ?
Zayıflamak isteyen insanlar bu ürünleri taşıması kolay olması nedeniyle ara öğünlerde tüketmeyi sık sık tercih etmekte. Ancak bu tarz ürünlerin gereğinden fazla tüketilmesi halinde hemen hemen bol kalorili bir besin tüketmekten hiçbir farkı da kalmıyor. Bu ürünler kepekli olmasına rağmen bol enerji ve bol yağ içerebilirler. Bu sebeple de dikkatli şekilde tüketimi önemlidir. Tüm ana öğün ve ara öğünleriniz açısından bakacak olursak, size en uygun olan ürün uzman bir diyetisyen tarafından seçilmeli ve bu ürünleri de uygun miktarlarda tüketmelisiniz.
Light ürünleri tüketirken dikkat edilmesi gerekenler?
Light ürünlerin yenimlesi hususunda en çok dikkatimizi çeken sorun, bu ürünleri satın alan insnaların paketin üzerindeki etiketleri iyi okumadan alması. Örneğin üzerinde light ürün yazan bir gıdanın içinde tatlandırıcı olmasına rağmen başka zararları olabilir. Bu tür gıdalarının yağ oranının diğer ürünlerden pek de bir farkı yoktur. Bu sebeple, light gıdalar tüketen insanlara paketlerin üzerindeki etiketleri dikkatl şekilde okuyup ona göre satın almalarını ve yine aynı şekilde etikette yazan bilgilere göre dikkat ederek tüketmelerini tavsiye etmekteyiz. Diyet ürünlerin, dikkatli kullanıldıkları sürece sağlığa herhangi bir zararları bulunmuyor dense de içerisinde bulunan yapay maddeler, koruyucular ve glikoz şurupları gibi çeşitli maddeler sağlık açısından zararlıdır.
Light ürünleri tüketmemesi gereken insanlar?
Ürünlerin İçerdiği tatlandırıcı türüne bağlı olarak hamile bayanlar.
Büyüme çağında olan çocuklar.
Ayrıca diyabetik bireyler de her light ürünü tüketmemelidir.


Light peynir, yoğurt ve süt ?


Öncelikle bu tür süt ürünlerinin, yani yağlı süt ve süt ürünlerinin yüksek oranda içerdiği doymuş yağ sebebiyle dolaylı yoldan kolesterol değerlerinde olumsuz etkileri olduğunu unutmayalım. Bu sebeple light süt ve ligt süt ürünlerini kolesterol değerleriniz açısından yani olumsuz etkilememesi için tavsiye edilmektedir. Bu tür ürünleri, içerisine birçok koruyucu madde eklendiğini düşünerek birçok kişi tüketmekten çekinir. Ancak gerçekte durum sanıldığı gibi değildir. Gelişmiş ve günümüzde modern halini almış olan gıda teknolojisi ile birlikte inek sütünü yağından herhangi bir koruyucu maddeye gerek duymadan da ayırmak mümkündür.

Light kola ?


Light kolalar kalorisi sıfıra yakın ya da sıfır olan kolalardır. Ama buradaki sorun, içeceğin gazlı ve zararlı olmasıdır. Çünkü gazlı içecekler insanlarda mide kapasitesini büyütür ve bu sebeple daha fazla yeme riski ortaya çıkar. Kısacası tüketilen gıdaların yalnızca şeker oranına değil, başka zararlarına da, örneğin gazlı olup olmadığına da bakılmalıdır.

 

 


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler