Kökü Çürüyen Çiçekler Nasıl Kurtarılır?

Kökü Çürüyen Çiçekler Nasıl Kurtarılır?

Kökü Çürüyen Çiçekler Nasıl Kurtarılır?

Çiçeklerin kökünün çürümesi özellikle salon bitkilerinde çok sık görülen bir durumdur. Kökleri çürüyen bitkiler pek sağlıklı bir gelişim süreci gösteremezler. Bu sağlıksızlığın önüne geçebilmek için öncelikle çiçeklerin kökünün çürümesinin önüne geçilmesi gerekmektedir.

 

Çiçeklerin Köklerinin Çürümesinin Sebepleri Nelerdir?

Çiçeğin kökü havasız bırakılmış olabilir. Bir çiçeğin kökünün havasız bırakılmış olması toprakta bir ağırlık yapacaktır. Bu ağır ve sıkı toprak da kökte çürümeye sebep olacaktır.

Kimi zaman çiçekler susuz kalmasın diye bolca sulanmaktadır. Gereğinden fazla sulanan bir çiçeğin kökünde çürüme meydana gelecektir.

Çiçekler ilk alındığında poşette satılan hazır topraklarla birlikte alınabilmektedir. Bu hazır topraklar oldukça incedir ve kökün çürümesine sebep olacaktır.

Suni gübrenin doğru kullanılması da çürüme açısından önemlidir. Yanlış suni gübre kullanımı çürümeye sebep olacaktır.

Çürüyen Kök İçin Alabileceğiniz Önlemler Nelerdir?

 

1. Yanlış Toprak Kullanımı

Her bir bitkinin toprağının suyu en iyi şekilde süzdürmesi gerekmektedir. Toprak seçeneği her bitki için değişkenlik gösterecektir. Bu yüzden toprak seçimine özen gösterilmelidir. En iyi gelen toprak hangisiyse onu bilmeli ve onu kullanmalısınız. Ayrı çiçeklerin toprağına beşte bir oranı kadar ponza taşını karıştırmak da faydalı olacaktır.

2. Yanlış Sulama

Bir bitki mutlaka sulanmalıdır. Fakat bu sulama işlemi asla aşırıya kaçmamalıdır. Sulama işlemi fazla olduğunda saksı alttan sızdırma yapacaktır. Toprak hafifçe kurumadan sulama yapılmamalıdır.

3. Kök Üşümesi

Kimi bitki her ne kadar soğuğa dayanıklı olsa da sera ortamından çıktıklarında ani hava değişimi sebebiyle üşüyebilmektedir. Bu yüzden çiçekleri ani hava değişimlerinden uzak tutmakta fayda vardır.

Köklerin üşüdüğü tespit edilirse eğer çiçeğin toprağı üst kısımdan hafifçe alınmalı ve sonra saksı sert bir şekilde yere vurularak yapışan toprağın dağılması sağlanmalıdır. Soğuk mevsimlerde çiçeklerin alınması riskli bir olaydır. Alınacaksa da toprağı iyi incelenmelidir.

 

 

4. Hazır Topraklar

Her yerden toprak alınmaması gerekmektedir. Toprakların sadece güvenilen ve bilinen yerlerden alınması yararlı olacaktır. Dinlendirilmeden poşetlere konulmuş bazı toprakların çiçeklerinize zarar verme olasılığı mevcuttur. Bu yüzden toprağı güvendiğini yerlerden almalısınız. Çünkü eğer çürüme topraktan kaynaklanıyorsa çiçeğiniz için artık yapacak pek bir şey kalmamış olabilir. Bu yüzden bu konuda çok dikkatli olunmalıdır.

5. Gübre ve Bitki Besini

Salon bitkilerinin çoğu bahçe bitkileriyle kıyaslandığında daha hassastır. Bu yüzden salon bitkilerinde suni gübre kullanılmamalıdır. Süs bitkilerine özel olarak hazırlanmış bitki besinleri ve de gübreler kullanılmalıdır. Gübreden ve bitki besininden kaynaklı olduğun düşündüğünüz kök çürümelerinde bitkinin sağlıklı kalan köklerinden ya da bölümünden alarak tekrar köklenmesini sağlamanız mümkündür.

Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Bazı bitkiler büyüdükçe ağırlaşmaktadır. Bu bitkilerin köklerinde kimi zaman çürüme görülmektedir. Bunun sebebi de bitkinin geliştikçe ağırlaşmasıdır. Böyle bir durumda toprağın içine ponza taşı karıştırılmalıdır.


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler